Armata, Poliţia şi Procuratura au intrat de ieri în alertă maximă. Hoţii au prădat depozitul de armament şi muniţie aparţinând unităţii militare de la Ciorogârla, judeţul Ilfov, subordonată Statului Major al Forţelor Terestre. Pentru prinderea făptaşilor şi recuperarea armamentului şi a muniţiei furate, zeci de filtre au fost organizate pe mai multe drumuri naţionale şi judeţene, precum şi la toate intrările şi ieşirile din Capitală.
Hoţii au dat iama în depozitul de armament şi materiale tehnice al unităţii militare de la Ciorogârla. În depozitul ce aparţine UM 02272 Bucureşti, subordonată Statului Major al Forţelor Terestre, se aflau pistoale, puşti-mitralieră, muniţie, precum şi alte materiale tehnice necesare trupelor de infanterie. Sătenii din zonă spun că au găsit în pădurea din apropierea unităţii militare ambalaj de muniţie şi de armament, precum mitraliere AKM. Autorităţile nu au dezvăluit însă ce anume s-a furat şi în ce cantităţi.
HOŢII AU INTRAT ÎN UNITATEA MILITARĂ FĂRĂ SĂ-I VADĂ CINEVA!
Alarma a fost dată de santinelă, ieri după-amiază, după ce soldatul a descoperit lacătul spart. "Soldatul de gardă a descoperit azi după-amiază (n.r. ieri) că a fost rupt sigiliul de la intrarea depozitului de armament şi materiale tehnice al unităţii militare aparţinând Ministerului Apărării Naţionale. A dat imediat alarma şi noi am acţionat potrivit procedurii. Am anunţat imediat Parchetul Militar. Procurorii au venit imediat pentru cercetarea la faţa locului", ne-a declarat ieri purtătorul de cuvânt al MApN, Costi Spânu. "În depozit se aflau muniţie şi armament de infanterie, pistoale, mitraliere. Nu vă putem spune deocamdată ce şi cât s-a furat deoarece trebuie să se numere tot, bucată cu bucată, potrivit procedurii. Acum e de competenţa Parchetului Militar, fiind în curs o cercetare penală", ne-a precizat sursa citată.
SPARGEREA S-AR FI DAT MARŢI NOAPTEA
Accesul presei la faţa locului a fost interzis, întreaga zonă fiind securizată de mai multe unităţi speciale de infanterie. Cercetările la faţa locului sunt efectuate de mai mulţi procurori militari din cadrul Parchetului Militar Bucureşti. "E o investigaţie amplă, foarte laborioasă, necesită timp mult deoarece cercetările criminalistice vizează nu doar depozitul de armament, ci şi o zonă foarte mare din jurul lui. Până nu se face un inventar, nu putem ştii foarte clar ce şi cât s-a furat, deoacamdată putem face doar supoziţii. Probabil că spargerea s-a dat în noaptea de marţi spre miercuri... Vom vedea", ne-au declarat surse apropiate anchetei.
În paralel cu cercetarea de la faţa locului, autorităţile au declanşat acţiuni pentru prinderea făptaşilor şi recuperarea armamentului şi a muniţiei furate, implicându-se toată Poliţia Română. În judeţul Ilfov s-au constituit 15 filtre ce au verificat "preventiv" maşinile aflate în trafic pe drumurile naţionale şi pe cele mai importante drumuri judeţene, potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Ilfov, Elena Bucur. Aceasta a anunţat că scotocirile vor continua şi azi. La toate intrările şi ieşirile din Bucureşti s-au organizat filtre asemănătoare (peste 30), acţiune în care sunt angrenaţi sute de poliţişti de la secţiile de Poliţie, de la Brigada de Poliţie Rutieră, specialişti de la investigaţiile criminale şi trupele SPIRU. Acţiuni similare s-au desfăşurat şi la nivelul altor judeţe.
Prădarea depozitului de armament al unei unităţi militare de hoţi este un fapt incredibil pentru o Armată europeană şi nord-atlantică. Faptul că hoţii au putut intra ca-n brânză într-o unitate militară, fără să-i vadă vreun soldat, ridică mari semne de întrebare cu privire la modul în care sunt securizate unităţile militare din România.
Citește pe Antena3.ro