x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Disparut fara urma

Disparut fara urma

de Andreea Cascaval    |    Petru Zoltan    |    22 Dec 2006   •   00:00
Disparut fara urma

O disparitie misterioasa a zguduit, in urma cu doua saptamani, comuna Po-pesti-Leordeni. Pe sosea-ua de centura a fost acci-dentat un om. Autorul a disparut de la locul acci-dentului cu tot cu victima. Nimeni nu stie unde se afla victima. Scandalos, politia a inceput cercetarile in ca-zul disparitiei abia la cinci zile de la producerea acci-dentului.

In urma cu doua saptamani, in comuna Popesti-Leordeni, pe soseaua de centura a fost accidentat un om. Autorul a fugit de la locul accidentului, cu tot cu victima. Nimeni nu stie numarul masinii. Scan- dalos, politia a inceput cercetarile in cazul disparitiei misterioase abia la cinci zile dupa accident.

Aurica Matei a disparut ca prin ceata in dimineata zilei de 4 decembrie, cand se intorcea de la serviciu. Acasa, in Popesti-Leordeni, il asteptau nevasta si cei doi copii. Ultimul loc in care a fost vazut a fost pe soseaua de centura, unde se pare ca a fost lovit de o masina. Autorul accidentului impreuna cu insotitorul lui au disparut cu tot cu victima. Mariana Matei povesteste ca in dimineata aceea isi astepta sotul sa plece cu treaba, in oras. Vazand ca nu apare, a inceput sa-l sune. Cineva i-a inchis de doua ori telefonul. Dupa-amiaza a plecat la serviciu, lasand vorba copiilor sa o sune cand vine Aurica. N-a venit in acea seara. Nici a doua zi nu a venit. A sunat pe la toate cunostintele, pe la toate spitalele, chiar si la Balaceanca si la morga. Nu l-a gasit nicaieri. A mai asteptat doua zile, in speranta ca poate nu i s-a intamplat nimic si poate vine. Nu a mai venit. Ca o adevarata "Vitoria Lipan", femeia a pornit in cautarea sotului. Vineri s-a dus la Politia din Popesti, care se afla la doua strazi de locuinta lor. Acolo politistii au trimis-o la politia din Ilfov sa declare disparitia sotului. "Am zis ca nu-l gasesc si mi-au zis sa il dau disparut la Inspectoratul Judetean. Am luat poza si am plecat. M-am intors din drum cu cumnata mea care plangea. Intre timp am fost si la doctorita lui, sa vad daca a ajuns acolo. L-am sunat pe copil si i-am zis sa se duca pana la politie. Politistii i-au zis sa vin eu. Cand am ajuns, mi-a aratat direct pe masa agenda si buletinul. Mi-au zis: "Doamna, acestea au fost gasite la capatul lui 154, la Abatorul Glina". "Intr-un birou am gasit un proces-verbal al unui martor care declara ca sotul meu a fost victima unui accident. Toata lumea de la politie mi-a zis ca sunt nebuna. Nu am declarat eu accidentul, de la mine. Am luat declaratia de pe masa si am facut o copie. Cand m-am dus prima data puteau sa-mi spuna ca au gasit actele. N-au facut-o. Am aflat ca actele erau acolo inca de marti", isi varsa oful femeia. Sambata, Politia Ilfov a preluat cazul", povesteste Mariana.

HAOS LA MILITIE. Singura ei arma era procesul-verbal. Ultimul om despre care stia cu siguranta ca-l vazuse pe Aurica si in acelasi timp singurul care putea sa povesteasca ce s-a intamplat in acea dimineata ramanea cel care semnase hartia. Disperata, femeia a inceput sa-l sune. Prima data i-a raspuns la telefon. I-a povestit cum s-a intamplat accidentul. Ca Aurica a fost calcat de o raba cu cabina verde si prelata albastra care transporta materiale de constructii. Ca se aflau doua persoane in masina. Si ca l-au urcat in raba si dus a fost. La locul accidentului nu au mai ramas decat geanta si o colivie cu un sticlete. Martorul i-a spus Marianei ca a declarat accidentul marti si ca a predat actele unui inspector. "Politistul (n.r - inspector Dumitru Ciocu) a recunoscut de fata cu mine si cu domnul Emil (n.r. - avocatul) sambata ca a uitat sa predea actele la colegi, ca avea un caz la penitenciar si ca s-a intors la ora sase in post. Mie nu mi se pare justificat, pentru ca pe noi ne invata cand gasim un act sa-l predam la politie, dar ei nu-l predau celui caruia ii apartine sau familiei", spune Mariana. Avocatul Marianei Matei sustine ca lui i-a confirmat comandantul sectiei de politie din Popesti-Leordeni faptul ca geanta victimei a fost adusa la sectie la data de 5 decembrie, dar ca el a fost anuntat abia vineri. Tot avocatul spune ca inspectorul Dumitru Ciocu i-a relatat ca a ridicat geanta de la dispeceratul firmei de maxi-taxi la trei zile dupa accident, insa a completat procesul-verbal abia a doua zi.

