x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Codrut Seres - "Sunt o tinta"

Codrut Seres - "Sunt o tinta"

de Violeta Fotache    |    27 Noi 2006   •   00:00
Codrut Seres - "Sunt o tinta"

Ministrul Economiei si Co-mertului, al carui nume a fost vehiculat in scandalul legat de "spionul" bulgar Stamen Stantchev, neaga orice implicare de natura penala in acest caz. Seres indica serviciilor si procu-rorilor sa verifice perioa-da in care au fost inventati "baietii destepti". In exclu-sivitate, Seres anunta ca-l va denunta azi pe deputatul Ioan Oltean pentru trafic de influenta.

Ministrul Economiei si Comertului, al carui nume a fost vehiculat in scandalul legat de "spionul" bulgar Stamen Stantchev, neaga orice implicare de natura penala in acest caz. Codrut Seres sustine ca este o tinta a grupurilor de interese din zona energiei, afectate de ordinul de vanzare prin intermediul Bursei. Seres indica serviciilor si procurorilor sa verifice perioada in care au fost inventati "baietii destepti". El anunta ca-l va denunta azi pe deputatul Ioan Oltean, pentru trafic de influenta.

Jurnalul National: Domnule ministru, in scandalul de spionaj economic si tradare, in care sunt implicati mai multi functionari romani, nu doar din ministerul pe care il conduceti, a fost vehiculat numele dumneavoastra ca persoana aflata intr-o legatura privilegiata cu bulgarul Stamen Stantchev, de la Credit Suisse First Boston Europe Ltd. Londra, acuzat acum de spionaj. Spuneti-ne, va rog, de cand il cunoasteti, cum l-ati intalnit si ce anume ati facut, daca ati facut, pentru acest om?
Codrut Seres: L-am cunoscut in minister, dupa ce am ajuns ministru, in cursul anului trecut. Nu stiu exact cand, deoarece cunosc o multime de oameni si nu mi-am facut un calendar pentru fiecare. L-am intalnit in calitatea mea de ministru, in cadrul intalnirilor oficiale pe care le-am avut, cum le-am avut si cu reprezentanti ai altor banci ori consultanti in materie de privatizare. Eu i-am preluat din minister, erau cunoscuti in minister. Reprezentantii CFSB si FRAI au participat la un concurs pentru consultanta in cazul Romgaz, pe care l-au si castigat cu o oferta financiara extrem de mica, cea mai mica, dar contractul nu s-a incheiat, pentru ca noi am adaugat ca obligatie a constultantului necesitatea de a face si eventuala listare a Romgaz. Discutiile s-au tot prelungit. Acesta e si motivul pentru care ii gaseam in minister, negociau cu comisia din cadrul Oficiului Participatiilor Statului si Privatizare in Industrie(OPSPI). Am respins oferta.

"Nu am tradat"

Cand v-ati intalnit ultima oara cu Stantchev?
Anul acesta, cred ca in iunie sau iulie.

Ati avut cu el si intalniri neoficiale?
Nu. Toate intalnirile noastre au avut loc numai in cadru oficial, aici, la sediul Ministerul Economiei si Comertului. In acceptiunea mea, neoficial este, daca vreti, seara cand vine sotia mea sa ma ia de la serviciu. Sau cand ma duc la cafea cu nevasta, parintii, cu, eventual, prietenii. Iar Stantchev nu intra in categoria de prieten.

N-ati fost nici in "casa conspirativa" din Bulevardul Gheorghe Magheru?
Am vazut si eu la televizor unde se spune ca ar fi aceasta casa si va spun ca nu am fost niciodata. Nu am fost niciodata in nici o casa conspirativa.

