x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Conexiunile secrete ale lui Hayssam

Conexiunile secrete ale lui Hayssam

de Razvan Belciuganu    |    12 Sep 2006   •   00:00
Conexiunile secrete ale lui Hayssam

Problema "Omar Hayssam" a interesat si comunitatea de informatii a SUA inca dinainte de teribilul gest al celui judecat pentru terorism. Cheia controlu-lui strans facut asupra lui Hayssam este telefonul sau prin satelit. Consilierul pre-zidential pe probleme de securitate nationala, Sergiu Medar, este coleg de ONG cu actionarii reprezentan-tei din Romania a firmei proprietare a satelitilor.

Problema "Omar Hayssam" a interesat chiar si comunitatea de informatii a Statelor Unite ale Americii, inca dinainte de teribilul gest al celui judecat pentru terorism. Cheia controlului strans facut asupra lui Hayssam este telefonul sau prin satelit.

Orice terorist trebuie ghidonat de sefii sai. Ba mai mult, cand esti si spion, legatura cu "Centrala" este vitala. Asa au stat lucrurile si pentru Omar Hayssam, om de baza al Siriei, dupa cum pana si Mordechi Tzibin, avocatul israelian al partenerului de rapire, Mohammad Munaf, a declarat zilele trecute presei israeliene. Ce-ar fi putut Omar Hayssam sa spioneze in Romania? Pai, in primul rand ar fi fost interesat sa faca niste bani, apoi sa "cumpere" politicieni, politisti, oameni din serviciile secrete, si aceasta pentru a putea sa se miste liber in schimburile atat de interesante pentru Siria si aliatii sai: materialele strategice. Ilie Botos, procurorul general al Romaniei de pana mai ieri, a declarat parlamentarilor ca, pe langa dosarul pentru rapire, Omar Hayssam mai are un dosar "strict secret". Jurnalul National v-a dezvaluit ca principalul aspect vizat era traficul de armament, in care ar fi implicate si inalte personalitati.

ARMELE. Despre apucaturile in zona traficului de arme ale lui Omar, anchetatorii care investigau rapirea jurnalistilor au avut inca o confirmare. Astfel, Munaf Mohammad, coautorul actului de terorism, a afirmat ca exista o puternica legatura intre Omar Hayssam si Mohammad Kubeisi, intrucat cei doi au incheiat si desfasurat mai multe tranzactii cu armament in zona Orientului Apropiat si a Orientului Mijlociu. Puternicul trib "Kubeisi" era, in planurile lui Hayssam, vizat pentru infaptuirea rapirii, aceasta daca ai sai colaboratori nu gaseau "teroristi". Avocatul Mordechi Tzibin mai spunea zilele trecute ca Hayssam "a taiat chitantele" in afacerea cu armament incheiata in urma cu doi ani intre Rusia si Siria.

TELEFONUL. Asadar, cum tinea legatura Hayssam cu "Centrala", in cazurile de urgenta, cand nu se putea trimite un "om de afaceri" drept curier? Anchetatorii rapirii au gasit acasa la Omar un telefon prin satelit "Thuraya", telefon despre care n-au suflat o vorba. Acest telefon nu te lasa la greu oriunde ai fi si chiar nu conteaza daca retelele obisnuite de telefonie pica. Cei doi sateliti geostationari "Thuraya" acopera exact zona Africa, Orientul Apropiat si Mijlociu. Bineinteles ca aceasta zona coincide cu locurile foarte interesante pentru Statele Unite ale Americii aflate in plin razboi antiterorist. Compania "Thuraya" isi are sediul in Emiratele Unite Arabe. Telefonul propriu-zis este produs de compania americana "Hughes", iar echipamentele principale sunt tot de provenienta americana.

GENERALII. Reprezentanta companiei din Emiratele Arabe Unite care detine satelitii este Global Communications Services Romania SA. Pe vremea rapirii organizate de Omar Hayssam, directorul general al firmei respective era un general in rezerva, fost loctiitor al sefului Departamentului Inzestrarii Armatei, Nicolae Irimie. De curand, generalul Nicolae Irimie s-a retras din pozitia executiva, dar a ramas actionar al firmei amintite. Un alt actionar al Global Communications Services Romania SA este si viceamiralul in rezerva Ion Alexandru Plaviciosu, un alt foarte bun profesionist, care a fost chiar seful Institutului de cercetari al Armatei. Ca un amanunt, cel care a semnat acordul prin care "Thuraya" distribuia si comercializa servicii de comunicatii mobile prin satelit in Romania este omul de afaceri si generalul in rezerva Marius Opran, care in 2000 era presedintele firmei. Ultima functie publica a lui Marius Opran a fost cea de consilier personal al presedintelui Ion Iliescu. Omar Hayssam era un obisnuit al delegatiilor prezidentiale in lume.

