x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Bătălia finală pentru sute de milioane de euro din destinațiile turistice

Bătălia finală pentru sute de milioane de euro din destinațiile turistice

de Diana Scarlat    |    16 Iun 2022   •   13:00
Bătălia finală pentru sute de milioane de euro din destinațiile turistice

Legea Organizațiilor de Management al Destinației (OMD) e în vigoare din anul 2018, însă din 2017 s-a declanșat un adevărat război între mai multe tabere, pentru a o aduce într-o anumită formă, dorită de tabăra perdantă până în prezent.

UPDATE. Premierul Nicolae Ciuc a ascultat de indicațiile APT și a blocat, astăzi OUG pentru modificarea Legii OMD.

Înainte de ședință de Guvern de astăzi, Premierul a avut întâlniri cu Forumul German și cu CDR.

Initial Ideea de bază a OMD-urilor a fost ca promovarea turismului, dar și investițiile să se facă în baza unui acord între administrație și patroni, astfel încât deciziile să se voteze democratic, în destinație, nu „la centru”. Formula părea ideală pentru descentralizare, astfel încât să ajute fiecare destinație turistică să-și dezvolte și să-și promoveze ceea ce este într-adevăr de interes. Dar sumele de bani pe care ar trebui să le gestioneze OMD-urile sunt de ordinul sutelor de milioane de euro, inclusiv din fonduri europene, astfel încât războiul a continuat și după ce legea a intrat în vigoare. 

Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) a fost o mare oportunitate pentru tabăra perdantă din acest adevărat război, care nu a obținut până acum posibilitatea de a crea OMD-uri regionale și un OMD național, pentru a putea prelua gestionarea a peste jumătate din banii organizațiilor locale. Cum nimeni nu a știut cine scrie PNRR și ce conține documentul trimis la Bruxelles, în Plan s-a strecurat și „necesitatea” legiferării constituirii OMD-urilor regionale, exact pe formula pe care una dintre taberele „beligerante” o propusese inițial, dar nu reușise să o impună la votul din Parlament. 

Deși OMD-urile există, practic, din anul 2018, conform legii, în PNRR a fost introdusă ca prioritate legiferarea pentru constituirea acestora, ca și cum nu ar fi existat. 

Fiind pus în această situație, actualul ministru al Turismului, Daniel Cadariu, a constituit un grup de lucru și a respectat toate prevederile Legii dialogului social, invitând la masa negocierilor toate formațiunile reprezentative la nivel de ramură, iar după alte patru luni de război între aceleași tabere, miercurea trecută s-a ajuns, de comun acord, la un text de modificare legislativă agreat cu majoritate de voturi din partea reprezentanților Ministerului și a confederațiilor patronale și sindicale, inclusiv cu avizele și cu recomandările celorlalte ministere. Astăzi, în comisii, iar mâine în plenul Consiliul Economic și Social (CES), textul Ordonanței urmează să primească avizele, iar tot mâine, documentul va intra la vot în ședința de guvern. 

Intervenție în forță, la premier

Joia trecută, o delegație a taberei perdante s-a dus la premierul Ciucă, să-i ceară intervenția pentru blocarea și modificarea documentului, înainte de ședința de Guvern de mâine, pentru a nu se transforma în OUG, deși tot procesul a decurs în mod democratic, în conformitate cu toate prevederile Legii dialogului social. Ce s-a mai strecurat în PNRR este sfidarea Legii dialogului social, prin eliminarea federațiilor și confederațiilor patronale și sindicale reprezentative la nivel de ramură și național, pentru a introduce ca partener de dialog Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR), înființată de Dragoș Anastasiu. Dar CDR nu mai poate participa la negocieri, pentru că nu și-a obținut statutul juridic. Ulterior s-a încercat impunerea Alianței Pentru Turism (APT) – înființată tot de Dragoș Anastasiu - în locul CDR. APT este o platformă constituită din ONG-uri și asociații profesionale. 

„Când ministrul Cadariu a ajuns la concluzia că trebuie să fie modificată Legea OMD, pentru a se putea aplica PNRR, a format o echipă care să dezbată modificările legii. Ministrul a luat o decizie, în urma a patru luni de consultări, iar forma finală a documentului a fost agreată de Minister și de majoritatea celor care au participat la dezbateri. FPTR a cerut dezbatere publică, aceasta a avut loc, s-a prelungit și s-a încheiat, iar cu ultimele concluzii, Ministerul a transmis documentul către celelalte ministere, pe circuitul de avizare. Între timp, conform Legii, s-a convocat Comisia de Dialog Social, din care fac parte reprezentanții Ministerului, confederațiile patronale și confederațiile sindicale semnificative la nivel de ramură, la nivel național. La ultima ședință a participat și un reprezentant al Ministerului Muncii, pentru a verifica modul de desfășurare a dialogului social. Ministerul Turismului a respectat toate etapele procedurii. Forma finală a documentului a fost înaintată către CES, joi. După ce deja exista această formă finală a documentului, din care lipseau propunerile APT, reprezentanții asociației s-au dus la premier, să-i ceară blocarea votului din Guvern și revenirea asupra modificărilor, în sensul dorit de ei”, a declarat, pentru Jurnalul, Nicolae Istrate, membru FPTR.

Premierul Nicolae Ciucă primește pe toată lumea la discuții, nu pentru lobby, ci pentru a i se explica unele consecințe grave ale deciziilor politice din ultima perioadă.

Guvernul va lua decizia finală

Despre premier să știe că primește pe oricine, răspunde la telefon, discută, analizează situația din toate domeniile și le cere miniștrilor să rezolve problemele. Până acum a reușit să pună în mișcare aproape toate ministerele și a rezolvat multe dintre situațiile care trenau de mulți ani. Dar pentru a modifica decizia luată în cadrul dezbaterilor democratice de la Ministerul Turismului, reprezentanții APT s-au folosit de disponibilitatea premierului, după ce nu au participat la Comisia de Dialog Social, săptămâna trecută, de la Ministerul Turismului, când era clar că deja au mai pierdut o dată în fața majorității care a votat modificările legislative. Este o formă de lobby cu specific mioritic, adaptată la situație, în România fiind ilegal să se facă lobby. Pentru a putea înțelege situația, premierul Ciucă i-a cerut ministrului Cadariu un raport în legătură cu dezbaterile pe care le-a organizat, privind Legea OMD, iar decizia finală s-ar putea lua în ședința de Guvern de mâine. 

 

×