x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Binecuvântat riscul de a fi jurnalist

Binecuvântat riscul de a fi jurnalist

de Simona Lazar    |    16 Iul 2011   •   12:02

Doua sute de persoane - trei autocare si un microbuz - au avut de patimit in granita ucraineana de la Reni. La momentul in care noi, cei doi jurnalisti "indezirabili", am fost anuntati ca nu putem intra in Ucraina, o parte dintre colegii nostri de presa au comunicat reprezentantului consulatului roman de la Odessa (prezent la punctul de frontiera pentru a sprijini actiunea) ca se solidarizeaza in semn de protest si refuza sa mai continue deplasarea la eveniment. In ciuda acestui demers, am considerat ca mai importanta decat aceasta solidarizare era prezenta celorlalti jurnalisti romani la Hagi-Curda, pentru a relata veridic evenimentul.

La scurt timp dupa "expulzarea" noastre de pe teritoriul ucrainean, inca o persoana a avut aceeasi soarta, este vorba despre istoricul basarabean Andrei Varta, care a protestat cu privire la tratamentul aplicat delegatiilor romanesti si moldovenesti. A fost si el intors din drum, in acest caz interdictia fiind temporara, doar pentru acest eveniment. Autocarul in care se aflau membrii Asociatiei "Actiunea 2012" (care pregateste momentul cind se vor implini 200 de ani de la anexarea Basarabiei de catre Imperiul Tarist, in 1812) a plecat din granita la aproape o ora dupa ce tarnosirea bisericii romanesti de la Hagi-Curda se incheiase. Nici cei putini care au reusit sa ia parte la sfintire nu s-au simtit in largul lor, din cate stim noi securitatea ucraineana pregatindu-se inca aseara pentru a face fata "asaltului" romanesc. Sursele noastre ne-au relatat ca vineri seara, fortele speciale ucrainene au desantat o echipa la la Camasovca (Hagi-Curda), completata astazi cu alte cateva masini de agenti.

Sfintirea bisericii pare sa se fi desfasurat azi fara evenimente notabile, in prezenta unui numar mare de persoane - cei mai multi romani din sudul Basarabiei. Intre ei si copiii din Ansamblul "Calusarul" din Erdec-Burnu, pe care in urma cu doi ani i-am vazut dansand, in miez de noapte, cu tricolorul prins la brau. La Hagi Curda braiele tricolore au lipsit, pentru a nu provoca si mai mult autoritatile. Important este insa ca acesti copii canta, danseaza si gandesc romaneste.

Dimineata, pe drumul spre granita ucraineana, discutam cu colegul meu Toma Roman Jr. despre riscurile la care ne expuneam in aceasta calatorie in Basarabia de Sud. Nu excludeam ca vom avea parte de sicane si incidente neplacute, el spunand atunci ca o eventuala expulzare poate fi o sansa sa afli limitele tale si ale lor. Reflectand la acest moment, acum pot spune si eu: Binecuvantat riscul de a fi jurnalist!

×