x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Expeditie pana la izvoarele Amazonului

Expeditie pana la izvoarele Amazonului

28 Dec 2004   •   00:00

2004 - ANUL JURNALUL NATIONAL
O echipa romaneasca formata din trei exploratori a pornit intr-o expeditie de exceptie pe continentul sud-american. David Neacsu, Serban Georgescu si Adrian Andone au pornit la drum insotiti de ziaristi de la Jurnalul National pentru a da viata unui ambitios proiect. Acela de a ajunge la izvoarele celui mai mare fluviu din lume.
IN PLINA JUNGLA. Un bastinas din tribul Machiguenga la pescuit
PE PRISPA. Si amerindienii zambesc la fel ca noi
PE MAL. Localnic plimbandu-se in lungul digului
OBIECTIV ATINS. In varful vulcanului Mismi, la izvoarele Amazonului
Pentru aceasta, cei patru romani au conceput un traseu in care au fost trecute intre altele o vizita la Cuzco, capitala imperiala mayasa, o incursiune in Parcul National Manu - pe teritoriul triburilor Machiguenga, o trecere prin Valea Sacra a Incasilor si o ascensiune pana pe piscul unde se gasesc ruinele fortaretei Machu Pichu. Obiectivul final al intregii expeditii a fost escaladarea vulcanului Mismi, locul de unde izvoraste Amazonul.

PRINTRE AMERINDIENII DE PE AMAZON. Jungla amazoniana este plina de pericole la tot pasul. Cu toate acestea aici traiesc si supravietuiesc de mii de ani oameni absorbiti de ritmul junglei, una cu ea. Tribul Machinguenga face parte dintre acestia.

Cunoscuti si sub denumirea de Matasiganga, Matsigenka sau Manaries, membrii tribului Machiguenga (mai putin de 8.000, dupa un recensamant recent) isi duc viata in sud-estul statului Peru, la est de orasul antic Machu Pichu, in apropiere de granita cu Bolivia si Brazilia. Majoritatea locuiesc in Parcul National Manu, o rezervatie naturala de dimensiuni impresionante, care ocroteste o varietate spectaculoasa de plante si animale. Machiguenga au o rezistenta naturala la tot soiul de boli "civilizate" si se doftoricesc singuri atunci cand cad bolnavi, avand la dispozitie un mare numar de plante cu proprietati medicinale deosebite.

LA RADACINA AMAZONULUI. Cel mai important obiectiv al expeditiei: vulcanul Mismi. Avand o inaltime de 5.200 de metri, Mismi reprezinta cel mai indepartat izvor al Amazonului.

Dupa mii de kilometri parcursi pe apa, in plina epoca de piatra, escaladarea unui vulcan nu mai pare atat de periculoasa.

La poalele piscului andin, expeditionarii au regasit in drum un pitoresc dezolant: sate miniere parasite, culturi de cereale rasfirate, batrani singuri, animale slabe si bolnave, ciobani insotind turme de lame. Toate dominate de maretia socanta a Anzilor.

Calauza pana pe culme le-a fost un cioban care mai fusese o data acolo cu douazeci de ani in urma. Si pentru ca aici e lumea incasilor, ca sa ai forta destula, bastinasii iti ofera in semn de prietenie frunze de coca. La capatul urcusului, pe langa un perete inalt, apare izvorul Amazonului.

COCA. Planta de coca era considerata un dar al zeilor, fiind folosita la ritualurile religioase. Cand spaniolii au ajuns in America de Sud, in secolul al XV-lea, si Imperiul Incas era in declin, frunzele de coca au inceput sa fie folosite doar de clasa conducatoare. Spaniolii considerau aceasta planta "o bariera in calea convertirii localnicilor la crestinism".

×
Subiecte în articol: special