x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trump și-a ales moștenitorul regatului MAGA

Trump și-a ales moștenitorul regatului MAGA

de Şerban Mihăilă    |    17 Iul 2024   •   06:40
Trump și-a ales moștenitorul regatului MAGA
Sursa foto: Agerpres

La numai două zile după ce a supraviețuit tentativei de asasinat, Donald Trump l-a desemnat  pe J.D. Vance, în vârstă de 39 de ani, senator de Ohio, pentru postul de vicepreşedinte al SUA. Pentru mulți, Vance este întruchiparea transformării populiste și naționaliste a bazinului politic tradițional al Partidului Republican. Nici aliații europeni ai Americii nu au mai multe motive de bucurie: tânărul lider al noii generații de republicani s-a dovedit în Senat unul dintre cei mai vocali adversari ai continuării ajutorului pentru Ucraina.

Foarte probabil, discursul populist și combativ al lui Vance este principalul motiv pentru care Trump - care nu uită niciodată entuziasmul debordant al bazei sale de susținători - l-a ales pe senatorul de Ohio drept coechipier în cursa pentru recâștigarea Casei Albe.

Practic, el l-a plasat pe tânărul republican în cea mai bună poziție pentru a-i preda cheile regatului MAGA („Make America Great Again!”), atunci când Trump va părăsi scena politică.

Fostul președinte american pare rareori o persoană preocupată de posteritate și trăiește intens în prezent. Alegerea lui Vance pare însă un semnal al schimbului de ștafetă. Trump „unge” un lider al mișcării „Make America Great Again!” („Să Restabilim Măreția Americii!”) care ar putea fi activ mult timp după ce inițiatorul acesteia se va retrage din politică.

Poate nu este o coincidență faptul că Trump și-a desemnat un moștenitor, la câteva zile după ce a supraviețuit tentativei de asasinat - un scenariu macabru, care a scos în evidență mai mult ca niciodată rolul constituțional al vicepreședinților, acela de a asigura continuitatea puterii și de a-și asuma ei înșiși președinția, în cazul unei tragedii.

Injecție de energie

Senatorul de Ohio, care are doar 39 de ani, aduce un strop de tinerețe într-o perioadă electorală dominată de doi lideri în vârstă, care au ocupat, pe rând, prima poziție în administrația americană.

Alegerea lui Vance marchează o ascensiune politică uimitoare: tânărul republican se află în Senat de mai puțin de doi ani. Dacă Trump câștigă alegerile din noiembrie, un milenial se va afla astfel la un pas de președinție.

Vance și-a făcut un nume prin explicarea forțelor politice aflate în spatele ascensiunii ideologiei trumpiste, în cartea sa, intitulată „Hillbilly Elegy”, în care a explorat problemele socioeconomice din oraşul lui natal şi ciclul sărăciei, care i-a lovit pe americanii din Munţii Apalaşi, locul de origine al familiei sale.

Memoriile descriu mizeria umană, durerea economică și dependența de droguri, provocate de dezindustrializare și globalizare, în statele Kentucky și Ohio.

De altfel, în urmă cu opt ani, Vance era adesea căutat de comentatorii liberali, care încercau să înțeleagă atracția populistă a trumpismului.

Paradoxal, în multe privințe, povestea sa reprezintă un antidot la biografia lui Trump. Spre deosebire de noul lui șef, Vance nu provine dintr-o familie bogată.

El este un „self-made man”, care s-a ridicat dintr-un mediu sărac, mergând la Universitatea de Stat din Ohio. Vance a făcut parte din Corpul Pușcașilor Marini, în Irak, și a absolvit cu cele mai mari onoruri Facultatea de Drept din Yale, unde câștigase o bursă.

El este considerat un lider extrem de inteligent și elocvent și susține trumpismul, precum și îndepărtarea revoluționară a partidului său de rădăcinile lui internaționaliste și corporatiste, într-un mod pe care Trump, care funcționează pe bază de emoții și instincte politice, îl întruchipează, dar rareori îl exprimă într-o manieră didactică sau acceptabilă din punct de vedere convențional.

