x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Contradictiile zilei

Contradictiile zilei

01 Iun 2005   •   00:00

Sunt lucruri pe care le resimti in stomac: Ovidiu a fost batut rau. Iti amintesti ca Ovidiu a venit acasa fara un dinte. Il ai in fata ta, un introvertit, un timid, un plapand aproape, in ciuda corpolentei. Ti se face rau numai cand te gandesti prin ce o fi trecut. Ai in urechi vocea calda a lui Sorin, tonul care implora si ti se suprapune chipul lui cu caciula portocalie. Si iar ai stomacul in gat. Sunt momente cand m-am simtit acolo, in conferinta de presa de ieri, un sacal. Dincolo de firesti sentimente insa e un tavalug de intrebari provocate de contradictii, de sincope, de o ceata fantastica, in locul a ceea ce ar fi trebuit sa fie o conferinta care sa lamureasca lucrurile. Nu cred ca este vreun jurnalist cu un pic de minte si o tara de informatii care sa nu inteleaga faptul ca multe nu pot fi spuse, ca sunt informatii clasificate, ca sunt lucruri care ar pune in pericol viata unor oameni. La Bagdad au avut loc arestari, s-a ajuns la aceste arestari cumva. Insa ieri, in drum spre redactie, am realizat ca am acum mai multe intrebari, mai multe dubii, mai multe lucruri care se bat cap in cap.

IN APARAREA LUI MUNAF. Primul lucru greu de inteles bunaoara atitudinea celor trei jurnalisti de a-i apara pe Mohamad Munaf si pe Omar Hayssam, carora instanta le-a dat mandat de arestare pentru terorism. Autoritatile statului sustin deci ca Omar si Munaf au pus la cale rapirea. Mai mult, pe 5 aprilie, cand Omar a fost retinut, arestarea avea legatura cu rapirea, arata purtatorul de cuvant al Presedintiei, Adriana Saftoiu. Cum sa nu iti vina sa le smulgi bucati din carne pentru chinul la care te-au supus aproape doua luni? In schimb, Marie-Jeanne, Sorin si Ovidiu spun ca nu isi pot inchipui ca un om cu trei copii mici acasa, cu o sotie care il conduce la aeroport, cu o familie mare la Bagdad ar putea face asta. In captivitate, ei il imbarbatau pe Munaf, mai spun. Ca atare, fostii ostatici nu cred in versiunea statului roman.

OMAR SI SMS-UL. Si despre celalalt personaj-cheie aflam lucruri pozitive. Omar a mai fost dat pe Prima TV cand s-a dus in Yemen sa salveze niste marinari romani. "Noi am dat la TV. Am vorbit la telefon, el a sunat: «Uite, ma duc sa ii salvez pe oamenii aia»", relateaza Marie-Jeanne. Reporterul Prima TV a aratat ieri ca l-a cunoscut pe Hayssam in deplasarea oficiala facuta alaturi de fostul presedinte, Ion Iliescu, in Algeria, in urma cu doi ani, si ca intre ei nu exista o relatie de prietenie. Cat despre tatal sau, senatorul PSD Vasile Ion, acesta "nu are nici o legatura cu Omar", il stia pentru ca "avea interese in judetul cu pricina". O contradictie stupefianta cu realitatea care ne arata ca mama lui Marie-Jeanne, Magdalena Ion, i-a dat un SMS omului de afaceri pe care chipurile nu il stia ca sa ii spuna "Omar, ne temem pentru tine". Apoi este raspunsul pe care Marie-Jeanne il da atunci cand este intrebata cum a putut pleca in Irak pe mana unui personaj controversat in Romania, despre care existau informatii publicate de presa, dar si altele nepublicate. "Daca ar fi avut intr-adevar probleme, banuiam ca daca era ceva in neregula cu el se afla. Sunt foarte multe cazuri de persoane controversate in Romania care s-au terminat astfel." Marie-Jeanne este un ziarist cu experienta, un ziarist care ani in sir s-a ocupat de Administratia Prezidentiala, redactor-sef al stirilor de la Prima si, in plus, fata unui senator care ar fi putut sa-l verifice pe Omar in alte cercuri. Ovidiu Ohanesian este un reporter de investigatii care scrie despre serviciile secrete. Cu toate acestea, el afirma ca nici nu a stiut ca Munaf este partenerul de afaceri al lui Omar. "Eu nu am avut nici o legatura cu acest Omar Hayssam. E un om pe care nu l-am cunoscut, nu-l cunosc. Cu atat mai putin nu stiu nimic de afaceri pe care le-ar fi avut cu unul dintre noi sau cu rudele noastre. Eu nu am avut de-a face cu el, eu l-am cunoscut pe Munaf prin telefon, m-am intalnit cu el de doua ori, ca sa ii dau pasaportul si poza, ca sa rezolve cu viza. Sigur ca am auzit de Omar, ca s-a scris prin presa. Nici macar nu stiam ca a fost partener cu acest Munaf."

