x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cutremur - Dezastrul care a schimbat fata Pamantului

Cutremur - Dezastrul care a schimbat fata Pamantului

28 Dec 2004   •   00:00

SPECIAL
Seismul de duminica a fost echivalat cu intensitatea unui milion de bombe atomice. Cutremurul a fost intocmai unui titirez pus in miscare, au incercat o comparatie specialistii francezi in geofizica. Energia degajata de seism a produs o vibratie a axei Pamantului si a modificat harta Asiei, deplasand insule si scufundand asezari omenesti. Urmarile devastatoare ale cutremurul produs duminica in Asia de Sud-Est si ale valurilor uriase care i-au urmat nu se calculeaza doar in zeci de mii de victime, ci si in schimbari profunde la nivelul intregului glob.
IRINA CRISTEA

DEZASTRU. Cutremurul de 9,0 grade pe scara Richter si valurile uriase pe care le-a provocat au maturat tot ce-au gasit in cale
DOLIU. Srilankezii, thailandezii, indonezienii si indienii nu mai prididesc cu ingroparea mortilor
Insule mutate cu aproape 20 de metri, forme de relief date peste cap, sincope in miscarea de rotatie a Pamantului, plus pericolul declansarii unor epidemii reprezinta fata mai putin vazuta a seismului care a zguduit sud-estul Asiei. Fata vazuta a dezastrului inseamna un bilant care s-ar putea ridica la peste 55.000 de morti si zeci de mii de disparuti si de raniti, inseamna oameni ramasi fara adapost si care scurma prin ruine in cautarea celor dragi, inseamna regiuni intregi inghitite de apa, cu tot cu locuinte, plantatii si suflete. "Seismul a zdruncinat putin planeta, dar nu va da peste cap Pamantul", suna descrierea pe care Kerry Sieh, geolog la Institutul de Tehnologie din California, a facut-o cataclismului.

Organizatiile internationale vorbesc despre cel mai mare dezastru natural din toate timpurile, iar guverne din aproape toate tarile lumii s-au grabit sa dea o mana de ajutor, fie sub forma de bani, fie de alimente sau echipamente medicale. Crucea Rosie si Organizatia Natiunilor Unite coordoneaza o operatiune umanitara fara precedent, care inseamna distribuirea ajutoarelor, simultan, in cele 10 tari afectate de dezastru, printre care Sri Lanka, Indonezia, India, Thailanda si Insulele Maldive.

Strainii care venisera cu miile in aceasta regiune, atrasi de vacantele de lux ce fac parte din oferta turistica, nu stiu acum cum sa fuga mai repede. Paradisul s-a transformat in Infern, iar guvernele mai multor state pregatesc aeronave care sa-i aduca acasa pe turisti. Israelul, Marea Britanie si Italia sunt statele din care provin cei mai multi turisti decedati.

ROMANI DISPARUTI. Din datele cunoscute luni seara, pe listele cu persoane date disparute dupa cutremur figurau si cetateni romani. Daca initial se vorbea despre 20 de romani despre a caror soarta nu se stie nimic, numarul lor scazuse ieri la circa 14, dupa ce in jur de 6-7 romani aflati in tarile din zona au sunat la ambasadele Romaniei sau la rudele din tara si au anuntat ca sunt in afara oricarui pericol. Directorul general al Directiei Afaceri Consulare din MAE, Cristian Gaginsky, a confirmat ca deocamdata nici un conational nu figureaza pe lista victimelor catastrofei. Familiile si prietenii celor aflati in state din Asia de Sud, majoritatea in Thailanda, continua sa sune la Ministerul de Externe pentru a afla amanunte despre soarta acestora. "In zona, posibilitatile de comunicare sunt reduse si de aceea cautarile se desfasoara cu greutate, pentru ca nu se poate lua legatura cu cei aflati la fata locului. Cand reusesc sa ajunga la un telefon, acestia suna imediat in tara sau la ambasada Romaniei si anunta ca sunt bine", a precizat Gaginsky, citat de Mediafax.

FORTA UNUI MILION DE BOMBE
Cutremurul de 9 grade pe scara Richter, care a avut epicentrul la 250 de kilometri la sud-est de Sumatra, in Arhipelagul indonezian, si care este considerat "unul dintre cele mai mari seisme din ultimii 200 de ani", a avut puterea unui milion de bombe atomice, apreciaza specialistii americani in geofizica citati de CNN. Expertii au anuntat ca seismul a durat trei minute si 20 de secunde in interiorul zonei epicentrale. Nu degeaba oamenii de stiinta au comparat cutremurul cu vibratiile unui "titirez pus in miscare". Paul Tapponnier, directorul Laboratorului de Tectonica de la Institutul de Fizica a Pamantului din Paris, a explicat ca axa de rotatie a Terrei a fost modificata putin. Astronomii nu sunt straini de acest fenomen. Pana in prezent sunt cunoscute doua tipuri de modificari ale axei Terrei: una veche de 200.000 de ani, care modifica succesiunea anotimpurilor, si alta care reprezinta oscilatia periodica a axei in jurul pozitiei medii a Terrei.

