x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Bursa, după Marea Unire. Care erau blue-chips-urile interbelice?

Bursa, după Marea Unire. Care erau blue-chips-urile interbelice?

de Ionuț Bălan    |    01 Dec 2022   •   06:30
Bursa, după Marea Unire. Care erau blue-chips-urile interbelice?

Cele mai mari companii ale României Mari erau cotate la Bursa de Efecte, Acţiuni şi Schimb Bucureşti după Unirea din 1918

 Se tranzacţionau şi credite ipotecare pe termen de 60 de ani, şi efecte comerciale.

 

http://bloguluibalan.ro/images/1_Universul.JPG

Valoarea totală a tranzacţiilor la Bursa din Bucureşti depăşea 10,5% din PIB, în 1926.

 

cota

 

 

În fine, publicul larg nu știe mai nimic din istoria economică a României interbelice: care au fost cele mai importante companii, ce cifre de afaceri au avut, câte erau cotate la bursă, câte bănci existau, ce infrastructură dețineam, cum îi chema pe antreprenori. Iar un popor care nu-și știe istoria e ca un copil ce nu-și cunoaște părinții, după cum spunea Nicolae Iorga.

Dar chiar dacă nu s-a străduit mai nimeni să-i lumineze pe români, probabil pentru ca aceștia să nu-și dea seama că au cei mai slabi conducători din ultima sută de ani - care, surpriză!, în ciuda străduinţei lor nu vor intra în cartea de istorie - pentru cine știe să caute există date ce arată o economie bine așezată din punctul de vedere al bunurilor non-tradable. Spre deosebire de momentul actual, când prețurile respectivelor bunuri sunt dezechilibrate, dacă privim prin prisma puterii de cumpărare. Fapt ce se observă la tarifele la utilități, dar și în performanța din educație și sănătate.

 

 

7 Copsa Mica

 

 

Prețurile utilităților sunt folosite pentru controlul cererii agregate, la fel ca taxele. Ceea ce înseamnă că atunci când s-au văzut disfuncționalitățile, nu s-a încercat refacerea echilibrului cu ajutorul ofertei și productivității, ci prin intermediul reprimării cererii, în interiorul unor acorduri cu FMI, ceea ce a făcut să avem o economie foarte tulburată. Spre deosebire de interbelic, când prețurile erau bine așezate.

Și dacă s-ar fi stimulat oferta agregată, și nu s-ar fi limitat cererea, nu se sacrificau educația și sănătatea.

Şeful statului a subliniat că avem nevoie de un nou model de dezvoltare economică. Sigur, așa este, de aceea haideți să căutăm prin biblioteci, pentru a reînvăța capitalismul de la bunici, dacă tot ne-a spus președintele că „în plan economic avem nevoie de o viziune sănătoasă, pe termen lung, care să aducă românilor prosperitate durabilă”.

 

6 Gaz Metan

 

 

Întorcându-ne la început, la Marea Unire, după toate acele dureri de după primul mare război şi criză, economia s-a dezvoltat coerent cu ajutorul pieţei de capital. Am mai abordat această temă, acum vreau doar să aflaţi, cu ajutorul lucrărilor lui Victor Axenciuc, care erau „reginele”, cele care se numesc în zilele noastre blue chips-uri.

 

 

astra gut

 

 

Astra Română, cea mai mare societate petrolieră din România, înfiinţată în 1910, cu un capital de 29,4 milioane de lei, aparţinea grupului anglo-olandez Royal Dutch Shell. Şi-a majorat capitalul până în 1938 la peste două miliarde, an în care extrăgea şi rafina un sfert din producţia de petrol a ţării. Acţiunile companiei erau cotate la Bucureşti, Paris, Amsterdam şi Anvers. 

 

 

steaua

 

 

Steaua Română, apărută în 1895, cu două milioane capital social, pe care l-a crescut la un miliard în 1938. Până la Primul Război Mondial capitalul societăţii a fost german, apoi franco-britanic şi românesc. În 1938 rafina peste o zecime din producţia de ţiţei extrasă şi avea acţiunile cotate la Bucureşti, Zürich, Frankfurt, Paris, Amsterdam şi Basel.

 

 

Actiune a Creditului Minier-Romania

 

 

Creditul minier era o companie petrolieră cu capital naţional. Acesta a sporit de la 10 milioane în 1919 la 630 în 1938, an în care rafina 6% din producţia de ţiţei a Regatului României.

