x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Despre prăjituri şi războinici sau istoria din farfurie

0
Autor: Tudor Cires Simona Lazar 18 Apr 2010 - 00:00
Despre prăjituri şi războinici sau istoria din farfurie
Vezi galeria foto


Napoleon, Foch, Joffre - toţi trei au avut în raniţa lor de tineri soldaţi câte un baston de mareşal. Şi s-au aşezat la masa istoriei cu acelaşi "apetit" cu care au intrat şi în cărţile de bucate. Le-au fost "închinate", deopotrivă, ode şi reţete culinare şi, parcă pentru a îndulci puţin viaţa lor tumultuoasă, prăjiturile Napoleon, Foch şi Joffre sunt şi astăzi în topul celor mai savuroase dulciuri din lume. Numele lor au fost date şi unor struguri foarte rezistenţi - care au "moştenit", (nu-i aşa?), calităţile lor de războinici!

Am scris şi altădată despre rolul covârşitor pe care l-a avut Napoleon Bonaparte asupra... gastronomiei franceze. Sunt o mulţime de preparate care amintesc de cele mai importante dintre victoriile lui pe câmpul de luptă, de departe puiul şi viţelul Marengo - care se referă la izbânda împăratului din 1800, pe câmpul de la Marengo, din Italia - fiind cele mai cunoscute. Există însă şi o prăjitură care îi poartă numele.

Un "Napoleon" - nu, nu moneda de aur vehiculată pe vremea sa în Franţa, deşi, la o adică, şi această prăjitură ar putea juca rolul de "monedă de schimb" - putând să rotunjească perfect orice prânz inspirat. Numai că... există o problemă. Pentru a pregăti prăjitura "Napoleon" avem de ales din nu mai puţin de 12 reţete distincte, pentru că atâţia sunt şi maeştrii artei culinare care şi-au lăsat amprenta asupra modului de preparare. Cel care a creat prăjitura a fost un gastronom celebru din secolul al XIX-lea - Joule Gouffé - şi o găsim în cartea sa de bucate, numită cât se poate de simplu "Le livre de cuisine", apărută în 1867 la Editura pariziană Parangon.

Vreme de o jumătate de secol, după cum spuneam, reţeta a suscitat interesul maeştrilor artei culinare, care i-au adus numeroase modificări. Una dintre cele mai cunoscute variante este cea numită "parfait Napoleon", folosind în loc de cremă, între foile delicate ale prăjiturii, o îngheţată specială, numită "parfait" şi apreciată pentru fineţea gustului.

FOCH ŞI MALACOVUL
Ca să facem trecerea către următoarea reţetă, să spunem că prima soţie a lui Napoleon, Joséphine de Beauharnais - Marie-Joseph-Rose de Tascher de la Pagerie (1763-1814) - a fost, înainte de aceasta, pentru scurtă vreme, iubita lui Lazare Foch, general al Revoluţiei franceze. Însă nu despre acest Foch va fi vorba mai departe, ci despre cel care avea să fie cunoscut drept "mareşalul Foch". Ferdinand Foch (1851-1929), ofiţer superior francez, mareşal al Franţei, Marii Britanii şi Poloniei, şi-a început cariera militară ca infanterist, în războiul franco-prusac din 1870.

Din 1895 a devenit profesor de istorie şi tactică militară la Şcoala Militară Superioară şi apoi a fost comandantul Şcolii de Război, între 1907-1911. S-a remarcat, de asemenea, în primul război mondial, în 1918 fiind comandantul suprem al Frontului de Vest şi gratulat cu titlul de "Generalissime". S-a spus despre el că posedă "cea mai originală şi subtilă minte din armata franceză". Este îngropat la Domul Invalizilor. Numele lui a fost dat unui bulevard, unui port-avion, unui oraş din Africa de Sud, unei insule şi... unei prăjituri, care a fost creată la Casa Capşa, în Bucureşti (ca şi prăjitura "Joffre", dedicată unul alt general francez, Joseph Joffre).

Să vedem acum şi ce e cu malacovul? În vremea războiului Crimeii (1853-1856), o mică localitate din apropierea Parisului - Petit-Vanves, care din 1868 şi-a schimbat numele în Malakoff la Tour - a avut o contribuţie importantă în aprovizionarea trupelor franceze care luptau pe acel front din răsărit. Un afacerist a organizat o petrecere în turnul orăşelului francez, după cucerirea Sevastopolului, în 1855, de către trupele aliate engleze, franceze, irlandeze şi sarde.

Acest turn a primit numele de Malakoff, iar ulterior localitatea însăşi a fost rebotezată. Malakoff vine de la numele unei fortăreţe din Sevastopol, suburbia Karabelnaia, unde se afla un mare turn de piatră, plasat strategic.

