x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cea mai lunga dieta din istorie

Cea mai lunga dieta din istorie

de Florin Condurateanu    |    04 Oct 2004   •   00:00

ALIMENTATIA RATIONALA
Un popor a fost obligat sa se hraneasca in timpul regimului comunist dupa o singura reteta: "Economisiti, economisiti, economisiti".

ALIMENTATIA RATIONALA
Un popor a fost obligat sa se hraneasca in timpul regimului comunist dupa o singura reteta: "Economisiti, economisiti, economisiti".

Au gasit o denumire pompoasa: alimentatie rationala! Romanii au primit insa cu injuraturi pe la colturi si vorbe de ocara pe la cozi aceasta binefacere daruita de cuplul Ceausescu. Alimentatia rationala s-a dovedit in realitate indesarea pe gat a unor alimente derizorii, un fel de "span" cazut pe podea la prelucrarea hranei adevarate. Dar Ceausestii s-au incapatanat sa puna pe masa romanilor alimente considerate in alte tari deseuri.


LUPTA PENTRU TACAMURI. Umbla printre romani o povestioara care s-ar fi petrecut cu adevarat: savanta se zice ca ar fi tipat la cel mai iubit fiu: "Uite ce grasi sunt romanii, mai bine exportam carnea macra si untul, sa manance populatia produse ieftine". Femeie rea, cu judecata stupida, care platea datoria tarii cu gaini si muschi de porc. Iar romanii faceau coada ca sa apuce o punga cu tacamuri, cu gheare de gaina, gaturi, zgarciuri de pasare si eventual creasta pintenatului. Iar din porc ajungeau in magazine asa-numitii "adidasi", epoca lumina le oferindu-le romanilor copite de porc sa le puna pe fasole, leguma numai buna sa pacaleasca foamea. Stateau de cu noaptea romanii zgribuliti la usa Alimentarei sa apuce o punga cu "fratii Petreus". Aflau ca se "baga pui" la Alimentara si la miezul noptii se infiintau pe trotuar sa puna mana pe miraculoasa punga cu cei doi pui jigariti, pielita si os.

 

CARTELELE. Si ca romanii sa nu imputineze exportul de mancarica, export aducator de bani pentru cine stie ce combinat faraonic, Ceausestii au introdus cartelele ca pe vreme de razboi, numai cu ratia puteai cumpara ulei, zahar, unt. Alimentatia rationala insemna in gandul lui Ceausescu si al academicienei Piaza-Rea o halca de grasime pe care s-o pui intr-o tocana de umflat burta. Desi din grasimea asta mai bine faceai talpa la pantofi, talpa din aceea de crep. Asa ne-a fericit comunismul multilateral dezvoltat cu zgarciuri si creste de cocos.

Si fiindca vorbaria sforaitoare a Ceausestilor era o amagire, au transferat amagirea si in banala cafea. Boabele de cafea costau dolari ca sa le aduci din cele strainataturi, asa ca Ceausestii le-au turnat in ceasca romanilor un surogat, o zeama chioara din niscaiva orz, nici macar naut nu era. Noroc cu umorul romanului, umor care i-a creat imunitate la stupiditatea comunismului, romanul poreclise lichidul negru urma de cafea, nechezol, era din orz numai bun sa nechezi precum caii care mesteca din iesle.

Ceausescu si coana Leana se ocupasera de caloriile din case, indemnandu-i pe romani sa poarte doua pulovere in apartament, ca energia costa dolari, apoi le-au facut planificare si la caloriile din farfurie.


SOIA CEA HRANITOARE. In bezmeticeala asta s-au compromis si unele idei utile. Ca sa imputineze carnea din salam, Ceausestii au tunat sa se amestece carnea cu soia. De aici a rezultat ura romanilor impotriva salamului cu soia, devenit simbol al aberatiilor ceausiste, al pacalelii din pachetelul cu gustare al copilului la scoala. In realitate, stiinta mondiala considera soia ca o excelenta proteina, "carne vegetala". Oamenii de stiinta sustin ca soia contine cu 10%-15% mai multe proteine decat cea mai valoroasa carne. Azi, americanii au creat peste 50 de soiuri de soia, pe care le folosesc intens intr-o alimentatie cu adevarat desteapta. Dar gandirea mica a coanei Leana si a tovarasului au hotarat: sa se faca economie si la soia, sa fie utilizata soia furajera si netratata termic, adica o soia de cea mai proasta calitate. Noroc ca romanii sunt isteti, asa ca specialistii l-au imbrobodit cu vorbe pe Ceausescu si n-au prea facut sarje cu soia derizorie. Grav este faptul ca nu se stiu nici acum grelele consecinte care apasa asupra generatiei prost hranite.

 

SOCIALISMUL A SCOS ROMANIA DIN FOAME?

Profesor doctor Iulian Mincu (printre altele ministru al Sanatatii pe vremea regimului comunist) publica in 1978 "Alimentatia rationala a omului sanatos". Intr-unul dintre capitolele cartii, Mincu specifica: "Situatia alimentara in Romania in primii ani de dupa razboi si pana la colectivizare a continuat sa fie precara (...). In anii socialismului s-a dezvoltat o noua industrie, care inainte de 1938 abia era prefigurata: industria alimentara".