Asia de Sud este o regiune activa din punct de vedere geologic din cauza numarului mare de placi tectonice care se intalnesc aici. Acesta este unul dintre motivele pentru care replicile ce vor aparea in zilele, saptamanile si lunile urmatoare ar putea atinge magnitudini de pana la 7,5 grade pe scara Richter. Specialistii care studiaza efectele cutremurului devastator de duminica sustin ca energia uriasa degajata de cele doua placi tectonice care au provocat seismul a produs o vibratie a axei Pamantului si a modificat harta Asiei. Astfel, insulitele situate la sud-vest de coasta Sumatrei s-au deplasat, pe orizontala, inspre sud-vest, cu circa 20 de metri, "ceea ce reprezinta o miscare importanta", a declarat Ken Hudnut de la Institutul Geologic American (USGS). "Cutremurul a schimbat harta lumii", a mai spus el cu precizarea ca partea de nord-vest a Sumatrei s-a mutat inspre sud-vest cu aproape 36 de metri.

In Sumatra, localitati intregi au fost distruse complet, inghitite de ape sau pur si simplu rase de pe fata Pamantului de ape. In nordul insulei, 17 sate de pe litoral nu mai exista.

Specialistii nu exclud izbucnirea altor calamitati naturale. Administratia americana a pa-durilor a avertizat in ultimele zile ca s-au inregistrat miscari intense in zona Vulcanului St. Helens din Statele Unite. Autoritatile au interzis accesul pe o arie de 8 kilometri in jurul vulcanului. (Anca Aldea)

.

.

Malaria si holera, dusmanii ascunsi

RISC. Cadavrele care zac in continuare pe plaje si pe strazi fac aerul de nerespirat
Cutremurul si valurile ucigase au trecut, dar cei care au supravietuit dezastrului sunt in continuare in pericol de moarte. Medicii si infirmierele care au venit in sprijinul autoritatilor spun ca exista riscul foarte mare ca in zonele calamitate sa izbucneasca epidemii cel putin la fel de ucigatoare ca si seismul. Numarul urias al victimelor, dificultatea operatiunilor de cautare si identificare, spatiile restranse unde pot fi depozitate cadavrele si lipsa tot mai acuta a apei potabile sunt tot atatea conditii pentru un nou dezastru, avertizeaza Crucea Rosie.

Apele care s-au retras in matca au lasat in urma mii de corpuri neinsufletite care zac la tot pasul. Echipele de salvare sunt depasite de numarul mare de victime care se descompun sub soarele torid, facand aerul aproape irespirabil.

Pentru ca spitalele si morga sunt supraaglomerate, autoritatile au recurs la simplificarea procedurilor administrative necesare pentru a se elibera de trupurile neinsufletite. De asemenea, s-a recurs la solutia gropilor co-mune pentru cadavrele ramase neidentificate si aflate intr-un stadiu avansat de descompunere. Holera si ma-laria sunt doar doua dintre bolile extrem de contagioase care au, in aceste momente, conditiile cele mai bune pentru a se propaga si a se transforma in epidemii. Un alt factor favorizant este criza de apa potabila cu care se confrunta regiunile aflate in inima dezastrului, pentru ca majoritatea puturilor de apa potabila au fost contaminate cu apa sarata.

"Avem nevoie urgent nu doar de instrumente medi-cale, ci si de filtre si tablete pentru purificarea apei si de apa potabila. Ne trebuie si echipamente pentru curatarea puturilor", a avertizat un purtator de cuvant al autoritatilor din Sri Lanka. (Irina Cristea)

.

.

MARTURII
  • "Oamenii alergau in toate directiile, urland cu ochii congestionati: "Vine apa, vine apa!"" (Werner Karasek, 48 de ani)
  • "Am fost toti luati prin surprindere cand valul ne-a lovit. Eu am fost aruncat cativa metri, dar am reusit sa ma tin de un stalp, dar una din fiicele mele a fost luata de val. Noroc cu o saltea care plutea si pe care fiica mea a reusit sa se urce si sa se salveze" (A. Suppiah, 55 de ani)
  • "Am vazut de pe acoperisul hotelului cum veneau valurile. Totul s-a petrecut repede, noi eram pe punctul de a lua micul dejun cand angajatii hotelului ne-au spus sa urcam la ultimele etaje... era un haos total" (Carlos Abello, 37 de ani)
  • "Chiar daca toate hotelurile au fost distruse, am reusit sa iesim din acel infern si nici nu puteti sa va imaginati ce noroc mare am avut, caci, daca am mai fi stat la plaja, cum obisnuiam in alte zile, acum n-as mai fi in viata. Am pierdut tot, nu mai avem decat hainele de pe noi, dar va asigur ca asta nu ma deranjeaza si ma simt mai bine ca niciodata" (Araceli Antolin, 22 de ani)
  • .

