x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Bulgarul Jelio Jelev, preşedintele filosof

Bulgarul Jelio Jelev, preşedintele filosof

de Florin Mihai    |    02 Aug 2010   •   00:00

La sud de Dunăre, statul bulgar părea să păşească pe calea stabilităţii. După câteva săptămâni de incertitudini politice, cauzate de demisia fostului preşedinte Petăr Mladenov, alt politician a fost ales în cea mai înaltă func­ţie din stat.

La 1 august 1990, prin votul Parlamentului, Jelio Jelev, lide­rul Uniunii Forţelor Democrate, a de­venit preşedinte al Bulgariei. Din cei 389 de deputaţi prezenţi la scrutin, 284 l-au preferat pe Jelev celorlalţi candidaţi (Ceavdar Kuranov, Victor Valkov, Peter Dertliev). Pe fondul unei grave crize economice, până şi gu­vernul socialist a preferat soluţia co­abitării cu un preşedinte din opo­zi­ţie. Se încheia astfel mandatul lui Mladenov, cel care fusese ultimul lider comunist bulgar şi primul din perioada democratică.

 Jelio Jelev s-a născut în satul Ve­se­linovo (provincia Şumen) în 1935. Absolvent de filoso­fie la Universitatea sofiotă, a obţinut titlul de doctor în 1974. Din Partidul Co­munist Bulgar a fost exclus în 1965, când a fost obligat să pără­seas­că şi capitala bulgară. În ultimii ani ai regimului comunist a devenit una dintre vocile influente ale opoziţiei. Printre altele, a înfiinţat Comitetul de la Ruse şi Clubul pentru Susţinerea Deschiderii şi Reformei.

Odată cu Jelev, în garnitura noii puteri a pătruns şi Atanas Semergiev, vicepreşedinte al republicii. Vechi ile­galist, militar de carieră - şcolit la aca­demiile de profil sovietice - demnitarul era la data numirii membru al Consiliului Superior al Partidului Socialist Bulgar.


Göncz, preşedinte al Ungariei fără contracandidat

În aceeaşi perioadă, la 4 august 1990, şi vecinii de la vest alegeau un nou preşedinte în persoana lui Ar­pad Göncz. În cursa pentru demnitatea de şef al statului, politicianul liberal a fost singurul candidat. Mem­brii Adunării Naţionale l-au ales cu o majoritate covârşitoare (295 pentru, doar 13 împotrivă). În vârstă de 68 de ani la momentul instalării în funcţie, Göncz era ab­sol­vent de Drept la Budapesta. Scri­i­tor, eseist şi traducător de engleză, fă­cuse în tinereţe câţiva ani de de­ten­ţie politică (1957-1963). În­ce­pând cu anul 1988, s-a remarcat în via­ţa politică maghiară ca membru fondator al Alianţei Democraţilor Liberi. De asemenea, a fost pre­şe­din­te al Ligii pentru Drepturilor Omu­lui din Ungaria şi al Uniunii Scriitorilor Maghiari. După un scurt mandat de preşedinte interimar al Ungariei, ca succesor al lui Matyas Szürös, a fost ales preşedinte al Un­ga­riei, rămânând în funcţie până în 2000.    


Aurel Dragoş Munteanu şi conflictul din Golf

În vara anului 1990, diplomaţia românească postcomunistă se confrunta cu prima criză militară mondială. În zorii zilei de 2 august, for­ţe­le irakiene au invadat micuţul stat al Kuwaitului. Anunţat de fric­ţi­u­nile pe tema petrolului şi a unor neînţe­legeri financiare între Kuwait şi Irak, războiul din Golf a mobilizat imediat toate marile puteri ale lumii. La ONU, şedinţa specială de­di­cată evenimentului a fost condusă chiar de ambasadorul Ro­mâ­niei, Aurel Dragoş Munteanu. La finele întrunirii s-a redactat o rezoluţie de condamnare a invaziei trupelor irakiene. În funcţie de in­te­resele din zonă şi de jocurile diplomatice, statele lumii şi-au anunţat poziţia faţă de conflict. Marea Britanie, Spania, Uniunea Sovietică şi Franţa au condamnat invazia fără rezerve, cerând şi sancţiuni internaţionale împotriva Irakului. Singură Liga Arabă a cerut soluţio­na­rea tensiunilor în cadrul "marii fa­mi­lii arabe", fără amestec din exterior.

×
Subiecte în articol: acum 20 de ani