Surse judiciare ne-au precizat ca Stantchev ar fi fost un fel de "liant" intre dumneavoastra, Liviu Luca si CFSB, ca el ar fi actionat in mod sistematic pentru a va influenta pe dumneavoastra in problema privatizarii Petrom…
Liviu Luca nu avea nevoie de intermediari, ca reprezentant al sindicatului el participa in mod direct la discutii. Vreau si eu sa vad liderul de sindicat care are nevoie de intermediar pentru a discuta cu mine. Avem o legatura obligatorie directa. Nu vedeti ca acesta e singurul minister in care nu am avut greve, nici cu minerii, nici cu gazarii?

Totusi, sursele noastre spun ca la scurt timp dupa ce Stantchev ar fi inceput actiunea de influentare a dvs, ati introdus un proiect in sedintele de Guvern din 29 iunie si 12 iulie, legat de acest caz. Se poate spune ca ati fi cedat influentei lui Stantchev?
Nu, nu se poate spune asta. Nu am facut nimic pentru acest om. Proiectele nu le-am introdus eu. Noi i-am dat drumul numai pe lantul de avizare. Daca cineva isi inchipuie ca influentand un ministru el influenteaza tot cabinetul, inclusiv pe secretarul general al Guvernului, atunci trebuie sa se duca la plimbare! Eu nu am tradat, doamna.

Dar v-a cerut Stantchev ceva legat de Petrom?
Nu.

In cazul Electrica Muntenia Sud ar fi ajuns informatii despre ofertele celorlalti interesati in posesia castigatorului prin intermediul lui Dorinel Mucea, pus sub acuzare si sub interdictia de a parasi Bucurestiul pentru tradare.
Am auzit, dar sa vedem si probele, doamna! Pai, proiectele de hotarare de guvern sunt acte secrete? Oferta primita acopera valoarea tuturor distributiilor din Bulgaria si de cateva ori valoarea tuturor distributiilor vandute in 2003-2004 pe gaz si energie electrica. Respectiv, oferta finala a fost de 820 de milioane de euro, dupa ce oferta in prima faza a fost de peste 700 de milioane de euro. Statul roman a castigat circa 100 de milioane de euro. Tot ce se afirma in ultima vreme este fals si tendentios.

"Doresc si altii acest portofoliu"

Vreti sa spuneti ca sunteti o victima?
Vreau sa spun ca sunt o tinta. Deranjez foarte mult la MEC. Am deranjat doi ani pentru ca n-am facut jocuri, pentru ca n-am facut poate ce faceau altii inaintea mea, sa vad functia de ministru ca si o functie de pe urma careia sa beneficiez.

Va referiti la Dan Ioan Popescu?!
La toti cei care au fost inaintea mea, nu neaparat la Dan Ioan Popescu. Declaratia mea de avere spune clar cu ce am venit in minister, ce am acum. Am deranjat pentru ca la sfarsitul acestui an se renegociaza contractele de energie electrica si ganditi-va ca sunt contracte de zeci, sute de milioane de euro. Multi dintre cei care erau obisnuiti sa castige usor au o dificultate, pentru ca trebuie sa se duca sa cumpere de la Bursa. E mult mai ieftin sa platesti niste lucruri, sa dai cateva sute sau milioane si sa-l dai jos pe cel care e la minister si eventual cel care vine nou aici sa desfiinteze ordinul si toate lucrurile sa se poata desfasura ca mai inainte. Adica sa te duci la o societate X, unde cunosti pe directorul Y, si sa negociezi fata in fata, mai da tu de la tine, mai lasa de la mine, pe baza de sarm si alte motivatii. Apoi doresc si altii acest portofoliu.

Vreti sa spuneti ca sunteti tinta unui anume grup?
Sau a mai multora. Cei care m-au urmarit erau un grup, cei care sunt acum in spatele acestei povesti fac parte din alt grup si or mai fi altele, toate cu legatura in zona energetica. Miza este foarte mare si in principal consistenta din punctul de vedere al banilor.

