x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Băutura Crăciunului

Băutura Crăciunului

de Magda Cristina Ursache    |    20 Dec 2009   •   00:00
Băutura Crăciunului
Sursa foto: Jurnalul foto/

Multă lume crede că eggnog-ul a ajuns în America venind din Europa. Fapt care este parţial adevărat. Pe Bătrânul Continent se pregătea într-adevăr cu multă vreme în urmă un fel de punch cu lapte, ouă şi vin, destul de asemănător cu reţeta actuală de eggnog. Bănuiţi însă că există şi ceva diferenţe esenţiale.

Cu mai bine de două veacuri în urmă, coloniştii americani au înlocuit vinul din acest punch cu rom. Şi, cum în America romului i se spunea "grog", actuala denumire de "eggnog" a punchului este o prescurtare a termenului descriptiv "egg-and-grog". Aceasta este însă doar una dintre versiunile legate de denumirea celui mai celebru cocktail de Sărbători.

Alţi etimologi cred că particula "nog" din eggnog vine din cuvântul "noggin", care definea o halbă mică, făcută din lemn, folosită pe vremuri pentru a servi băuturi în taverne. Iar în ce priveşte reţeta, dau ca sigură originea ei spaniolă, în varianta iniţială fiind preparată din Sherry şi lapte. Urmează aceeaşi logică a înlocuirii vinului de Sherry cu grog, adăugând reţetei şi un ou.

Ca să împăcăm ambele variante, putem spune că eggnog s-a numit la început "egg and grogg in a noggin" (ou şi rom într-o halbă de lemn), de unde şi prescurtarea "eggnog".

Oricare ar fi etimologia şi istoria reală a preparatului, un lucru e sigur: a devenit rapid una dintre cele mai populare băuturi de iarnă din America Colonială. Era săţioasă, gustoasă şi... alcoolică.

TOM & JERRY
La începutul anului 1800, eggnog avea deja statutul de "băutură de socializare", fiind consumată la orice tip de adunări populare sau de familie. În 1820, Pierce Egan, jurnalist şi scriitor, nota în cartea sa "Viaţa la Londra sau Zile şi Nopţi cu Jerry Hawthorne şi elegantul său prieten Corinthina Tom" mai multe dintre obiceiurile eno-culinare ale epocii. Pentru a-şi promova cartea, el a creat special pentru personajele sale o reţetă de eggnog pe care a denumit-o "Tom and Jerry". El a adăugat reţetei de bază 15 ml de brandy, dând astfel mai multă tărie băuturii.

În anii 1800, eggnog-ul devenise deja băutura tradiţională de Crăciun. În 1866, un călător englez în America scria în însemnările sale de călătorie: "Crăciunul nu îşi intră în drepturi până când nu prepari un eggnog pentru toţi cei prezenţi. Oamenii se salută între ei şi la fiecare salut ridică paharul şi mai iau o înghiţitură de eggnog. E un coctail rece şi trebuie băut rece, fiind apreciat de toată lumea".

EGGNOG-UL LUI GEORGE WASHINGTON
Crăciunul nu este singura zi în care eggnog are un rol important în America. În Baltimore există tradiţia ca tinerii să meargă pe la casele prietenilor lor în prima zi din noul an, unde sunt serviţi de fiecare dată cu o ceaşcă de eggnog. Până să termine turul prietenilor, tinerii se cam îmbătau de atâta... cinstit.

Chiar şi primul preşedinte american, George Washington, era un fan al acestei băuturi. Reţeta lui avea însă în compoziţie, în părţi egale, whiskey, rom şi sherry. Era un eggnog foarte tare şi trebuia să fii de-a dreptul curajos pentru a-l încerca.

Astăzi, după două secole şi mai bine, eggnog rămâne o băutură populară în timpul sărbătorilor, iar caracterul său social e încă puternic. Nici un american nu şi-ar imagina Crăciunul fără o ceaşcă de eggnog care să "condimenteze" atmosfera şi să aducă voia bună.

×
Subiecte în articol: esenţe tari