Avem, deci, două turnuri, dintre care unul aflat în bătaia tunurilor, iar celălalt luat cu asalt de petrecăreţi. Istoria - cu toate jocurile şi ironiile ei - face ca numele unuia şi forma celuilalt, asociate, să cucerească posteritatea în două domenii care nu au nimic de a face cu războiul: moda şi gastronomia. Forma turnului din orăşelul francez i-a inspirat pe creatorii de confecţii, care au lansat moda Malakoff - respectiv fusta largă, în formă de clopot, susţinută de arcuri subţiri de oţel. Ulterior, şi patiserii au adus un omagiu luptătorilor francezi de la Sevastopol, creând o prăjitură numită tot Malakoff.

Iată şi cele două reţete, aşa cum ne-au fost ele oferite de publicistul Constantin Bacalbaşa, în celebra sa carte "Dictatura gastronomică. 1.501 feluri de mâncare", publicată în 1935 şi reeditată recent de Editura Cartex:

"Prăjitură Generalul Foch
Cantităţi: 200 g de unt, 200 g de zahăr, 400 g de făină, 100 g de stafide, 8 ouă, 200 g de fructe zaharate, lichior.
Prepararea: Se freacă untul cu zahărul pisat până devine ca o spumă. Se adaugă treptat două ouă întregi şi 4 gălbenuşuri în plus; se adaugă şi făina, apoi fructele, zahărul, stafidele şi, la urmă, 6 albuşuri bătute spumă. Se tapetează o formă cu hârtie unsă cu unt şi se dă la foc potrivit. Când e gata, se răstoarnă într-o farfurie, se taie în două, se unge cu marmeladă de coacăze şi se stropeşte cu lichior. Se taie din acest tot bucăţi rombice şi se presară zahăr pisat peste ele";

"Prăjitură Malakoff
Amestecă 125 g de unt, 125 g de zahăr pisat, 3 albuşuri bătute spumă, 250 g de prăjitură pricomigdală muiată într-o apă zaharată caldă. Pune la loc răcoros până a doua zi. Când serveşti toarnă peste prăjitură o cremă de vanilie făcută cu cele 3 gălbenuşuri."




Joffre. Generalul? Prăjitura!
În anul 1920, Joffre a făcut o vizită în România, fiind primit de Regele Ferdinand şi de Regina Maria. Mareşalul avea "misiunea" să îl decoreze pe Regele Ferdinand cu "Medalia militară franceză", primind la rândul său din partea regelui "Crucea de Război". Însă omagiul cel mai interesant l-a primit din partea unor cunoscuţi restauratori bucureşteni, fraţii Capşa, care au lansat în onoarea lui o nouă prăjitură de ciocolată. Având formă cilindrică, de "petit-four", şi fiind realizată exclusiv din cremă şi glazură de ciocolată, prăjiturica a fost botezată, simplu, "joffre". La scurtă vreme, în reţetarul Casei Capşa a intrat şi tortul Joffre, care avea în compoziţie acelaşi tip de cremă de ciocolată ca şi prăjitura.

Tortul Joffre a fost "importat" curând de parizieni, francezii asimilându-l culturii lor, fără a şti cui se datorează reţeta. De câţiva ani, renumita prăjitură Joffre a devenit marcă înregistrată, ca dovadă a faptului că românii pot avea şi ei un produs autohton care să intre în rândul mărcilor de prestigiu recunoscute pe plan internaţional.

 

O jofră, două, trei...
În Dicţionarul enciclopedic găsim listat "Joffre" de două ori. O dată în secţiunea numelor proprii, unde e pomenită, succint, biografia celebrului mareşal francez Joseph Joffre, şi a doua oară în secţiunea cuvintelor "comune". Jofra (cu un singur "f") a fost inspirată de forma caschetei armatei franceze din primul război mondial. Cum mareşalul avea glicemia crescută, fraţii Capşa au ales să creeze pentru el doar un petit-four. Numai că francezul a venit şi-a plecat, iar clientela românească nu se mulţumea cu o prăjiturică. Fraţii Capşa au creat atunci alte două variante: "Joffre Marechal", de dimensiunile unei prăjituri obişnuite, şi tortul Joffre, bun de împărţit cu familia.

 

Vinul mareşalilor - istorie într-un pahar
Cultivaţi pe arii restrânse, strugurii din varietatea "Marechal Foch" sunt un soi hibrid, roşu, creat în Alsacia, prin încrucişarea viţei "Eugen Kuhlmann" cu "Vitis rupestris", un soi vechi, rudimentar, dar foarte rezistent la frig şi boli. Într-un fel, este imaginea clasică a războinicului. Vinificaţi corect, strugurii, cu boabe mici, pot să dea un vin de o calitate excepţională, culoarea lui variind de la un roşu luminos, asemănător cu Beaujolais, până la un roşu-violaceu, întunecat.