 

POPORUL ROMAN, TOT CU CEREALELE

Iulian Mincu nota in 1978 ca in alimentatia poporului roman "consumul de cereale ocupa inca un loc preponderent", adaugand: "continuand oarecum traditia milenara, cu o singura deosebire: locul cerealelor nepanificabile, locul mamaligii din porumb este preluat, mai ales in ultimele doua decenii, de paine; se face paine in cele mai indepartate catune, exista brutarii in toate comunele rurale. s…t Bucataria este astazi mai bogata, mai variata decat in trecut, pastrand totusi o limita in preparatele cunoscute…"

"Cantitatea calorica globala - in medie de 3.100 calorii pe locuitor si pe zi - depaseste in unele regiuni cu 500-800 calorii si chiar mai mult nevoile calorice ale locuitorilor respectivi. De aceea obezitatea atinge un procent relativ ridicat" - Iulian Mincu, "Alimentatia rationala a omului sanatos" (Editura Medicala, 1978)

ROMANII SI DIETELE - SUMAR (Editie de colectie - 4 octombrie 2004)

90-60-90
IDEALUL DE FRUMUSETE
Daca mama natura te-a dotat cu un bust remarcabil si corp longilin, poti spera la succes. Traim intr-o societate care idolatrizeaza talia de viespe. Dorinta de a slabi a oamenilor, in special a femeilor care isi doresc picioare gen Ally McBeal sau solduri marca Jennifer Lopez, este puternica. Sexul frumos va lupta intotdeauna cu armele dietelor contra exclamatiilor admirative ale barbatilor la adresa fotomodelelor, de genul: "Alea femei!"


Nici o dieta nu e perfecta

SFATUL NUTRITIONISTULUI
Profesorul doctor Constantin Dumitrache, directorul Institutului de Endocrinologie "C.I. Parhon", spune ca "nici o dieta pentru slabit nu e perfecta".


Cure pe sexe si varste
ANOTIMPURILE
Obsesia siluetei nu da pace nici vara, nici iarna, nici la 20, nici la 30 si cu atat mai putin dupa 40 de ani. Este o obsesie comuna ambelor sexe.


Prietenii siluetei
ALIMENTE CARE SLABESC
Din regimul pentru slabit nu trebuie sa lipseasca fructele si legumele care "topesc" grasimile. Citricele, merele, fructele de padure, varza, rosiile, morcovii, ceapa va vor ajuta cu siguranta.


Cea mai lunga dieta din istorie
ALIMENTATIA RATIONALA
Un popor a fost obligat sa se hraneasca in timpul regimului comunist dupa o singura reteta: "Economisiti, economisiti, economisiti".


Secrete cu efect instant
TIPARELE
Sedentarism, Supraalimentare, Stres. Trei barosani "S" care in ultima vreme ataca din ce in ce mai puternic, un alt S care se vrea tot mai subtire: Silueta. Rezultatul: ne ingrasam.
 
Cum au slabit vedetele?!
CELEBRII SI SUBTIRI
Motivate de faptul ca imaginea lor conteaza mai mult decat orice, multe dintre vedete ajung sa adopte diverse regimuri alimentare menite sa le sculpteze siluetele. Aceste diete devin in cele din urma un nou mod de viata. Din momentul in care si-a propus sa slabeasca, viata realizatoarei tv Teo Trandafir s-a schimbat total.
 

Rabda pentru glorie si bani
CHINURILE SPORTIVILOR
Pentru un randament cat mai ridicat in timpul competitiilor, sportivii sunt obligati sa tina diete care nu le permit sa creasca in greutate. Este cazul gimnastelor sau al fotbalistilor. Sunt cazuri, boxul sau canotajul, in care sportivii se lupta cu kilogramele pentru a se incadra intr-o anumita greutate care sa le permita participarea in concurs.

 
Zbor de lebada
SACRIFICII PENTRU GRATIE
Se cantaresc des si fiecare jumatate de kilogram ii alarmeaza. Regimul alimentar al balerinilor contine vitamine, lactate si vegetale
 

Sa imbatranim frumos, fara excese
CINA DA-O DUSMANILOR
Centenarii inving viata printr-un har. Au niste arme pe care le mostenesc genetic. Dar acesta nu e tot secretul longevitatii lor.
 
Ace pentru trup de viespe
METODE NECONVENTIONALE
Va doriti sa mai dati jos cateva kilograme, dar ati obosit de atatea regimuri… Incercati cura de slabire prin acupunctura!
 
Sculptura in trup
METODE DRASTICE
Mariah Carey a profitat din plin de liposuctie. Cu cativa ani in urma si-a uimit fanii cu trupul ei modificat in partile esentiale: solduri, abdomen si sani. Si Jennifer Lopez are solduri cu un nou contur realizat chirurgical. S-a mai spus ca si fundul lui Jennifer ar fi fost ajustat prin aceeasi metoda. Cat despre batrana doamna Elisabeth Taylor nu se mai pune intrebarea de unde s-a scos tesut adipos, ci de cate ori.
 
Retete grase pentru slabi
REVERSUL MEDALIEI
Nici oamenii slabi nu sunt fericiti. Lor le este mai greu sa se ingrase, pe cand oamenii grasi pot slabi mai usor. Curele de ingrasare trebuie urmate cu mare grija!
 
Inamicii casnici
OPRITI TELEVIZORUL
Uitatul la televizor are o legatura stransa cu aparitia obezitatii. Asa sustin medicii neozeelandezi, iar colegii lor din toata lumea le dau dreptate.


Revolutionarii
ISTORIA FITNESS-ULUI
Ceea ce a inceput ca visul unui singur om de a-si imbunatati conditia fizica s-a transformat intr-o imensa revolutie. Aceea a fitness-ului.
 
Sexul bate caloria
IUBIREA SI CANTARUL
Oricand te poti opri dintr-o cura drastica de slabit, mai ales daca exista o alternativa. Nu ai nevoie decat de un partener cu un apetit sexual de nestavilit.
×
Subiecte în articol: special soia romănii rationala alimentatia