AMERICANUL. Cei doi actionari ai reprezentantei "Thuraya", Nicolae Irimie si Ion Plaviciosu, sunt membri si ai unei asociatii profesionale internationale: Asociatia de Electronica, Comunicatii si Sisteme Informationale pentru Fortele Armate (AFCEA). ONG-ul respectiv este unul foarte puternic si influent la nivel mondial si in Romania sunt membri si cadre militare active. Ca o confirmare a rolului asociatiei in tara noastra, acum cativa ani, chiar presedintele ei executiv a fost oaspetele presedintelui filialei din Romania, nimeni altul decat generalul in rezerva Niculae Irimie. Acesta este generalul locotenent de aviatie in retragere C. Norman Wood, o personalitate a lumii militare americane. Printre functiile pe care le-a indeplinit, pana la retragerea din anul 1992, au fost cea de director executiv al Comitetului de Consiliere al presedintelui SUA pentru Informatii Externe, cea de director al staff-ului Comunitatii de Informatii a SUA, precum si functia de director pentru informatii al Comandamentului European al SUA la sfarsitul razboiului rece. Dupa retragere, generalul american mai activeaza si in la fel de influenta Asociatie a fostilor ofiteri de informatii din SUA, ba chiar este, in repetate randuri, printre membrii de frunte. Comunitatea de informatii a SUA tine serios cont de parerile acestui ONG, ce-i are drept presedinti onorifici pe fostii presedinti americani, George Bush si Gerald Ford.

CONSILIERUL. Daca Nicolae Irimie si generalul american C. Norman Wood sunt buni prieteni, la sudarea legaturii lor are o cel putin oarecare contributie actualul consilier prezidential pentru securitate nationala al presedintelui Romaniei, generalul Sergiu Medar. Din 1992 si pana in anul 2000, Sergiu Medar a fost adjunct si apoi atasat al apararii in SUA. Fara indoiala ca Romania si-a mai trimis atasatii militari in SUA, dupa decembrie 1989, ca sa faca spionaj militar, ci mai degraba actiuni de lobby. Pentru atasatul roman, oportunitatile sa intre in mediul politico-militar american erau tocmai aceste ONG-uri influente si companiile de armament. Generalul Sergiu Medar si-a facut pe ambele "fronturi" treaba remarcabil, incat in momentul in care s-a intors in tara, in anul 2000, pentru a prelua functia de sef al Directiei Informatii Militare, s-a implicat activ si in activitatea filialei romane a AFCEA. Conform experientei sale profesionale, Sergiu Medar l-a ajutat pe generalul in rezerva Nicolae Irimie, liderul filialei, din pozitia de presedinte al Comisiei VIII - Relatii Internationale a AFCEA. In momentul rapirii jurnalistilor romani, generalul Sergiu Medar inca era seful Directiei Informatii Militare, structura externa a Directiei Generale de Informatii a Apararii (DGIA), care avea in Irak un detasament bine pregatit. Ulterior, generalul Sergiu Medar a fost avansat la comanda DGIA si a devenit consilierul presedintelui Traian Basescu. De altfel, Sergiu Medar a lucrat inainte de ’89 la Institutul de cercetari al Armatei, cel condus intr-o perioada de celalalt actionar al reprezentantei Thuraya din Romania, viceamiralul Ion Plaviciosu.

ABONATUL. Omar Hayssam a fost unul dintre cei aproximativ 200 de abonati ai reprezentantei Thuraya din Romania, condusa de Nicolae Irimie. Actualul director, Bogdan Barbulescu, ne-a declarat ca abonamentul a functionat pana in august 2004. Este anul in care lui Omar ii este atribuita intermedierea unui contract de furnizare de armament dintre Rusia si Siria. Totusi, telefonul sau a functionat si dupa aceasta luna, pentru ca procurorii DIICOT au gasit, dupa rapire, telefonul activ. Explicatia? Bogdan Barbulescu spune ca si acest sistem de telefonie prin satelit are cartele preplatite, care pot fi cumparate de oriunde din lume. Evident, Bogdan Barbulescu nu are cunostinta daca acest telefon a fost sau nu interceptat. In opinia specialistului reprezentantei Thuraya, Iulian Magureanu, acest lucru este posibil de organele abilitate: "Telefonul are un sistem de criptare usor de spart de catre cei in drept". Mai mult, ca orice companie de telefonie, centrala din Emiratele Arabe are toate listele convorbirilor, iar organele judiciare pot intercepta convorbirile din centrala.

SIRIA STIE
"Noi ne facem datoria, ziarele sa latre in continuare; maine, cand se vor intoarce, le vom inchide gura la toti" - Convorbire purtata de Omar Hayssam, in Siria, cu "Bassam" la 4 aprilie 2005, interceptata de autoritati

BASSAM
Omar Hayssam a raspuns nervos la telefon la 4 aprilie 2005, cand l-a sunat din Siria "Bassam". "Bassam" l-a luat la rost si i-a atras atentia sa "nu-l lase pe Munaf" si sa fie atent la ceea ce scriu ziarele din Romania despre el. Hayssam a spus docil: "Noi ne facem datoria, ziarele sa latre in continuare, maine, cand se vor intoarce, le vom inchide gura la toti". "Bassam" a mai intrebat cand se va produce evenimentul, adica eliberarea ziaristilor, si daca "subiectul celalalt" a fost amanat. Omar a zis ca planul nu a fost amanat, ci se lucreaza la el. Deci in Siria se stia foarte bine ce-i cu aceasta rapire. Ziaristii n-au mai fost eliberati cand a spus Hayssam, fiindca in Irak s-au incurcat treburile. In schimb, Hayssam a fost arestat la doar doua zile dupa acea convorbire. Dupa rezolvarea cazului, Munaf a ramas in custodia americanilor. Satelitii stiu de ce.
×