DISPERARE. Mariana Matei isi cauta sotul

STICLETELE. Inainte sa-l loveasca masina, Aurica Matei avea in mana colivia cu sticletele pe care tocmai i-l ducea copilului lui. La Politia Ilfov zace colivia botita. Nu se stie clar ce s-a intamplat cu Aurica. Cert este ca pasarea si-a dat duhul intr-un accident rutier.

Seful de la Serviciul de Investigatii Criminale ne-a spus ca numai trei martori au confirmat accidentul. Din lipsa de probe ceea ce i s-a intamplat lui Aurica se incadreaza la disparitie. Comisarul spune ca pana acum s-au facut verificari la spitalele din judetul Ilfov si din Bucuresti, ca desi au luat legatura cu toate inspectoratele judetene si au trecut doua saptamani de la accident, nu au nici un rezultat pozitiv. "Competenta mea este sa identific persoana disparuta. Nu sunt eu in masura sa zic cine este vinovat. Exista o neconcordanta cu privire la data cand s-a intamplat accidentul si culoarea masinii. Unii spun ca este albastra cabina si bena verde, altii spun ca este invers. Oamenii sunt de buna-credinta. Am facut verificari la locul de munca", declara comisarul-sef Marian Dinulescu. Lucru foarte important este ca nimeni nu a vazut accidentul. Martorii aud franele, vad masina din spate, vad pesoana care este "disparutul". Dupa declaratiile lor, victima nu prezenta loviri in urma impactului si doua persoane care il sprijina si il urca in masina. "Oamenii au mers pe ideea ca il vor duce la spital spre directia Catelu’, ca nu au putut sa ne spuna daca a deviat spre centura sau a iesit in Bucuresti direct. Facem verificari in evidenta persoanelor cu identitate necunoscuta, pentru ca ne-am gandit ca omul a fost internat in 2005 si 2006 pentru afectiuni psihice. Verificarile in evidenta cadavrelor cu identitate necunoscuta au fost facute ca, daca intr-adevar a fost accident, poate autorii l-au abandonat pe undeva", continua comisarul-sef.

MUNCA LA NEGRU. Martorul era dispecer la firma de maxi-taxi 154. Dupa ce a anuntat politia despre accident, patronul l-a dat afara. Motivul? Nu conteaza. Oricum, muncea la negru. Colegii lui spun ca a fost dat afara din cauza ca i-a oprit pe soferi din cursa imediat dupa accident. Alt motiv nu gasesc. Dispecerul care a ramas in locul lui a povestit ca actele, geanta si colivia cu sticletele au ramas pe jos, pe acolo, pe langa dispecerat inca o zi pana sa ajunga la politie. Ca colegul lui, Paul Militaru, martorul, ar fi anuntat un echipaj de politie din Glina, care trecea pe acolo, despre accident inca de luni. Ca politistul l-ar fi intrebat pe Militaru intr-o doara daca a vazut numarul masinii care l-a lovit pe om si ca la raspunsul lui Militaru ca nu l-a vazut, reactia politistului ar fi fost: "Atunci e frectie la picior de lemn". Si a plecat mai departe.

"NU E MORTUL, NU E ACCIDENT"
Comisarul ne-a spus si ca Paul Militaru si-a schimbat declaratia, dar nu sunt elemente care sa aiba foarte mare importanta. "A schimbat-o, dar nu substantial. Schimbata in sensul ca in prima era intins (n.r. - Aurica Matei), iar in a doua era sprijinit de parapet. Erau doua persoane, soferul si insotitorul. Eu nu ma pot pronunta ca a fost accident, pentru ca un accident rutier se cerceteaza de Politia Rutiera. Neexistand victima, cum se spune la noi, in limbaj judiciar, «nu e mortul». Nu e mortul, nu e accidentul. Din punctul meu de vedere, din ceea ce am in dosarul de disparitie tind sa cred ca asa este. Dar revin si spun ca nu am victima, nu e accident rutier", declara comisarul-sef Marian Dinulescu.

DISPARUT
  • Nume: Matei Aurica
  • Varsta: 42 de ani
  • Data disparitiei: 04.12.2006
  • Locul disparitiei: Popesti-Leordeni
  • Semnalmente: inaltime: 1,75-1,80 m; greutate 60-65 kg; slab; fata ovala; ten masliniu; ochii caprui; par negru, grizonat.
    La data de 4 decembrie, la capatul liniei RATB 154 din zona Abatorului Glina, circulatia a fost oprita din cauza unui accident de circulatie. Cei care pot oferi detalii sunt rugati sa ne contacteze la redactie sau cea mai apropiata sectie de politie. Adresa de e-mail: jurnalul@jurnalul.ro.
  • Articolul din numarul din 22 decembrie
    ×
    Subiecte în articol: special politie accident politia aurică matei