Drumul de la „idiotul Trump”, la adeptul înfocat

Vance nu s-a aflat însă dintotdeauna în tabăra lui Trump. El a fost unul dintre primii lideri autodeclarați „Niciodată trumpist” și l-a caracterizat pe fostul președinte, atât înaintea, cât şi după victoria sa în alegerile din 2016, drept „nociv”, „idiot” şi „un Hitler al Americii”.

Prin urmare, criticii îl acuză de oportunism și de faptul că și-a aruncat la gunoi convingerile pentru a deveni unul dintre cei mai vocali „lingușitori” ai lui Trump, în încercarea de a obține și mai multă putere.

Republicanul din Ohio s-a întors împotriva sistemului tradițional și a elitei academice care l-au ajutat să-și facă un nume, cu o vehemență pe care numai un „dezertor” o poate manifesta, mai susțin criticii lui. De cealaltă parte, Vance a explicat că s-a înșelat inițial în privința lui Trump și este convins acum că acesta a fost un mare președinte.

De când Trump a părăsit Casa Albă, Vance a devenit unul dintre cei mai vehemenți apărători ai acestuia și a îmbrățișat cu entuziasm ideea că fostul președinte este victima unei justiții instrumentalizate.

De asemenea, el a minimalizat asaltul asupra Capitoliului SUA, asediat de susținătorii lui Trump, la 6 ianuarie 2021, și a pus la îndoială gravitatea faptelor celui mai periculos atac asupra democrației americane din epoca modernă.

„Sunt extrem de sceptic în privința faptului că viața lui Mike Pence ar fi fost vreodată pusă în pericol. Cred că, în politică, oamenilor le place să exagereze lucrurile din când în când”, a spus el, referindu-se la fostul vicepreședinte american din timpul primului mandat al lui Trump la Casa Albă.

„O mulțime de oameni din Partidul Democrat se comportă ca și cum 6 ianuarie ar fi fost cel mai înfricoșător moment din viața lor. 6 ianuarie a fost o zi proastă. A fost o revoltă. Dar ideea că Donald Trump a pus în pericol viața cuiva, când el le-a spus oamenilor să protesteze pașnic, este pur și simplu absurdă!”, a adăugat Vance.

Plusuri și dezavantaje

Cu toate acestea, deși Vance ar putea stimula rata de participare la MAGA, el i-ar putea îndepărta de Trump pe votanții din mediul rural, din statele cu electorat nehotărât - critice pentru deznodământul scrutinului prezidențial -, în special pe femei, care de obicei decid alegerile din SUA, cu poziția sa dură privind avortul.

Criticii lui Trump profită, de asemenea, de această alegere pentru a pune la îndoială angajamentul candidatului republican față de noul său mesaj de unitate, după ce a scăpat de tentativa de asasinat.

Vance reacționase vehement după tentativa de asasinat asupra lui Trump. El a susținut că descrierea președintelui Joe Biden, potrivit căreia Trump ar fi „un fascist autoritar”, a dus la evenimentele tragice din Pennsylvania, în pofida faptului că motivul atacatorului nu este cunoscut.

Întotdeauna au existat dezbateri intense cu privire la cât de mult contează cu adevărat un candidat la funcția de vicepreședinte într-un context electoral și dacă astfel de alegeri ajută cu adevărat la promovarea unei candidaturi.

Desemnarea lui Vance capătă însă mult sens, în condițiile în care chiar echipa lui Biden a declarat că cea mai bună cale către un al doilea mandat trece prin statele din „Zidul Albastru”.

Cele mai multe evaluări ale hărții electorale sugerează că Biden trebuie să câștige cel puțin aceste state - Pennsylvania, Michigan și Wisconsin - și să adauge un singur vot electoral în zona Omaha, Nebraska, pentru a ajunge la cele 270 de voturi electorale necesare pentru a câștiga președinția.

