x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Cum de stiu astia si noi nu?"

"Cum de stiu astia si noi nu?"

17 Apr 2005   •   00:00

Redactorii de la Prima si de la Romania Libera au fost foarte precauti cu informatiile pe care le-au oferit publicului. Fiind in joc viata colegilor lor, dar si imaginea redactiilor, au evitat sa raspandeasca zvonuri sau sa se lanseze in scenarii.

  • de IRINA MUNTEANU
  • EMOTII. Stirea data de OTV despre eliberarea jurnalistilor i-a facut sa sara de pe scaune pe angajatii Prima
    Luni, 28 martie, seara tarziu, vestea rapirii celor trei jurnalisti ajunge la redactia Prima TV prin intermediul unei convorbiri telefonice cu Marie-Jeanne Ion. Reactia sefilor de la Prima TV apare imediat, in jurul orei 01:35 a zilei de marti, 29 martie. Prima TV remite un comunicat prin care opinia publica este informata despre desfasurarea evenimentelor. "Marie-Jeanne Ion a incercat sa ne transmita ca sunt rapiti si ca trebuie sa sunam Ambasada romana din Bagdad". A aparut pe post pentru a da informatii despre situatie Directorul Departamentului de Stiri din PrimaTV, Dan Dumitru. El spune ca Marie-Jeanne l-a sunat chiar in momentul rapirii si ca i-a mai trimis cateva sms-uri ulterior, cu informatii privind directia in care sunt dusi. Dan Dumitru a intervenit in direct si intr-o editie speciala a "Observatorului" Antenei 1, difuzata in jurul orei 00:30. Pe toata durata celor 20 de zile, a fost singurul angajat al Prima TV care a dat informatii presei. Redactia de stiri a Prima TV a avut o reactie prompta. Conducerea a contactat institutiile si organismele abilitate sa participe la actiunea de salvare a jurnalistilor. Dan Dumitru a relatat ca redactia a luat legatura si cu Al Jazeera, care i-a informat despre posibilele reactii ale rapitorilor. Romania Libera a publicat stirea rapirii si informatii despre ultima convorbire telefonica a redactiei cu propriul reporter, Ovidiu Ohanesian. Ziaristii din redactiile celor doua institutii de presa au fost sfatuiti sa nu ofere nici o declaratie, pentru ca orice afirmatie hazardata ar putea reduce sansele celor rapiti de a scapa teferi. Dan Dumitru a cerut ca presa sa nu recurga la nici un fel de speculatii.

    Miercuri, 30 martie, Romania Libera a publicat biografiile jurnalistilor, reactii ale Clubului Roman de Presa, ale Ambasadei SUA, comentariile unor agentii de presa: Reuters, Associated Press, France Presse, un documentar despre cronologia rapirilor de jurnalisti in Irak. Apare si un prim articol in care se vorbeste despre actiunile autoritatilor pentru salvarea ziaristilor, dar si un comentariu despre reactiile din PSD: "PSD exploateaza politic rapirea celor trei jurnalisti".

    CASETA. Joi, 31 martie, Dan Dumitru are o noua interventie: "De luni, de la ora opt si cateva minute, nu am avut nici un fel de contact telefonic cu cei disparuti sau cu altcineva". Redactia informativa a postului TV, dar si colegii de la Romania Libera au facut o noapte alba, formuland ipoteze si scenarii despre ce li s-a intamplat celor trei ziaristi. Dar scenariile si zvonurile au ramas in redactii. Cele doua institutii de presa au preferat sa fie foarte prudente. Au dat publicitatii numai informatii din surse oficiale.

    In urma difuzarii imaginilor de la Al Jazeera, Dan Dumitru apare pe post impreuna cu Christian Sabbagh, pentru a comenta caseta. Urmarind cu atentie filmarea, Dumitru exclama: "Baaai, asta e lavaliera noastra!" El declara apoi pentru BBC ca filmarea jurnalistilor rapiti a fost facuta de un profesionist, cu aparatura Prima TV.

    A doua zi, pe intai aprilie, toata presa acorda un spatiu larg comentariilor casetei. La fel si Romania Libera. Redactia a cerut si publicat opiniile unui psihiatru - prof. dr. Florin Tudose. Au fost prezentate si eforturile autoritatilor: "Tariceanu: Autoritatile romane analizeaza datele si realizeaza contactele pentru eliberarea ziaristilor".

    Tonul redactorilor de la Romania Libera nu e optimist: "O singura certitudine: Eduard Ovidiu Ohanesian, Marie-Jeanne Ion si Sorin Miscoci erau vii in inregistrarea video care a socat o Romanie intreaga".

    Fotografiile difuzate de Reuters provoaca noi comentarii. Romania Libera informeaza, pe 2 aprilie, ca Al Jazeera a cerut eliberarea ziaristilor romani. Alte articole din Romania Libera prezinta pozitia autoritatilor, reactiile colegilor de breasla din tara si strainatate. Apare si un articol semnat "Colegii lui Eduard Ovidiu Ohanesian de la Romania Libera, adresat televiziunii la Al Jazeera, prin care se multumeste acesteia pentru solicitarea eliberarii celor trei ziaristi romani.

