x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Drama - Copil de 6 ani disparut de trei zile

Drama - Copil de 6 ani disparut de trei zile

de Paula Anastasia Tudor    |    04 Aug 2005   •   00:00
Drama - Copil de 6 ani disparut de trei zile

O fetita de 6 ani, din judetul Constanta, a disparut luni de acasa. De a doua zi au plecat in cautarea ei trupe ale Politiei, jandarmi, angajati ai unei firme de paza si protectie, un elicopter si un avion utilitar. Trist, dar adevarat, operatiunile de cautare sunt zadarnicite de saracia familiei: copilul nu are nici o poza sau vreun lucru personal.

De la 1 august, in satul Plopeni din Constanta se da lupta cu neputinta. Neputinta de a gasi un copil sau de a da macar de o urma a acestuia. Fetita, de 5 ani si 10 luni, a fost vazuta ultima oara de catre mama jucandu-se in curte.

De luni, o familie cu patru copii este disperata pentru ca unul din ei - Mihaela Andreea - este de negasit. Marti, trupe ale Politiei, un caine, un elicopter si un avion utilitar au cautat in zadar copilul pana la lasarea intunericului.

PATRU FRATI. Luni, cei patru copii ai familiei Dodan au mancat de pranz, dupa care au iesit in curte la joaca. Iulian, baietelul de 3 ani, si surorile lui, Ionela, Ana-Maria si Mihaela Andreea, se jucau cu pamantul din curte, pentru ca alte jucarii nu au. Trei dintre copii au intrat in casa pe la ora 14:00 sa se uite la televizor. Mihaela a ramas sa se joace afara. Dupa jumatate de ora, mama ei a iesit din casa sa se uite dupa ea, dar copila nu mai era. Tatal urma sa plece la munca si a spus ca, daca o gaseste pe drum, o ia cu el si o aduce inapoi acasa pe la ora 17:00, cand urma sa se intoarca. Mama a asteptat linistita pana atunci, sigura fiind ca cei doi, sotul si fiica ei, sunt impreuna. Dar cand omul a venit acasa, singur..., a inceput calvarul.

Au inceput sa o caute prin vecini, pe strada, in curtea gradinitei..., au intrebat pe toti cei care le-au iesit in cale daca au vazut o fetita blonda... dar nimic. Nici un localnic nu a vazut-o pe copila dupa ora 14:00. In aceeasi zi, pe la ora 15:00, incepuse o vijelie. A plouat, a fost furtuna de praf, vant puternic, s-au gandit ca s-a adapostit pe undeva.

Dupa ce tatal s-a intors de la munca, au inceput cautarile. "Am alertat pe toata lumea de pe strada si am scotocit toate canalele, vaiogele, fantanile, tot..., spune mama fetitei, cu ochii in lacrimi. Speram sa o gasim in viata!"

50 DE POLITISTI. "Au venit si Politia de la post din Chirnogeni, si vicele, si primarul, cu totii am cautat-o, dar fara rezultat", ne povesteste Elena Calugareanu - localnica si vecina.

Enan Dincer, agent principal al postului de Politie din Chirnogeni, sustine ca disparitia fetitei a fost anuntata abia la ora 23:00. "Am strans si eu cati oameni am putut la ora aia, in total vreo 10 politisti, si ne-am dus sa o cautam", relateaza politistul. "Am cercetat mai intai locul disparitiei (n.r. - casa familiei Dodan) si apoi am inceput sa cautam prin imprejurimi. Am cautat pana pe la ora 2 noaptea, dar n-am gasit nici macar o urma."

Marti dimineata, la ora 6:00, au venit adunat in Plopeni doua masini ale Directiei Politiei de Interventie Rapida, plus alte doua masini ale Jandarmeriei, politisti de la Ordine Publica si de la Serviciul Urmariri. In total vreo 50 de politisti, conform spuselor agentului Enan Dincer. Jandarmii nu sunt soldati in termen, ci angajati detasati pe durata sezonului in Constanta. Tot marti, un elicopter cu termoviziune al MAI a survolat zona, alaturi de un avion utilitar al aerodromului din Tuzla. Fara rezultat.

FARA HAINE, FARA JUCARII. Au venit si cu un caine foarte eficient, insa, de la politistul Dincer, stim ca "eficacitatea lui a fost zero din motive obiective". Prima cauza este furtuna care s-a abatut asupra satului la o ora de la disparitia fetitei, iar al doilea motiv, si cel mai trist, ca fetita nu avea nici un lucru numai al ei. "Fiind o familie nevoiasa, hainele si celelalte obiecte personale le folosesc in comun", ne-a lamurit agentul principal. Nu mai vorbim de jucarii..." Mihaela de obicei se juca cu pamant, cu iarba, mai lua din cand in cand cate un dovlecel din curte si spunea ca face mancare... "Jucarii? Nu avea", ne-a spus, suspinand, mama micutei.

"Marti s-au extins cautarile in toata localitatea Plopeni si in zonele adiacente. S-a parcelat pe zone si s-a periat fiecare in parte", relateaza agentul de post.

In aceeasi zi insa, seara, in jurul orei 21:00, nu se mai cauta nimic. Din toata desfasurarea de forte: trupe, elicopter cu termoviziune, avion, caine de urma, nu mai ramasese nimic in zona. "In afara de lanterne, nu avem dotarile necesare pentru cautare pe timp de noapte", ne spune cu regret agentul principal al postului de Politie Chirnogeni. La Politia de Frontiera nu s-a apelat decat pentru a plasa filtre in zona.