 

 

IRDP

 

 

Industria Română de Petrol (IRDP) a fost o societate cu capital românesc, creată în 1920. Până în 1938 capitalul său a crescut de şase ori, la 600 de milioane de lei. Rafina peste 2% din producţia de petrol a ţării.

 

5 Mica

 

Mica era o companie înfiinţată în 1920, cu un capital de 21 de milioane de lei, preponderent românesc. Realizează 60% din producţia de aur a României şi investeşte şi se extinde în anii ’40 şi în alte sectoare: petrolier, minier, metalurgic, chimie, textile şi hârtie.

 

 

letea

 

 

Letea, creată în 1881, devine, în 1938, după achiziţia fabricii de hârtie Zărneşti, cea mai mare companie de profil.

 

 

resi

 

 

Reşiţa - Uzinele de Fier - îşi are originea în vechea societate minieră bănăţeană STEG. Din 1920 devine societate pe acţiuni, iar în 1923 e declarată de interes militar naţional, motiv pentru care se impune prin lege ca 60% din acţiuni să fie deţinute de capitalul românesc. În două decenii Reşiţa a ajuns cel mai mare concern de armament al României, cu participaţii în industria carboniferă.

 

 

cladirea

 

 

Clădirea românească, companie de construcţii creată în 1919 cu un capital de 20 de milioane. În 1936 deţinea - în special în centrul Bucureştiului - 12.000 metri pătraţi de clădiri.

 

 

BNR

 

 

Banca Naţională a României, bancă de emisiune şi scont, creată în 1880, cu capital iniţial vărsat de 12 milioane de lei. În 1938 capitalul era de 600 de milioane. În unele perioade statul a deţinut până la 30% din capitalul băncii. BNR oferea dividende mari la acţiunile sale, ceea ce urca la de zeci de ori preţul unei acţiuni negociate la bursa din Bucureşti.

 

 

Banca Romaneasca

 

 

Banca Românească era una dintre cele mai mari instituţii de credit cu capital indigen. A luat fiinţă în 1911, pe baza unei subscripţii de 17,5 milioane de lei. În 1938 capitalul ajunge la 350 de milioane. Avea, de asemenea, participaţiuni la numeroase societăţi industriale şi bancare.

 

 

cred ind

 

 

Creditul naţional industrial a rezultat - în 1942 -  prin fuziunea societăţii naţionale de credit industrial cu institutul de credit minier. Societatea naţională de credit industrial (SNCI) a fost creată în 1924, evident, pentru finanţarea domeniului din titulatură şi era un mandatar al BNR, fiindcă cele mai multe credite proveneau de la banca de emisiune. Statul participa cu 20% la capitalul SNCI, iar BNR - cu 30%.

 

 

dacia romania

 

 

Dacia România era o companie de asigurări. Dacia, înfiinţată în 1878 cu capital străin, fuziona în 1881 cu societatea România. În 1909 a fost înglobată în ceea ce va deveni cea mai mare societate de asigurări de la noi şi compania de profil Patria. Marele asigurător avea un capital de 60 de milioane de lei în 1938.

 

 

19 Navigatie

 

 

Societatea anonimă de navigaţiune pe Dunăre (SRD) a fost creată în 1914 de un grup de mari bănci şi de capitalişti autohtoni. Capitalul s-a mărit de la 7,2, la 80 de milioane de lei. Obiectul companiei era navigaţia pe Dunăre şi construcţia de nave

 

 

Tramvaie

 

 

Societatea tramvaielor din Bucureşti (STB) a fost înfiinţată în 1909. Capitalul a avansat de la 3 la 300 de milioane, din care o parte aparţinea municipalităţii bucureştene. STB opera 340 de autobuze şi 570 de vagoane de tramvai.

 

 

18 telefoane

 

 

Societatea anonimă de telefoane (SART) a fost înfiinţată în 1930 de către International Telephon & Telegraph (ITT), ce a preluat patrimoniul regiei autonome PTT în urma aranjamentului din 1929 pentru împrumutul străin. Capitalul companiei ajunge, în 1938, la peste 1,6 miliarde de lei. În 1941-1942, BNR răscumpără acţiunile de la proprietarul american.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: bursa marea unire