x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Curier platit al comunistilor

Curier platit al comunistilor

de Ilarion Tiu    |    23 Ian 2005   •   00:00

CURIER PLATIT AL COMUNISTILOR
Copilaria viitorului lider comunist a fost agitata, find marcata de intamplari care nu erau potrivite cu varsta sa. Nicolae Ceausescu s-a nascut la 23 ianuarie 1918, in comuna Scornicesti, judetul Olt. Parintii lui au avut zece copii, iar situatia economica a familiei era precara. Doi dintre fratii lui Nicolae Ceausescu - Marin si Niculina - s-au mutat in Bucuresti pentru a gasi de lucru. Dupa absolvirea celor patru clase primare, Nicolae si-a urmat fratii.

In Bucuresti, Nicolae Ceausescu a fost luat in grija, la sfarsitul anului 1929, de sora lui Niculina, casatorita cu un cizmar pe nume Rusescu. Sotul Niculinei l-a angajat ca ucenic in atelierul unui coleg de breasla. Nu s-a acomodat imediat cu locul si meseria de cizmar, astfel ca dupa cateva saptamani s-a angajat ca lucrator intr-un magazin alimentar. In cele din urma, cumnatul sau l-a plasat intr-o cizmarie de lux pe Calea Victoriei din Capitala.

LEGATURA CU COMUNISMUL. Deoarece noul patron al lui Ceausescu era simpatizant al Partidului Comunist, tanarul ucenic a facut cunostiinta cu ilegalistii. Proprietarul atelierului ii dadea ucenicului manifeste si materiale comuniste pe care sa le distribuie clientilor sai. Fratele lui Nicolae, Marin, era implicat si el in activitati comuniste. In consecinta, patronul sau avea incredere in el, treptat fiind insarcinat sa stranga cotizatii pentru partid. Noua activitate i-a placut, mai ales ca-i dadea impresia ca era un personaj important.

In noiembrie 1933, lucratorii cizmari de pe Calea Victoriei din Bucuresti au organizat un protest. Deoarece a participat la evenimente, Nicolae Ceausescu a fost arestat la 23 noiembrie pentru dezordini de strada. Avand doar 15 ani, Parchetul Judetean Ilfov (instanta care a judecat cazul sau) l-a eliberat pe 27 noiembrie.

COMUNISTUL CEAUSESCU. Treptat, tanarul ilegalist a inceput sa primeasca misiuni si mai importante. In iunie 1934, la Craiova, s-a judecat procesul comunistilor implicati in greva de la Atelierele CFR Grivita din 1933. Ilegalistii partidului alcatuisera 15 liste de subscriptii la cauza celor judecati, alaturi de alte proteste ale muncitorilor si intelectualilor. Nicolae Ceausescu a primit de la comunistii din Bucuresti suma de 400 de lei, pentru a introduce in ziua procesului listele in sala tribunalului. In timpul dezbaterilor, Nicolae Ceausescu si alti trei tovarasi ai sai au patruns in sala unde avea loc procesul si au inaintat listele, cerand eliberarea condamnatilor. Incidentul nu a perturbat desfasurarea procesului. Cei patru tineri au fost retinuti de Politie, dar nu au fost arestati, deoarece s-a considerat ca nu incalcasera grav legea.

INTOARCEREA LA SCORNICESTI. Deoarece figura in fisele Politiei ca agitator comunist, Nicolae a fost arestat pe 26 august 1934. Avand numai 16 ani, nu a fost inchis, dar i s-a interzis sa mai locuiasca in Bucuresti. Dupa eliberarea din arest, la 21 septembrie, a fost trimis acasa la Scornicesti. In acea perioada, o astfel de sentinta nu era deloc usoara pentru cel care o primea. Copil fiind, s-a intors la Scornicesti pe jos, insotit de jandarmii responsabili de localitatile prin care a trecut. In acest timp tanarul Ceausescu a dormit pe unde a putut si a primit mancare in functie de mila celor pe care-i intalnea pe drum.

Intoarcerea la Scornicesti a constituit o umilinta pentru tanar si familia sa. Nicolae Ceausescu n-a fost incantat sa se intoarca la muncile agricole. La jumatatea anului 1935 a parasit din nou satul natal.

Ilegalistul Nicolae Ceausescu nu s-a mai angajat niciunde si s-a dedicat activitatii comuniste, fiind finantat din fondurile partidului. Acestea proveneau din subventii ale simpatizantilor si subsidii de la Moscova, prin Comintern. Principala lui activitate a constat in mobilizarea celulelor de tineret ale partidului. La numai 17 ani, Nicolae Ceausescu a strabatut judetele din sudul Romaniei cu scopul de a racola aderenti la ideologia partidului. La sfarsitul anului 1935, a stat o perioada mai indelungata in judetul Prahova, incercand sa-i mobilizeze pe muncitorii tineri la cauza sa.
LEGENDE GAZETARESTI
Jurnalistul francez Michel-Pierre Hamelet a publicat la Paris, in 1971, o biografie oficiala pentru occidentali. El inventeaza participarea lui Nicolae Ceausescu la formarea Comitetului Roman Antifascist in 1933, relatand: "Tanarul Nicolae ia acolo cuvantul cu o flacara care se face remarcata, debitand discursul sau cu un ritm care se aseamana cu cursurile tumultuoase ale torentelor care se revarsa din Carpati".

 

MATUR INAINTE DE VREME
Eugen Jebeleanu, participant in calitate de ziarist la procesul lui Ceausescu de la Brasov din iunie 1936, relata: "Ceausescu e un copil. Dar un copil cu o inteligenta si de o maturitate surprinzatoare. E scund, slab, cu ochii mici si vioi, doua boabe de piper, vorbeste limpede, putin prea repede, parca voind sa spuna deodata tot ce stie".

 

GAZDELE DIN BUCURESTI
Dupa mutarea in Bucuresti, Ceausescu a fost luat in grija de sora lui, Niculina (foto). Tanarul frate nu a avut posibilitatea de a-si alege singur meseria. Sotul Niculinei, fiind cizmar, si-a indrumat cumnatul spe acelasi domeniu. Varsta nu ii permitea multe optiuni, deoarece legislatia ocrotea munca minorilor in sectoarele industriale.

Continuare: Din temnita la carma tarii

×