Autoritatile dau cu flit pompierilor voluntari austrieci
Un grup de 45 de pompieri voluntari din Austria a sosit la Otelec sa dea o mana de ajutor oamenilor aflati in necaz. Dotati cu 18 autospeciale, trei barci, 19 pompe de capacitate medie si mica, chiar si o macara, austriecii se lupta atat cu apele, cat mai ales cu indiferenta autoritatilor locale. Nimeni nu-i ajuta pe pompieri. Si-au adus cu ei motorina si generatoare de curent electric. N-au cerut nici macar mancare si s-au cazat in propria tabara, pe care au instalat-o la o ferma de langa Otelec.
|
|
Click pe imagine - fotoreportaj |
BUN SIMT. Pompierii din Austria n-au avut nevoie nici de cazare, nici de mancare, dar pun osul la treaba fara sa fie rugati
|
Un grup de 45 de pompieri voluntari din Austria au sosit la Otelec sa dea o mana de ajutor oamenilor aflati in necaz. Austriecii sunt dotati cu 18 autospeciale, trei barci, 19 pompe de capacitate medie si mica, majoritatea deja instalate, si chiar si o macara. Si-au adus cu ei motorina si generatoare de curent electric. N-au cerut nici macar mancare si s-au cazat in propria tabara, pe care au instalat-o la o ferma de langa Otelec.
INITIATIVA. Voluntarii austrieci au auzit de drama prin care trec sinistratii din Timis si s-au gandit ca pot ajuta la evacuarea apelor din gospodarii, la scoaterea animalelor care au mai ramas izolate, la demolarea caselor si chiar la reconstructie, daca e nevoie. Asa ca au facut o cerere catre guvernul austriac, in care au precizat de ce ar avea nevoie ca sa mearga sa ajute populatia din zonele inundate din Timis.
CA LA NOI... Au primit imediat aprobare si fonduri pentru tot ce au cerut, insa mai aveau nevoie si de acordul autoritatilor romane. Care a venit dupa o zi de la oferta facuta de austrieci. Mai mult, raspunsul a fost trimis vineri, pe la 10:00 noaptea. Pompierii austrieci sunt voluntari, au diferite slujbe si a fost destul de dificil sa obtina concediu de la firmele la care lucreaza, la acea ora. Dar pentru ca sunt austrieci, au rezolvat repede si aceasta problema, au incarcat echipamentele si au plecat chiar in acea noapte. La Vama Nadlac au ajuns sambata seara, iar duminica dimineata majoritatea pompelor erau deja instalate. Mai mult, austriecii se pusesera sa repare unul din drumurile din sat, cu macaraua pe care o aveau in dotare. Numai ca, la un moment dat, au avut nevoie de un tractor ca sa le niveleze pietrisul. Degeaba au aratat disperati spre cateva tractoare care zaceau in apropiere, nimeni nu s-a oferit sa-i ajute. Mai multi sateni urmareau de pe pod cum se chinuiesc austriecii sa le faca drumul si-si dadeau cu presupusul despre eventualul insucces.
Citește pe Antena3.ro
SACRIFICII. Voluntarii si-au luat concedii de odihna
ca sa dea o mana de ajutor
|
DIVIZIUNEA MUNCII. Austriecii trudesc, romanii
dau cu presupusul meditativ si mai ales filosofic
|
Umbrarescu: "In loc de haine, ajutam cu un dig"
IMPLICARE. Patronul, cot la cot cu subordonatii
|
"Una e sa le trimiti haine sau mancare. Unora le place, altora nu, intotdeuna se vor gasi nemultumiti. Dar digul pe care il refacem acum inseamna pentru ei siguranta, inseamna ca apele Timisului nu le vor mai distruge ce au adunat intr-o viata", spune Umbrarescu.
OFERTA. Compania a trimis Prefecturii Timis, in urma cu 10 zile, oferta de refacere gratuita a digului, in scop umanitar. Sambata, autoritatile timisene si-au dat acordul, duminica dimineata presedintele Spedition UMB a mers la Crai Nou sa faca o analiza a situatiei la fata locului, iar in seara aceleiasi zile echipajele si muncitorii au plecat de la Bacau spre Timisoara.
In acest moment, in zona Crai Nou - Graniceri se afla aproape 90 de muncitori, cazati in apropiere de santier, intr-un vagon dormitor, si 50 de masini - excavatoare, buldozere, trailere, basculante - care lucreaza la refacerea digului. Doua autovehicule speciale au facut practicabile si cele doua drumuri de pe dig. Pana ieri, la Crai Nou fusesera aduse 500 de masini cu pamant (de 30 de tone fiecare) si 100 de basculante incarcate cu ciment.
SCOP UMANITAR. Dorinel Umbrarescu a estimat ca va reface digul in aproximativ patru zile si ca pentru intreaga operatiune Spediton UMB va cheltui aproximativ 6-7 miliarde de lei. Dupa ce vor termina lucrarile, cei de la Spediton UMB vor face si o rezerva de pamant, de aproximativ 10.000 de metri cubi, pe care o vor depozita langa dig, pentru a fi folosita la nevoie.
"Nu-mi trebuie nici o rasplata, nici o multumire, fac acest lucru in scop umanitar, cineva trebuie sa-i ajute pe acesti oameni, ca sa nu mai traiasca cu groaza ca apele ii vor matura, din nou", a mai spus Dorinel Umbrarescu. Presedintele Spediton UMB se afla la dig de la inceputul lucrarilor de refacere si munceste cot la cot cu muncitorii sai.
AJUTOR RECIPROC
|
Prefectura Timis va pune la dispozitie 10.000 de metri cubi de pamant pentru consolidarea si ridicarea celor doua brese de pe digul din zona Crai Nou ? Graniceri din judetul Timis. Prefectul Ovidiu Draganescu a declarat ca utilajele, combustibilul si lucratorii vor fi pusi la dispozitie de firma, cu titlul de donatie. El a mai spus ca locurile in care au fost bresele de pe raul Timis vor fi consolidate si inaltate, pentru ca apa sa nu se mai reverse. Digul din zona nu poate fi refacut, decat dupa intocmirea unui nou proiect tehnic, deoarece cel vechi, de acum 100 de ani, nu mai exista.
|