    .

    Intreaga lume a sarit in ajutor

    IN MISIUNE. Armata s-a alaturat personalului medical si echipelor de salvare si recupereaza cadavrele pe care furia apelor le-a aruncat pana si in copaci
    Dezastrul sud-asiatic a declansat cea mai mare operatiune de ajutor din istoria Natiunilor Unite. Operatiunea fara precedent vizeaza in primul rand milioanele de persoane care au ramas fara adapost, dupa ce valurile uriase le-au inghitit toata agoniseala de o viata, dar si trimiterea urgenta de mancare si apa in acele zone supuse riscului de izbucnire a epidemiilor sau a caror aprovizionare cu aceste produse vitale a fost intrerupta de dezastrul de duminica.

    FARA PRECEDENT. Natiunile Unite au in fata perspectiva fara precedent de a organiza, coordona si duce la indeplinire o operatiune de distribuire a ajutoarelor pe teritoriul a 10 tari in acelasi timp. Desi valul urias care a urmat cutremurului de 9 garde pe scara Richter de duminica nu a fost cel mai mare sau cel mai puternic din istoria scrisa a omenirii, "efectele sale ar putea fi cele mai devastatoare deoarece zonele afectate sunt locuite de un numar foarte mare de persoane", este de parere coordonatorul Natiunilor Unite pentru ajutorul de urgenta, Jan Egeland, care a mai estimat ca operatiunea de sprijin pe care o conduce va costa probabil "multe miliarde de dolari".

    BANI. Premierul indian Manmohan Singh a anuntat ca a deblocat un pachet de ajutoare de mai mult de 116 milioane de dolari, pentru a sari in sprijinul supravietuitorilor si familiilor ai caror membri au murit inecati de tsunami. Guvernul a promis sa plateasca 2.300 de dolari familiei fiecarei victime. Statele Unite au anuntat ca intentioneaza sa doneze ajutoare umanitare in valoare de 15 milioane de dolari. Ambasadorii americani din Sri Lanka, Maldive, India si Indonezia au dat deja ajutoare in valoare de 400.000 de dolari tarilor-gazda, urmand ca Statele Unite sa mai contribuie cu 4,5 milioane de euro la organizatiile umanitare Red Cross si Red Crescent. Mai trimit bani Germania, Elvetia, Grecia, Cehia.

    FARA AVERTIZARE. Japonia contribuie si ea cu bani si o echipa de 20 de doctori si asistente si a promis ca va ajuta tarile din regiune sa isi construiasca un sistem eficient de avertizare timpurie cu privire la producerea uriaselor valuri seimice. Aceasta, in conditiile in care oamenii de stiinta de la Centrul de alerta si de la Centrul International de Informatii privind valurile seismice, ambele din Hawaii, au reperat valurile gigantice, dar nu au putut avertiza unele tari.

    Si Guvernul Romaniei a aprobat acordarea unui ajutor umanitar pentru populatia sinistrata din Sri Lanka, constand in produse farmaceutice, medicamente, paturi si corturi in valoare de 32.000 euro. (Ana Ilie)

    .

    .

    BILANT
    Valul seismic urias care a lovit duminica dimineata tarile din Asia de Sud-Est a facut victime fara discriminare, saraci si bogati, turisti si localnici, toti au fost inghititi cu lacomie de apele revarsate.

    Chiar daca cele mai recente estimari ridicau la 40.000 numarul mortilor in toata regiunea afectata, autoritatile cred ca bilantul final ar putea fi de mai bine de 55.000 de victime. Crucea Rosie aprecia la inceputul saptamanii ca numarul mortilor in toate cele 10 tari afectate este de 23.710, dar sunt mai multe mii de disparuti. Si autoritatile din aceste tari au dat publicitatii propriile estimari ale dezastrului. Sri Lanka a estimat la 12.500 numarul mortilor, India la 7.000, Indonezia la 5.700, Thailanda la 1.010, Malaiezia la 60, Maldive la 43, Myanmar la 57, Seychelles - 3 si Bangladesh - 2. Mai erau sute de morti anuntati in Somalia, la mai bine de 1.500 de kilometri de epicentrul cutremurului. La aceasta lista se adauga cetatenii altor tari, aflati in vacanta in regiune. Sunt opt americani morti, dar si israelieni, norvegieni, britanici, italieni, suedezi, danezi, australieni, japonezi si altii. (Ana Ilie)
    ×
    Subiecte în articol: special unite sri lanka