Din el se produce atât un vin de masă, lejer, cât şi un vin de nişă, foarte scump, caracterizat prin aroma de fructe de pădure, cu uşoare accente de grâu prăjit, cafea proaspătă, ciocolată amară, vanilie şi mosc. Un alt mareşal francez, Joffre, are de asemenea un soi de struguri roşii, creat pentru a-l omagia. Soiul este rezistent la frig şi boli, din el producându-se în general vin de masă, în cupaj cu soiul Gamay. Cât despre Împăratul Napoleon, strugurii care îi poartă numele sunt negri, cu boabe mari, dulci, excelenţi pentru vin şi... prăjituri.

 

Prăjitura Napoleon, reţeta lui Gouffé"Curăţaţi, spălaţi şi uscaţi o livră
(453,59 grame) de alune. Striviţi-le într-un mojar, amestecaţi-le apoi cu un albuş de ou, pentru a le împiedica să devină uleioase. Când sunt bine fărâmiţate, adăugaţi: o livră de zahăr tos, o jumătate de livră de unt, o livră şi un sfert de făină, un praf de sare, coaja răzuită de la o lămâie.
Amestecaţi-le cu 12 gălbenuşuri până când totul devine o pastă mai consistentă. Apoi lăsaţi compoziţia să se odihnească timp de o oră. Pasta se va întinde cu sucitorul, astfel încât să aibă o grosime de 3/16 inci (1 inci = 2,54 cm), apoi tăiaţi rotunduri de 5 inci şi jumătate, pe care le puneţi la copt în cuptor într-o tavă. Când capătă o nuanţă aurie le scoateţi şi le finisaţi cu aceeaşi formă rotundă, astfel încât să aibă marginile fine.
Când se răcesc, puneţi-le una deasupra celeilalte, aşezând la mijloc gem de caise şi jeleu de smochine. Când toate piesele sunt lipite, aranjaţi marginile cu ajutorul unui cuţit şi ungeţi prăjitura şi pe dinafară cu gem de caise. Dintr-un aluat ca acela pentru gogoşi, realizaţi 12 beţişoare groase de 1/8 inci, pe care le răsuciţi. Apoi, cu ajutorul unui cuţit cu tăiş special, puteţi să vă folosiţi imaginaţia realizând modele, pe care apoi să le puneţi la copt. Presăraţi zahăr deasupra lor.
Când sunt gata, se folosesc la decorarea prăjiturii, care apoi se serveşte".

Citeşte mai multe despre:   special

 



Mai multe titluri din categorie

Misterul rivalității dintre Macedonski și Eminescu

Misterul rivalității dintre Macedonski și Eminescu
Galerie Foto Alexandru Macedonski a trăit, fără îndoială, o viață tumultuoasă în care a cheltuit mai mult decât îl țineau buzunarele. A fost, ca cetățean, colțos, înfășurat în aere aristocrate, avid după recunoaș...

SPP s-a dotat, înainte de Ziua Națională, cu aplicații informatice în valoare de peste 20 de milioane de lei

SPP s-a dotat, înainte de Ziua Națională, cu aplicații informatice în valoare de peste 20 de milioane de lei
Galerie Foto Serviciul de Protecție și Pază, instituția care se ocupă cu protejarea demnitarilor, cheltuie peste 20 de milioane de lei pentru dotări hardware și software. 16 loturi ale unui contract-cadru au fost atribuite,...

Marea Unire din 1918, în plină molimă. Mărgele din usturoi, în loc de mască 

Marea Unire din 1918, în plină molimă. Mărgele din usturoi, în loc de mască 
Unul dintre cele mai importante momente din istoria românilor, cel în care Marea Adunare de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei cu România, la 1 decembrie 1918, a avut loc tot în timpul unei pandemii, şi...

EXCLUSIV. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, declarații tulburătoare: „Azi suntem obligați să fim mici, fiindcă nu mai avem oameni de stat și nici strategie națională”

EXCLUSIV. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, declarații tulburătoare: „Azi suntem obligați să fim mici, fiindcă nu mai avem oameni de stat și nici strategie națională”
Galerie Foto Prilejuit de Ziua Națională a României, dialogul cu istoricul Ioan-Aurel Pop, președinte al Academiei Române și una dintre puținele voci limpezi și neatârnate ale prezentului nostru răscolit de incertitudini,...

