x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cum a sporit averea edilului Dominic Fritz, pe filieră chinezească

Cum a sporit averea edilului Dominic Fritz, pe filieră chinezească

de Ion Alexandru    |    13 Iul 2022   •   07:15
Cum a sporit averea edilului Dominic Fritz, pe filieră chinezească

Culmea rețetei de „dreapta” vine de la Timișoara și se regăsește în cea mai proaspătă declarație de avere pe care edilul german al orașului, Dominic Fritz, lider al USR Timiș, a depus-o pe site-ul instituției pe care o conduce.

După ce s-a căsătorit, într-un mod discret, anul trecut, cu Yiren Lin, cetățean chinez, primarul a început să aibă noroc în viață. În primul rând, i-a apărut, ca donație, un teren. Apoi, i-a mai apărut o casă de 180 de metri pătrați, cumpărată, la Timișoara, de soție. După care i-a apărut și o donație în bani – vreo 83.000 de euro –, pe numele soției, făcută de socrii săi, tocmai din Republica Populară Chineză.

Potrivit ultimei declarații de avere, completată la data de 15 iunie 2022 și postată pe pagina de internet a Primăriei Municipiului Timișoara, edilul Dominic Samuel Fritz a reușit, în ultimul an fiscal, să-și sporească în mod considerabil averea. Astfel, pe lângă terenul intravilan de la Timișoara, cu suprafața de 50 de metri pătrați, cumpărat în anul 2015, primarului i-a mai „răsărit” unul. Vorbim despre o suprafață de teren de 732 de metri pătrați, tot la Timișoara, intrată în proprietatea lui Fritz anul trecut, printr-un mod de dobândire interesant. În documentul citat scrie: „contract de donație și contract de vânzare-cumpărare”, iar cota de proprietate este de 100%. În declarația de avere nu se menționează însă și persoana sau entitatea care a contribuit cu respectiva donație și nici cuantumul ei.

Și la capitolul „clădiri” edilul Dominic Fritz pare să fi avut mult noroc. Pe lângă apartamentul de la Timișoara, cu suprafața de 63 de metri pătrați, pe care primarul l-a cumpărat în anul 2015, în documentul citat a apărut o casă, tot la Timișoara, cu suprafața de 180 de metri pătrați, cumpărat, anul trecut, de Yiran Lin, noua soție, de naționalitate chineză, a primarului USR.

83.000 de euro, cadou de la socri

În ceea ce privește sumele de bani economisite în conturi și depozite bancare, menționate în același document, primarul a strâns, împreună cu soția sa, 13.254 de lei, 32.253 de euro și 29.743 de dolari SUA. Banii sunt depuși la Deutsche Kredit Bank, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, United Nation Federal Credit Union și Banque Populaire.

Pe persoană fizică, Dominic Fritz deține acțiuni sau părți sociale la o serie de companii, cum ar fi VISA, Vontobel Clean Technology, Siemens Healthineers, Beiersdorf, Netflix, DT Telekom AG, Infineon, Allianz, Amger și Samsung, în valoare totală de 40.281 de euro.

Cea mai „tare” informație care transpare din această declarație de avere figurează însă la capitolul „cadouri”. Aici, Fritz scrie că soția sa, Yiran Lin, a primit o donație de la părinții săi, din China, în sumă de 83.000 de euro.

Soția îl eclipsează la „salar”

La capitolul „venituri realizate în ultimul an fiscal, împreună cu familia”, Dominic Fritz este eclipsat de soție. În timp ce indemnizația anuală încasată, în calitatea de primar, de la Primăria Municipiului Timișoara s-a ridicat la 165.116 lei (ceea ce înseamnă 13.759,7 lei pe lună), Yiran Lin a realizat un „salar” (așa scrie în document – vezi FACSIMIL) în cuantum de 132.248 de dolari anual (11.020,7 dolari pe lună) de la United Nation New York/Bangui (aceasta din urmă fiind capitala Republicii Centrafricane).

Fritz a mai realizat venituri de 393 de euro, din „dobânzi și dividende” aferente acțiunilor deținute.

Obișnuit cu donațiile, încă de acum doi ani

În ianuarie 2021, Dominic Fritz depunea declarația de avere pe anul 2020, în care figura cu datorii în sumă de 87.000 de lei, contractate pentru finanțarea campaniei electorale aferente alegerilor locale de acum doi ani. Aceste datorii au dispărut în documentul la zi. Ulterior, tot în 2021, Fritz și-a actualizat declarația de avere, menționând că a primit o donație de 25.000 de lei, de la o anume Gabriela Stanciu, din București, tot pentru ca să-i folosească la finanțarea campaniei electorale. În documentul la zi, această mențiune a dispărut.

În vara anului trecut, edilul Timișoarei s-a căsătorit, cu discreție, cu partenera sa de viață, mai tânără cu un an decât el, chinezoaica Yiren Lin. Aceasta lucrează la Organizația Națiunilor Unite, ca responsabil pentru afaceri umanitare în zona Africa.

Alte date la zi despre Fritz găsim în declarația de interese, completată tot la data de 15 iunie 2022, document din care reiese că primarul Timișoarei este membru în Verein der Freunde und Foerdere der Burg Rothenfels Germania și în Asociația Centrală TGP Timiș. De asemenea, este președinte al consiliilor directoare ale Asociației de Promovare a Timișoarei, Asociației Timișoara – Capitala Europeană a Culturii 2021 și ADI Pol de Creștere Timișoara.

Ca om politic, Dominic Fritz precizează că este președintele USR Timiș.

×
Subiecte în articol: Dominic Fritz