Daca in spatele acestei actiuni exista un grup, cum spuneti, logic ar insemna ca institutiile statului, serviciile si parchetul sunt la dispozitia oricarui grup de influenta?! E foarte grav ce spuneti.
Doamna, eu vad cine e procurorul care a pornit toata aceasta chestiune si constat ca e cel care l-a scapat pe Omar Hayssam si care-l cauta acum umbra prin MEC. Si vad ca e cel care a instrumentat dosarul Patriciu o buna perioada de timp si, ca atare, am mari dubii ca persoana respectiva nu face astfel de lucruri la dispozitia cuiva.

Numele dvs. a fost vehiculat de presa, Parchetul a dat un comunicat extraordinar de vag.
Oficial, dupa care... Si mi se pare ciudat: daca documente aflate pe site-ul ministerului sunt apreciate de parchet si procurori ca documente confidentiale, iar tranzactii sunt trecute cu vederea... Sa clarificam, daca azi ne sesizam ca acestia sunt spioni, sa fie foarte clar, inseamna ca noi, statul roman, am vandut Petrom si Distrigaz pe mana unor spioni. Atunci ce faceau serviciile. Sau atunci nu erau spioni si acum au devenit. Ar trebui sa-i intrebe si pe cei de dinainte. Trebuie sa se faca verificari si in perioada 2003, cand au fost inventati "baietii destepti". Acest Stantchev era cunoscut in minister inca dinainte sa vin eu, de pe vremea predecesorilor mei Dan Ioan Popescu si Iulian Iancu. Acolo nu intreaba nimeni? Serviciile secrete sa-si aduca aminte daca in 2003 au supravegheat modul in care se vindea energie si daca contractele de export la preturi foarte bune ar fi intrat in aceasta categorie privind siguranta nationala. Daca acest Stantchev era in atentia serviciilor secrete, eu nu puteam sa fiu atentionat? Nu era normal ca serviciile sa ma informeze: "Aveti grija! Uite, cine este asta!"? De ce nu am primit nici o informare?

Presiunile

Ati spus intr-o conferinta de presa ca asupra dumneavoastra s-au facut presiuni pentru afacerile din domeniu, dar nu ati dat nici un caz concret.
Au fost presiuni din partea mai multor partide politice, de la PD, de la PNL. Am avut in PC compania GRIVCO.

Si de acolo au fost incercari de influentari?
De acolo au fost preocupari legate de modul in care pot sa-si prelungeasca contractul. Am spus ca nu se poate decat utilizand Bursa.

Si dupa ce le-ati spus asta, au inteles?
Cred ca da, n-au mai aparut. De la PRM n-a fost nimeni, iar PSD, dupa parerea mea, sunt toti ceilalti care s-au ocupat in perioada anterioara, a inventarii "baietilor destepti".

Va referiti la Dan Ioan Popescu si restul?
Nu stiu daca neaparat acesta e numele corect. S-ar putea sa nu fie neaparat Dan Ioan Popescu, ci altcineva...

Ati vorbit de partide, dati totusi si nume?
Da. Deputatul Ioan Oltean. Luni il voi denunta la Parchet pentru trafic de influenta.

Dar ce anume a facut?
De fapt, se stie ca a declarat la radio ca a vrut sa faca lobby pe langa mine pentru o firma privata care achizitiona energie electrica. Or, la noi nu e definit si legiferat lobby-ul. A venit personal la mine, de trei ori in ultimele doua luni, m-a asteptat a intrat si mi-a zis: "Ajutati-ma si pe mine cu firma aia, sa ia si ei niste curent!". Prima oara am crezut ca-i o greseala, a doua oara ca n-a inteles omul ce i-am spus, a treia oara i-am spus: "Domnule, hai sa fim intelesi: ce se poate se poate, ce nu nu". Dovada ca nici n-am sunat la vreuna din companii sa fac anumite lucruri pentru Beny Alex. Dimpotriva, la toate comandamentele de iarna, cand m-am intalnit cu producatorii de energie, le-am zis ca, daca nu respecta ordinul, sa vanda pe Bursa, sa-si ia adio de la libertate!
×
Subiecte în articol: special ioan minister stantchev dan