    Pe 4 aprilie, Romania Libera ia pozitie, prin comentariul lui Eliade Balan, impotriva zvonurilor pe care televiziunile le-au difuzat: "Nu servesc nimanui scenariile lipsite de realism." Apare infirmarea zvonului conform caruia jurnalistii ar fi liberi, cum si stiri despre manifestari de solidarizare cu cei trei.

    HAYSSAM. Pe 6 aprilie, Romania Libera a publicat stirea despre retinerea lui Omar Hayssam, reactiile de sprijin ale presei europene, un articol in care ambasadorul Irakului la Bucuresti spunea: "Jurnalistii romani ar putea fi eliberati fara pretentii materiale". Pe 7 aprilie, Hayssam monopolizeaza toata atentia redactiilor din care faceau parte cei trei jurnalisti. " Procurorii au cerut arestarea lui Hayssam", "Hayssam, implicat in rapirea ziaristilor". La fel si pe 8 aprilie. Sambata, pe 9 aprilie, nu mai apare nici o stire despre ziaristi. Pe 11 aprilie, Romania Libera publica o relatare despre grupul de sprijin pentru jurnalistii romani rapiti. De-abia pe 12 aprilie cotidianul se incumeta sa spuna ca cei trei ziaristi sunt in viata, dupa ce informatia a fost oferita de purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Adriana Saftoiu.

    Pe 13 aprilie, Romania Libera nu a mai scris nimic pe acest subiect. Pe 14 aprilie, apare in ziar din nou o informatie certificata de la Cotroceni: "Cei trei ziaristi romani din Irak nu sunt liberi. In acest moment suntem in legatura cu gruparea". Pe 16 aprilie, Prima TV da pe post mesajele de incurajare pentru ziaristii rapiti ale unor persoane publice, ca Leonard Doroftei si Alexandru Arsinel.

    Incetul cu incetul, subiectul a trecut in penumbra. Chiar si redactiile unde lucrau cei trei jurnalisti au difuzat din ce in ce mai rar stiri pe acest subiect. Ziaristii straini care au fost rapiti spun ca este esential ca rapitii sa fie zi de zi in atentia presei. Cu cat sunt pomeniti mai des de ziare si televiziuni, ei apar drept persoane foarte importanta in ochii celor care i-au rapit. Stiri despre Marie-Jeanne, Sorin si Ovidiu n-au mai aparut in ultima vreme nici la Prima, nici in Romania Libera.

    Ziua cea mai fierbinte

    Pe 5 aprilie, Romania Libera a organizat un miting de solidaritate pentru ziaristii rapiti. Au participat foarte putini ziaristi de la alte publicatii, iar de la Prima TV nu a fost prezent nimeni. Sefii acestei televiziuni au spus ca au uitat de miting. In seara aceleiasi zile, Adriana Saftoiu a informat mass-media ca Omar Hayssam a fost retinut de Parchet. In acel moment, concluzia multora a fost: ziaristii sunt liberi. A fost o seara fierbinte pentru presa romana. Vestea a ajuns si in redactia de stiri a televiziunii Prima. Telefonul lui Dan Dumitru suna neincetat. Toata lumea voia sa-i afle parearea despre arestarea lui Hayssam. "Ma rog sa fie un semn bun, dar trebuie sa fim cumpatati, lucizi. Cred ca e un semnal puternic de la nivelul Presedintiei: "Baieti, nu va jucati cu noi!". E un joc complicat. Mai bine ma pregatesc pentru o situatie dificila, ca apoi sa pot sa ma bucur. S-ar putea ca aceasta arestare sa nu insemne nimic", ne declara in acea seara Dan Dumitru. In redactia Prima erau mai multe monitoare. La unul dintre ele se puteau privi stirile difuzate de o televiziune araba. La un altul, cativa oameni din redatie, imbracati in tricouri imprimate cu chipurile celor trei jurnalisti rapiti, se uitau la "Din dragoste". Cand Pro Tv a bagat stirea ca jurnalistii romani au fost eliberati, citandu-l pe Becali care era in direct la OTV, cei de la Prima au sarit ca arsi. Prima intrebare care s-a auzit acolo a fost: "Cum de stiu astia si noi nu?" Nimeni nu s-a bucurat de vestea ca jurnalistii sunt liberi. Nimeni nu a crezut ca e adevarat. I-au dat afara pe reporterii din alte redactii si au inceput sa dea telefoane, incercand sa afle daca cineva confirma stirea. Au dat pe Antena 1 si au urmarit editia speciala a Observatorului. Dan Dumitru a intrat in direct la mai multe televiziuni, pastrand acelasi ton sceptic si infirmand ca exista informatii oficiale despre eliberarea jurnalistilor. In redactia Romaniei Libere, patru reporteri incercau sa verifice daca vestea despre eliberarea colegilor este reala. Dadeau telefoane oficialilor si raspundeau la apelurile colegilor din alte redactii, care sperau ca cei de la Romania Libera stiu mai multe. Pe la doua noaptea, obositi sa mai spere, s-au indreptat spre casa.
    ×