PRIMUL SUSPECT. Ieri-dimineata, prima masina a Politiei si-a facut aparitia acasa la familia Dodan la ora 10:20. Au inceput cautarile in Cobadin si Conacu, pe sub poduri, deoarece un clarvazator le-a spus ca vede copila sub un pod. Pana la 11:00 s-au adunat mai multe echipaje ale Politiei, Jandarmeriei si DIAS in centrul satului, in total cam 60 de oameni. Conform celor declarate de comisar-sef Lian Constantin, la ora 12:00 erau in munca de cercetare si investigatie 100 de politisti. Cercetarile cuprind 5 localitati: Credinta, Negresti, Cobadin, Conacu si Plopeni.

Tot comisarul-sef ne-a spus ca a facut un apel catre firmele de protectie si paza din judet, dar numai una a raspuns.

Prodguard National Ovidius, aceiasi oameni care l-au gasit pe Vladut in Padurea Niculitel. Acestia au si venit in jurul orei 13:30, coordonatorul lor fiind chiar patronul firmei, Traian Aionitoaiei. Adjunctul Politiei Constanta este convins ca fetita a fost luata de cineva. La baza acestei ipoteze sta faptul ca doi ciobani care au stana la cateva sute de metri de sat au vazut luni in jurul orei 15:00 un tanar ducand de mana o fetita cu semnalmentele Andreei. Politia are cativa suspecti care vor fi cercetati de psihologul Lucia Chesnoiu. Apoi vor fi supusi testului Poligraf.

ERORI. Sunt si lacune in desfasurarea cercetarilor. Ca si altadata, nu exista o Ambulanta care sa preia copilul de indata ce este gasit... Nu s-au lipit afise in zona, pentru ca nu au ce chip sa puna in zona. Atat timp cat familia nu are nici o poza de-a fetitei, ar fi trebuit sa se faca un portret-robot, insa comisarul-sef Lian Constantin sustine ca Politia nu are un portretist in zona. "De ani buni solicitam Ministerului de Finante sa ne suplimenteze schema de personal cu doua posturi de psihologi si cu un portretist, dar acestia refuza sa dea curs cererii", sustine comisarul-sef.

Il intrebasem mai devreme si pe reprezentantul Politiei din zona daca a fost solicitata o Salvare, care sa stea acolo pana la gasirea copilului, si ne-a raspuns negativ.

Am fost cam 1 km spre Conacu pe langa balta, terenul e accidentat, sunt rape, cariere si mici dealuri acoperite cu vegetatie de stepa. Multi maracini si lastaris. Este o balta cu o intindere de cateva sute de metri, dar nu poate fi strabatuta, si cu atat mai mult cercetata. In afara oamenilor de ordine si a agentilor de paza, sunt doar 4 voluntari care ajuta la cautari. Localnicii prefera sa se uite si sa comenteze dramaticul caz... "Oamenii din Plopeni nu sunt uniti, mai degraba sunt dezbinati si dezinteresati. Nu au venit decat vreo doi-trei sateni", marturiseste Enan Dincer, agent principal al postului de Politie din Chirnogeni.

FAMILIA
Familia Dodan a stat pana acum o luna si jumatate la Grupul Social din Nazarcea. Acolo tatal cu greu castiga painea familiei. Familia Calugareanu i-a gasit acolo si le-a propus sa vina la Plopeni si sa munceasca la o ferma particulara care se ocupa de cresterea vacilor. Atunci Ionel si Mina Dodan si-au luat copiii si s-au mutat la Plopeni. Locuiesc aici intr-o casa de la marginea satului.

Tatal, cu ochii si vocea inecate de plans, ne-a atras atentia ca ei nu vor sa fie doar un subiect pentru presa. "Eu sunt disperat, nu vreau numai ca presa sa vina si sa stea de vorba cu noi, ca au tot venit... Trebuie sa faceti ceva sa mi se gaseasca copilul!"

Parintii fetitei au fost si la o femeie de le-a dat in bobi. Le-a spus ca Andreea e cu o persoana care s-a speriat si care ar vrea sa o aduca inapoi, dar acum ii e frica si asteapta ca Politia sa se retraga... De asemenea au apelat la un clarvazator care crede ca fetita e in apropierea unui pod.

PORTRET

Â

Fetita - Mihaela Andreea Dodan - nu are nici o fotografie. Are parul blond si lung. Este desculta si poarta un tricou mov inchis si o pereche de pantalonasi scurti rosii. Este isteata, foarte sociabila si nu a plecat niciodata de acasa fara sa o anunte intai pe mama ei. Ieri, in a treia zi de disparitie, i-a fost facut portretul-robot al fetitei cu ajutorul celor de la Antena 1 Constanta.

Â

APEL
Daca 50 de oameni care cauta nu sunt suficienti, aduceti 100 sau chiar mai multi! Daca Politia nu are resursele necesare unei astfel de operatiuni, exista Politia de Frontiera, Armata, Protectia Civila! Exista o sumedenie de asociatii si organizatii al caror scop existential este omul. Oameni buni, este in joc viata unui copil! Daca maine s-ar intampla asta copilului tau, ai sta de o parte?
×
Subiecte în articol: special zonă venit politia fetita plopeni