AMERICANUL. In legatura cu Munaf, declaratiile pe care le-au dat cei trei jurnalisti sunt confuze. Pe de o parte, intrebati daca Munaf a fost tratat diferit de ei, avand in vedere ca era irakian devenit american, deci tradator de neam, Marie-Jeanne a explicat ca acesta a fost in captivitate cu ei tot timpul si ca au fost tratati la fel. Ultima inregistrare video il arata pe Munaf insa singur, separat de cei trei jurnalisti. La fel si in fotografiile aparute pe Reuters, Munaf nu mai aparea in poza. Desi erau legati la ochi si nu aveau voie sa vorbeasca intre ei, Munaf ar fi fost tot timpul cu ei, "pentru ca am fost adusi toti acolo, iar in momentul eliberarii am fost toti patru", raspunde reporterul Prima TV.

BATAIA. Un episod in plina ceata este cel in care Ovidiu a fost batut. Marie-Jeanne este cea careia "ii scapa" informatia, desi, in interviul acordat Romaniei Libere, Ovidiu se rezumase la a vorbi doar despre niste momente tensionate. Ovidiu nu vrea sa dea informatii, insa nu pentru ca e traumatizant inca episodul, ceea ce ar fi de inteles, ci pentru ca "sunt vieti care ar putea fi puse in pericol". A fost batut pentru ca nu a respectat niste reguli, atunci cand Sorin a fost imbracat in portocaliu, era amenintat cu pistolul la tampla. Pe cine pune in pericol?

PROPRIA ANCHETA. Ovidiu Ohanesian a anuntat ca va face propria ancheta in acest caz, pentru ca "trebuie sa clarifice anumite lucruri". Pune felinarul pe serviciile secrete insa, intrucat aminteste ca in februarie-martie a scris mai multe anchete despre activitatea acestora. In interviul din Romania Libera mai spunea ca din spion nu l-au scos rapitorii. Cat priveste ancheta oficiala a statului, cei trei jurnalisti nu au fost audiati pana acum, ei participand doar la debriefingul din perioada carantinei. "Nu ni s-a spus ca ar fi fost vorba de o audiere", a precizat Marie-Jeanne Ion.

ELIBERAREA. Cum au fost eliberati este o alta informatie clasificata. Nu a fost insa o interventie in forta a Politiei irakiene, asa cum sustinea Mohamad Shamil, unul dintre negociatori, ci jurnalistii au fost suiti intr-o masina si dusi undeva in Bagdad, dupa ce au primit cadouri. Marie-Jeanne admite ca s-au purtat niste negocieri, insa nu stie ce.

CATE GRUPARI? Cine sunt rapitorii: teroristi sau talhari? "Oameni care lupta pentru niste idealuri ale lor", raspunde Marie-Jeanne, care arata ca nu crede ca sunt talhari, dar ca nu poate sustine acest lucru cu certitudine. Presedintele Traian Basescu a anuntat la 13 aprilie ca ziaristii sunt acum la alta grupare decat cea initiala. Marie-Jeanne si Ovidiu nu stiu daca pe toata durata captivitatii a fost aceeasi grupare. Ovidiu crede ca a fost una singura.

VIZA. Un alt lucru ramas in ceata dupa conferinta de ieri este modalitatea in care s-a obtinut viza pentru plecarea jurnalistilor. In presa sunt vehiculate informatii potrivit carora un inalt ofiter MApN ar fi intervenit pentru ei pe langa ambasadorul Murad, spunandu-i acestuia ca ziaristii vor merge pe calea militara, vor zbura cu un Hercules si vor ateriza la Thalil. Cei trei jurnalisti spun ca nu au astfel de informatii, ca Munaf s-a ocupat de vize, insa o problema exista: Sorin tocmai fusese in Israel, iar in Irak greu intri cu o astfel de viza in pasaport. Ramane atunci informatia ca un ofiter MApN a lucrat mana in mana cu Munaf. MApN a dezmintit ieri orice implicare a sa in aceasta chestiune, insa, la cateva zile dupa rapire, Gelaledin Nezir, purtatorul de cuvant al institutiei, a demisionat din functie.

NATIONALITATEA SUSPECTA. Conferinta de ieri s-a incheiat cu un lucru care poate sa dea nastere mai multor intrebari. "Va rugam sa nu faceti nici un fel de speculatie vizavi de nici un nume, nici o nationalitate, nimic! Si speram sa ne bucuram impreuna foarte curand cu totii", a aratat Sorin Miscoci. Greu de spus la cine se refera: la persoanele implicate in recuperarea lor, la alti ostatici despre care amintesc ca se afla la Bagdad sau la sirianul Zaher Iskandarani, arestat dupa inceperea crizei ostaticilor si eliberat dupa salvarea lor?
×
Subiecte în articol: eveniment omar ovidiu munaf marie-jeanne