TRUCURI
Candva, o doamna respectabila trebuia sa aiba grija de aspectul ei pana in cele mai mici detalii. Astfel, apela la diverse trucuri.
ROXANA ROSETI
|
POMADA ROZATA. Farmaciile din secolul XIX utlilizau ceara alba pentru realizarea unor produse cosmetice. Unul dintre ele era "pomada rozata", ajunsa pana in zilele noastre sub denumirea de strugurel. Pomada continea esenta de trandafiri si extract de radacini de plante exotice. In valtoarea anilor 1870 se purta tenul palid. Rumeneala sanatoasa era considerata o caracteristica a clasei de jos, iar doamnele epocii nu se desparteau de umbrelutele de soare. Ba chiar unele pomezi erau menite sa dea albeata tenului, acolo unde natura nu era in acord cu tonul epocii. Un obraz de trandafir se obtinea altadata si cu ajutorul apei de flori. Usor de preparat, apa de flori inlocuia perfect lotiunile tonice din comert. Nu era nevoie decat sa se puna la fiert apa si sa se arunce in ibric un pumn de flori sau de plante proaspete sau uscate. Se lasau la infuzat 15 minute, apoi se strecurau. Pusa in sticle, aceasta lotiune dura 15 zile.
LIPITORI DUPA URECHE. In urma cu 80 de ani se putea slabi considerabil doar intr-o luna, cu aparatul de masaj U-WA-MASSA. Acesta actiona "cu presiune de apa" si "topea grasimea ca soarele zapada". Pentru indepartarea straturilor de grasime existau insa si diverse leacuri: ceaiul de slabit Ernst Richter (din 11 plante naturale), medicamentul Urolysine sau tabletele Boxberger-Kissinger. Renumite in perioada interbelica erau purgativele, dar si "depurativele" pentru curatarea organismului, bune contra cosurilor, varicelor, gutei si a multor altor boli.
Citește pe Antena3.ro