Slujba de pomeniere la miezul noptii pentru romanii morti in Spania.
Doua avioane au adus in tara ieri, de la Madrid, trupurile neinsufletite ale romanilor morti in atentatele de miercuri. Pamantul romanesc a fost atins abia in jurul orei 23:00. ALEXANDRU NASTASE EUGENIA MIHALCEAPrintre coroane de flori, lumanari si lacrimi pastrate in suflet, in incinta mica a aeroportului Baneasa rudele asteptau de multe ore. Venisera de departe, unii cu masina, cei multi prinzand cate un tren spargator de greva. Au venit sa-si ia acasa copiii, fratii sau sotii. Pentru totdeauna.
"Nu l-am putut tine"
Inlacrimati, indoliati, parintii si prietenii lui Petrica Geneva, oltean din Crangu, Teleorman, vorbeau despre greutatile vietii dupa disparitia tanarului. "Avea 35 de ani si ne ajuta cu toate cele trebuincioase. Plecase in Spania acum un an si jumatate, de saracie, sa-si faca un rost. In tara a lucrat la o fabrica de constructii in Bucuresti, dar cand s-a privatizat si n-au mai avut de lucru, s-a intors acasa, la noi, in Crangu. Viata era grea, eu am 30 de ani lucrati ca sofer si pensie de 1,5 milioane de lei. Nevasta, mama-sa, a lucrat la CAP, tot 30 de ani, si ii dau 200.000 de lei... Nu l-am putut tine si a plecat baiatul, nu indura sa stea degeaba prin sat. Vorbeam cu el si ne zicea ca e multumit. Acum lucra in constructii, avea lucrari in afara Madridului si de-aceea facea naveta cu trenurile acelea. Acum cu ce am ramas? Nu mai am nici macar lacrimi! ", ingana Florin Geneva, tatal lui Petrica.
Greva trenurilor
Alaturi, incovoiat, tragand cu amar dintr-o tigara, un tanar, var cu Alexandru Suciu, isi aduna grav cuvintele. Desi foarte tanar, vorbeste cu maturitate despre drama care i-a lovit familia: "Asta i-a fost soarta! Eram nascuti in aceeasi zi! Am auzit de la televizor! Degeaba ne mai dau acum banii, 300 de milioane, nu mai ajuta la nimic. Trebuia sa ni-i dea cat traia, ca sa-si poata face rostul la care visa si pentru care a trebuit sa plece peste zari ca sa-si castige painea si sa poate pune un ban deoparte. Am stat doua ore si jumatate in gara ca sa putem ajunge aici...", spune Ladislau Ionita.
"Traieste!"
Imprejur, oamenii incep sa nu mai rabde asteptarea. Intr-un ungher, doi batrani, incurcati, isi freaca mainile. N-au nici o stire de cinci zile despre nepotul lor, Daniel Mihai, plecat si el la munca in Spania.
Strangand un buchet de lumanari in mana, barbatul, Stelian Mihai, intreaba stins la punctul de informatii daca pe lista celor ucisi se afla si nepotul lor. "Nu!" vine salvator raspunsul, si in marea de maini inclestate, doua palme se intind spre cer, a fericire. "Traieste! Traieste!" Licarul de speranta, apoi din nou lacrimi: nepotii altor oameni nu au avut norocul lui Daniel. Batranul ii iese in cale Prefericitului Parinte Patriarh Teoctist, intrat in aeroport pentru a-i incuraja pe oameni cu o vorba calda si cu o pilda. Ingenuncheaza si ii saruta mana, apoi se retrage si asculta in tacere discursul patriarhului, flancat de ministrii Rus si Pascu.
Ultimul drum
Ceasul bate de 11:00 noaptea. Oamenii ies pe pista aeroportului. Aeronavele aterizeaza cu zgomot prelung. Liniste si vaiet, bocete stinse in pumni ferecati. Afara, 200 de militari ai Regimentului 30 Garda si Protocol "Mihai Viteazul" si o fanfara militara. In notele "Marsului Funebru", sicriu dupa sicriu este depus pe fiecare catafalc.
Lacrimi dupa lacrimi se sting amar pe fetele trase de durere. S-au dus. Si apoi au venit acasa...
Ajutor de la Guvern
Ambasadorul Spaniei la Bucuresti, Jesus Atienza Serna, si premierul roman, Adrian Nastase, au rostit scurte discursuri in memoria celor ucisi. Familiile acestora vor primi din partea Guvernului Romaniei cate 300 de milioane de lei, pentru acoperirea cheltuielilor de inmormantare si a altor cheltuieli.
Lista mortilor
1. Zsigovszki Csaba Olimpiu, nascut la 13 septembrie 1977, in Ludus (Mures);
2. Modol Stefan, nascut la 13 august 1958, in Teius (Alba);
3. Diac Nicoleta, nascuta la 25 august 1977, in Sabaoani (Neamt);
4. Martinas Alois, nascut la 15 octombrie 1977, in Roman (Neamt);
5. Dima Georgeta Gabriela, nascuta la 14 noiembrie 1968, in Tarnaveni (Alba);
6. Bogdan Livia, nascuta la 28 octombrie 1976, in Reghin (Mures);
7. Popa Ionut, nascut la 6 februarie 1981, in Turnu Magurele (Teleorman);
8. Geneva Petrica, nascut la 1 ianuarie 1969, in Crangu (Teleorman);
9. Suciu Alexandru Horatiu, nascut la 23 iunie 1985, in Blaj (Alba);
10. Sfeatcu Paula Mihaela, nascuta la 15 ianuarie 1977, in Alexandria (Teleorman);
11. Negru Mariana, nascuta la 22 februarie 1964, in Morlaca (Cluj). A fost inmormantata in Spania, conform dorintei familiei.