x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Camaraderie în şcoala comercială românească

Camaraderie în şcoala comercială românească

de Ion Schileru    |    16 Oct 2010   •   00:00
Camaraderie în şcoala comercială românească



Valoare autentic europeană, camaraderia continuă să anime generaţiile şi să le cheme din timp în timp la matca înfiripării primelor trăiri de grup. Se pornesc atunci tainice resorturi ale fiinţei umane, se murmură zvonuri, se lansează idei, se începe căutarea camarazilor, se adună câţiva entuziaşti, începe agitaţia pregătirilor, se împart sarcini, se fac socoteli, se cro­iesc programe, se conving nehotărâţii, se intră într-o stare de febrilă emoţie, în sfârşit, la data şi locul convenite, se petrece marele eveniment - întâlnirea! Nici un alt eveniment din viaţa omului nu prilejuieşte atâta trăire cât o întâlnire a generaţiei: nici o diferenţă de rol, nici o deosebire de tratament. Lipsită de obligaţii particularizate şi de greutatea emoţională a altor evenimente, revederea unei generaţii este cel mai frumos moment din viaţa grupului, dar şi în viaţa individuală.

Camaraderia şcolară este cea mai valoroasă formulă de socializare pentru că nu are nimic iniţiatic ori sectar, experienţa şcolii fiind comună aproape tutu­ror indivizilor şi generaţiilor timpului nostru. Şcoala este mediul care, mai mult decât familia, alătură vârste unitare, cu nevoi şi probleme identice şi similare, cu preocupări comune, prilejuind astfel legături trainice. La vârste mai avansate, şcoala uneşte chiar destine: se încheagă echipe cu destin profesional comun şi se alcătuiesc familii...

Cultura lumii păstrează dovezi ale interesului pentru această generoasă temă: pagini nemuritoare închinate camaraderiei, lucrări de artă plastică, artă dramatică şi film. Numeroase producţii folclorice elogiază revederea, întâmplătoare sau îndelung aşteptată, răscolitoare de amintiri şi nostalgii.

În spaţiul cultural românesc sunt evidente preocupări dedicate camaraderiei. O lucrare românească, în pregătire, vrea să aducă în atenţia generaţiilor tinere, ca şi a celor ce au experienţa acestor revederi, câteva exemple dintre acestea. Un prim exemplu este cel al promoţiei 1886 a Şcolii Superioare Comerciale din Bucureşti, cunoscută mai târziu ca Şcoala Comercială "Nicolae Kretzulescu", după numele mi­nistrului Educaţiei din anul înfiinţării sale - 1864, în timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Alte exemple sunt din rândurile absolvenţilor Academiei de Înalte Studii Comerciale şi Industriale - actual Aca­de­mia de Studii Economice din Bucureşti, unul al pro­mo­ţiei 1936 şi altul al promoţiei 1980 a Facultăţii de Co­merţ din Academia de Studii Economice.

Exemplul dintâi, absolut notoriu, ne este cunoscut prin strădania unuia dintre colegii promoţiei, Ioan Catzian, care a adunat şi păstrat, cu o migală de bijutier, însemnări fotografii şi documente ale suitei de re­ve­deri începute în anul 1896 - revederea la zece ani - şi încheiate în anul 1936 - revederea la 50 de ani. Cu o intuiţie rară, a sperat ca aceste documente, legate în piele, într-un unic volum, înaintea ultimei întâlniri, să rămână generaţiilor viitoare. Volumul are o istorie a sa, emoţionantă. Materialele din volum ne înfăţişează atât de veridic o lume imaginată prea sumar din cultura generală comună, momente grele ale unei generaţii care trecea prin război, dar făcea tot posibilul să se revadă, eforturile mari de a realiza întâlnirile stabilite, dar şi pasaje mai luminoase din vremea când se revedeau "la moşie" la vreun coleg cu stare... Emoţionante sunt pregătirile pentru reve­derea de pe urmă, cu programul şi desfăşurarea sa, ilustrând o lume civilizată, cultă, bine păstrătoare a unor tradiţii scumpe. Relaţiile cu profesorii sunt evocate elogios, din pleiada corpului profesoral făcând parte profesorii Theodor Ştefănescu, Ilariu Hodoş, C. Troteanu, I.P. Licherdopol, Petre Ionescu, dr. Paul Petrini, Ch. A. Leautey, Em. Protopopescu - Pache, Florian Crassan, Dumitru Patriciu şi Mihail Brătilă, figuri importante ale şcolii româneşti, oameni de ştiinţă şi, în cazul câtorva, demnitari de mare importanţă pentru România sfârşitului de secol al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea.

Momentele revederii profesorilor erau adevărate sărbători ale şcolii: solemnitatea adunărilor şi cuvântările pline de înţelepciune ne arată cât respect manifestau foştii absolvenţi pentru profesorii lor şi cât respect manifestau profesorii pentru elevii lor, fapte care astăzi îndeamnă la profunde reconsiderări.

O promoţie venerabilă a învăţământului comercial universitar - absolvenţii Academiei Comerciale din anul 1936 - a realizat, în 1982, un Album jubiliar cu prilejul sărbătoririi a 50 de ani de la intrarea în rândurile studenţilor Academiei, document de mare valoare pentru studenţii şi absolvenţii Academiei. Sunt evocaţi profesori importanţi ai Academiei Comerciale, care au fost mari personalităţi ale României interbelice, între care: Nicolae Iorga, Alice Bădescu, I.Gr. Dumitrescu, I.V. Pătrăşcanu, Petre Strihan (cunoscut şi ca poet valoros), Ion Răducanu, Gromoslav Mladenatz, Gheor­ghe Taşcă, Andrei Rădulescu, Cezar Partheniu, Virgil Madgearu şi Victor Slăvescu. Din promoţia respectivă au făcut parte studenţi care au strălucit ca specialişti în lume, aşa cum este cazul reputatului economist american (de origine română) Anghel Rugină.

Generaţiile contemporane sunt animate de tradiţia strălucită a revederii promoţiilor. La Academia de Studii Economice, care se apropie de centenarul înfiinţării sale (1913), a fost mereu vie preocuparea pentru menţinerea unui spirit favorabil camaraderiei. Aula academică este mereu plină de absolvenţi care vin să revadă foştii profesori şi colegi, să se bucure de splendidele comori pe care le adăposteşte azi Pala­tul Academiei (fresca "Istoria comerţului", de Cecilia Cuţescu-Storck; lucrările "Feerie" şi "Geneză", realizate de Sabin Bălaşa; galeria rectorilor Academiei co­merciale, realizată de Nicolae Alexi; colecţiile de opere de artă etc.) şi de valoroasele lucrări de specialitate rea­lizate de profesori şi prezentate la aceste manifestări. În acest şirag de evenimente s-a înscris şi aniversarea a 30 de ani de la absolvire de promoţia 1980 a Fa­cultăţii de Comerţ, eveniment care a avut loc sâmbătă, 9 octombrie 2010, în Aula universităţii, prilej de întâlnire cu o parte din profesorii promoţiei şi cu rectorul Academiei de Studii Econo­mice, prof. dr. Ion Gh. Roşca. Oaspeţilor le-au fost prezentate realizări demne de admiraţie şi proiecte viitoare. La strigarea catalogului promoţiei au răspuns mulţi dintre cei ce s-au stabilit în străinătate şi au venit pentru a fi alături de foştii lor colegi. 
Gaudeamus igitur!

×
Subiecte în articol: special