x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special „Etilotest” pentru Covid-19, aprobat în SUA

„Etilotest” pentru Covid-19, aprobat în SUA

de Monica Cosac    |    19 Apr 2022   •   07:55
„Etilotest” pentru Covid-19, aprobat în SUA

Primul test Covid-19 care folosește probe de respirație și care este gata în mai puțin de trei minute a primit undă verde în Statele Unite. Practic, dispozitivul autorizat de urgență de Administrația americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) poate depista substanțele chimice asociate cu virusul SARS-CoV-2 în aerul expirat și are o sensibilitate ridicată inclusiv în cazul tulpinii Omicron.

Un alt test pentru depistarea riscului de COVID lung este dezvoltat în prezent de oamenii de știință, care au constatat că, dacă în nas și gât SARS-CoV-2 poate fi detectat pentru o perioadă scurtă de timp, la nivelul tractului gastrointestinal virusul poate persista chiar și după 10 luni de la infecție. 

Administrația pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite a acordat, la finalul săptămânii trecute, o autorizație de utilizare de urgență pentru un test de diagnosticare COVID-19 care utilizează mostre de respirație. Dispozitivul, numit InspectIR Covid-19 Breathalyzer, este primul de acest gen care a primit undă verde din partea agenției și are mărimea „unui bagaj de mână”, astfel probele respirație de la pacienți pot fi atât colectate, cât și analizate în diferite locuri, cum ar fi cabinetele medicale, spitalele sau locurile mobile de testare. 

Agenția americană a precizat pe site-ul său că acest test trebuie „efectuat de un operator calificat, instruit, sub supravegherea unui furnizor de servicii medicale licențiat sau autorizat de legislația statului să prescrie teste”.  

Compania producătoare și FDA au spus că poate detecta cu exactitate și rapid, în aerul expirat, cinci compuși organici volatili asociați cu o infecție cu coronavirusul SARS-CoV-2. De asemenea, „poate oferi rezultate în mai puțin de trei minute”.

Precizie de 91% la probele pozitive și aproape 100% la cele negative

Performanța dispozitivului a fost validată într-un studiu care a inclus peste 2.400 de participanți, inclusiv persoane fără simptome de Covid-19. 

Potrivit agenției americane, în cadrul studiului „s-a demonstrat că testul are o sensibilitate de 91,2% (procentul de probe pozitive pe care le-a identificat corect testul) și o specificitate de 99,3% (procentul de probe negative pe care testul le-a identificat corect). Studiul a arătat, de asemenea, că, la o populație cu doar 4,2% dintre persoanele care sunt pozitive pentru virus, testul a avut o valoare predictivă negativă de 99,6%, ceea ce înseamnă că persoanele care primesc un rezultat negativ al testului sunt probabil cu adevărat negative în zonele cu prevalență scăzută a bolii”. 

Testul a avut o sensibilitate similară într-un studiu clinic de urmărire care s-a axat pe varianta Omicron, a mai precizat FDA.

Cu toate acestea, un rezultat pozitiv cu acest dispozitiv este considerat încă „prezumtiv” și, conform agenției americane, trebuie să fie confirmat cu un test PCR

Fiecare dispozitiv poate fi folosit pentru a evalua aproximativ 160 de probe pe zi. Potrivit InspectIR, testul se efectuează expirând printr-un tub de hârtie ca într-un balon. 

COVID-ul lung și dezechilibrul dintre bacteriile „bune” și „rele” din intestin 

Date publicate recent de Universitatea Stanford arată că SARS-CoV-2 infectează și țesutul gastro-intestinal și că persistența virusului la acest nivel poate afecta sistemul imun și poate cauza simptome de Covid lung. Virusul SARS-Cov-2 poate fi detectat în probele de scaun la aproximativ jumătate dintre pacienții cu Covid-19 la o săptămână după infectare, iar în 4% din cazuri ARN-ul viral a fost depistat în materiile fecale și la 10 luni de la diagnosticare, chiar dacă nu mai apărea și în probele respiratorii, arată un studiu publicat pe cell.com (Gastrointestinal symptoms and fecal shedding of SARS-CoV-2 RNA suggest prolonged gastrointestinal infection: Med (cell.com)).

Teste pentru identificarea riscului pe termen lung

Totodată, o echipă de oameni de știință de la Universitatea Chineză din Hong Kong (CUHK) dezvoltă în prezent teste pentru depistarea riscului de Covid lung. Aceștia au descoperit că pacienții cu Covid lung au un dezechilibru la nivelul microbiomului intestinal. Mai exact, o penurie de bacterii „bune” legate de sistemul respirator poate duce la tuse prelungită și dificultăți de respirație, iar o abundență de bacterii „rele” au legătură cu simptomele de oboseală și insomnie. 

Profesorul Ng Siew Chien, director asociat al Centrului de Cercetare a Microbiotei Intestinale al universității, a declarat că noua tehnologie, care analizează bacteriile din intestin, ar putea prezice riscurile pacienților vindecați de a suferi efecte pe termen lung, scrie South China Morning Post. 

Studiile făcute de CUHK sunt mici, iar experții în boli infecțioase spun că sunt necesare verificări suplimentare ale rezultatelor obținute.

O simplă analiză a probei de scaun de la pacienții care au trecut prin infecția cu SARS-Cov-2 poate determina riscul de sindrom Covid lung cu o precizie de 90%. 



 

×