Viața politică și luptele pentru guvernare în anul Marii Uniri și asemănările epocii cu războaiele de astăzi pentru putere

Viața politică și luptele pentru guvernare în anul Marii Uniri și asemănările epocii cu războaiele de astăzi pentru putere
Istoria este rotundă și se repetă, este o un proverb popular. Proverb care se aplică, pare-se, ad-litteram când vorbim despre politica din România. Între ianuarie 1918, anul Mari Uniri, și sfârșitul anului...

Muzeul Național al Revoluției Anticomuniste va fi gata, în doi ani, la Timișoara și costă 1,1 milioane de euro

Muzeul Național al Revoluției Anticomuniste va fi gata, în doi ani, la Timișoara și costă 1,1 milioane de euro
Ministerul Culturii a finalizat, la mijlocul acestei luni, licitația privind atribuirea unui contract referitor la elaborarea documentației și execuția lucrărilor pentru amenajarea, la Timișoara, a Muzeului...

Exclusiv: Black Friday la Poliție. Spirala chestorilor, de Ziua Națională

Exclusiv: Black Friday la Poliție. Spirala chestorilor, de Ziua Națională
Galerie Foto A fost „Black Friday” la avansări în grad, de Ziua Națională a României. In acest an, printre cei propuși la grade înalte se numără personaje ciudate: un chestor in cadrul Ministerului de Interne - abonat...

Bazele de date ale deținuților din România, rescrise de o firmă care a dezvoltat, pentru OMS, platforma de distribuție a vaccinurilor anti-COVID

Bazele de date ale deținuților din România, rescrise de o firmă care a dezvoltat, pentru OMS, platforma de distribuție a vaccinurilor anti-COVID
Galerie Foto Compania deținută de omul de afaceri Mihai Matei, președinte al Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii, a primit, recent, de la Administrația Națională a Penitenciarelor un contact de peste...

Dezvoltarea capacităților de producție în industria alimentară trebuie să devină prioritară

Dezvoltarea capacităților de producție în industria alimentară trebuie să devină prioritară
Interviu cu Valeriu Tabără, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești” Fără capacități de prelucrare a materiei prime, valoarea producției în anul...

Polițiștii din Argeș - supărați pe sindicatul de la București și pe legile care le mănâncă banii

Polițiștii din Argeș - supărați pe sindicatul de la București și pe legile care le mănâncă banii
Conflict între polițiști și sindicaliști, în Argeș. Oamenii legii le cer socoteală celor care îi reprezintă. Un ofiţer din cadrul Secţiei 4 Poliţie Piteşti a postat un mesaj public în care își arată dez...

Miniștrii Guvernului Ciucă locuiesc într-un hectar de case, dețin 343.000 de metri pătrați de pământ și au în conturi câteva milioane de euro

Miniștrii Guvernului Ciucă locuiesc într-un hectar de case, dețin 343.000 de metri pătrați de pământ și au în conturi câteva milioane de euro
Galerie Foto Cabinetul PNL-PSD-UDMR, condus de generalul Nicolae Ciucă și căruia, mâine, Parlamentul României îi va acorda votul de învestitură, este putred de bogat, pe persoanele fizice care îl compun. Cei 23 de membri ai...

Roman: Rotația premierilor PNL și PSD, în baza unui gentlemen's agreement

Roman: Rotația premierilor PNL și PSD, în baza unui gentlemen's agreement
Ministrul desemnat al Digitalizării, Florin Roman susține că PNL și PSD mai au de lucrat la capitolul încredere. El mai spune că rotația premierilor se va produce în baza unui gentlemen's...

Alexandru Odobescu, o moarte învăluită în misterul unui amor cu năbădăi

Alexandru Odobescu, o moarte învăluită în misterul unui amor cu năbădăi
Galerie Foto Dependent de morfină, viciu căpătat în Franța, în urma unui tratament medical prescris împotriva gutei, Alexandru Odobescu (1834-1895) mai avea o slăbiciune: femeile tinere. Combinația droguri + dame frumoase...

556.000 de lei, băgați în sistemul de conferințe pentru „Salonul Alb” de la Senat

556.000 de lei, băgați în sistemul de conferințe pentru „Salonul Alb” de la Senat
Instituția condusă de Anca Dragu a majorat, săptămâna trecută, prețul stabilit în august pentru achiziția unei instalații de conferință destinate unei singure săli din Palatul Parlamentului, costul final...

Povestea satului care înjură 112 și alungă urșii cu muzica populară

Povestea satului care înjură 112 și alungă urșii cu muzica populară
Galerie Foto În urmă cu doi ani, cam pe această vreme, la 112 suna un bărbat disperat: tocmai ce-l alergase ursul pe uliță. Dialogul cu dispecerul de la Poliție, timp de câteva minute, a fost halucinant: „capetele de...
Serviciul de email marketing furnizat de