Vance are un talent deosebit de a vorbi cu alegătorii din regiunea postindustrială Midwest. El și-a câștigat mandatul de senator cu mai mult de 6 puncte, în 2022, și este motorul forțelor politice care au transformat Ohio într-un bastion republican, după ani de incertitudine politică.

Îngrijorare în Europa

Noua alegere a vicepreședintelui republican este, de asemenea, întruchiparea politicilor „America pe primul loc” ale lui Trump în străinătate și prevestește o altă perioadă dificilă între SUA și aliații lor europeni, în cazul în care fostul președinte recâștigă Biroul Oval.

El se află în avangarda unei noi generații de congresmeni pro-Trump, care resping consensul tradițional al politicii externe a SUA. Vance a participat la Conferința de Securitate de la München, la începutul acestui an, pentru a-i mustra pe aliații europeni ai Americii. Iar la Conferința de acțiune politică conservatoare (CPAC) din SUA, tânărul politician a explicat de ce crede că SUA nu ar mai trebui să finanțeze lupta Ucrainei pentru libertate.

„Am colegi republicani care sunt mult mai implicați emoțional în ceea ce se întâmplă la 10.000 de kilometri distanță decât în propria lor țară”, a spus Vance la această conferință.

El susține poziția lui Trump conform căreia războiul din Ucraina ar trebui să se încheie și baia de sânge ar trebui să fie oprită. „Este bine pentru țară să aibă pe cineva care să spună: «Cât timp va dura asta? Câți bani trebuie să băgăm în această țară?»”, a spus Vance, care a susținut, de asemenea, că SUA nu au capacitatea de producție sau rezerve militare suficiente pentru a trimite mai multe muniții în Ucraina.

„Dacă vă pasă de Ucraina, dar, cel mai important, dacă vă pasă de America, ar trebui să doriți ca acest lucru să ajungă la o rezolvare diplomatică”, a afirmat el.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a atacat criticile lui Vance la adresa războiului, într-un interviu acordat CNN în luna februarie.

„Pentru a înțelege situația, trebuie să vină pe linia frontului, pentru a vedea ce se întâmplă, pentru a vorbi cu oamenii. Apoi, să discute cu civilii pentru a înțelege ce se va întâmpla cu ei fără acest sprijin. Și va înțelege că milioane de civili vor fi uciși. Aceasta este realitatea!”, a declarat Zelenski, la vremea respectivă.

„Desigur, el nu înțelege. Dumnezeu să vă binecuvânteze că nu aveți războiul pe teritoriul vostru!”, și-a încheiat liderul de la Kiev pledoaria.

Vance îl ascultă însă pe Trump, nu pe Zelenski sau actuala direcție de politică externă. În acest context, nu este greu să ni-l imaginăm în aripa de Vest, în calitate de vicepreședinte, punând în aplicare agenda liniei dure impuse de „America pe primul loc!”, în țară și în străinătate.

Nu în ultimul rând, Trump se simte în mod clar mult mai confortabil cu Vance, un favorit al fiului său, Donald Trump jr. Ei sunt făcuți din aceeași stofă ideologică și temperamentală - spre deosebire de fostul vicepreședinte american, obedientul Mike Pence, care s-a despărțit în cele din urmă de Trump pe 6 ianuarie, după ce a ajuns la concluzia că nu are puterea constituțională de a face jocul șefului său în privința rezultatului alegerilor din 2020.

„Cred că a fost un președinte bun. Și cred că a făcut țara mai prosperă și lumea mai pașnică!”, a spus Vance despre Trump, precizând: „Ceea ce îmi dă de gândit sunt alți patru ani de administrație a lui Biden, care a deschis granițele și care a întreținut, efectiv, un conflict mondial major pe aproape fiecare continent din lume!”.

 

 

×
Subiecte în articol: MAGA J.D. Vance Donald Trump