x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Basescu insista: Apel inainte de decizia Tribunalului

Basescu insista: Apel inainte de decizia Tribunalului

de Oana Stancu Zamfir    |    Aniela Nine    |    04 Noi 2005   •   00:00

Presedintele Traian Basescu a coborat ieri in holul in care se aflau ziaristii pentru a-i transmite Adrianei Saftoiu, purtatorul de cuvant, sa lamureasca presa despre momentul convorbirii dintre Tariceanu si Botos.

PRECIZARE. Seful statului aratase miercuri seara ca "telefonul a fost dimineata, inainte de luarea primei masuri, si nu seara". Precizarea ceruta de Traian Basescu a fost ca s-a referit la dimineata zilei de 27 mai. Dinu Patriciu fusese retinut in noaptea precedenta, dupa 18 ore de audieri, urmand ca procurorii sa propuna Tribunalului Bucuresti arestarea preventiva pentru evaziune fiscala, spalare de bani si inselaciune. Telefonul lui Tariceanu a intervenit astfel inainte de decizia instantei. Dinu Patriciu a fost dus la Tribunalul Bucuresti vineri, 27 mai, in jurul orei 20:30, iar in jurul orei 2:00 a diminetii de sambata, eliberat.

RAZGANDIRE. Ieri, cerandu-i-se sa precizeze exact ziua in care i-a telefonat procurorului Ilie Botos, Tariceanu a raspuns initial tot printr-o intrebare: "Cand a fost retinut Dinu Patriciu?", pentru ca apoi sa incerce o amanare: "Va dau raspuns in cinci minute dupa ce am sa verific la mine la cabinet cand a fost ziua in care am plecat in strainatate". In doi timpi si trei miscari, Tariceanu s-a razgandit si a riscat "un raspuns implicit": "A fost in ziua in care plecam in strainatate, dimineata, inainte de a pleca. Din cate stiu, fusese retinut cu o zi inainte". El a motivat ca gestul sau a fost determinat de o lipsa de informare din partea Parchetului, la o zi dupa ce evenimentul se consumase. (Oana Stancu, Aniela Nine)

ABUZ
Dinu Patriciu a declarat ieri ca telefonul premierului la procurorul general a fost dat in momentul in care cazul era deja de competenta judecatorilor, si nu a procurorilor. "Eu stiu cel mai bine cronologia acelei zile. Am fost chemat in ziua de 26 la audieri, la 10 dimineata am dat o declaratie de 65 de pagini, pana la 2 noaptea, cand, in mod abuziv, am fost retinut. Din acel mo-ment al retinerii cazul nu mai era de competenta procurorilor, ci a judecatorului, care era si singurul care putea sa ma elibereze, si a si facut-o in seara aceleiasi zile. Si domnul Tariceanu s-a informat despre acest caz la procurorul general dupa retinerea mea, deci atunci cand oricum nu se putea influenta in nici un fel justitia", a explicat Patriciu.

×
Subiecte în articol: eveniment