x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Gasit dupa opt ani

Gasit dupa opt ani

de Alex Nedea    |    Adriana Oprea-Popescu    |    03 Noi 2005   •   00:00
Gasit dupa opt ani

Manalau Andrei avea 7 ani cand a disparut de acasa, pe 4 septembrie 1997. Dupa doi ani de cautari, parintii lui l-au crezut mort si-au incetat sa mai spere. Cu ajutorul Jurnalului National si al Directiei pentru Protectia Copilului Sector 5, Andrei a fost gasit ieri in Bucuresti. Lehamitea Politiei Romane l-a tinut departe de parinti vreme de 8 ani!
--Subscrieti la campania "Apel pentru copiii disparuti"--

Manalau Andrei avea 7 ani cand a disparut de acasa, la 4 septembrie 1997. Dupa doi ani de cautari, parintii lui l-au crezut mort si-au incetat sa mai spere. Cu ajutorul Jurnalului National si al Directiei pentru Protectia Copilului a Sectorului 5, Andrei a fost gasit ieri in Bucuresti. Lehamitea Politiei Romane l-a tinut departe de parinti, vreme de opt ani!

Ieri-dimineata am primit un apel telefonic de la Centrul de Primire Minori in regim de Urgenta "Ciresarii 2" din Bucuresti. "Va sunam in legatura cu articolul despre copiii disparuti, publicat in Jurnalul National din 31 octombrie... (n.r. - scrisoarea deschisa adresata autoritatilor, alaturi de care se aflau pozele a 16 copii disparuti). Credem ca unul dintre acei copii este la noi."

Din acel moment, a inceput nebunia. Un reporter a plecat inspre Centrul "Ciresarii 2", sa-l vada pe cel despre care ni se spusese ca ar fi Manalau Andrei. Celalalt reporter a luat imediat legatura cu Inspectoratul Judetean de Politie Vaslui, care ne semnalase aceasta disparitie in urma cu doua luni. Ce-a urmat e istoria unui film pe care il veti trai, ca si noi, cu sufletul la gura...

CAI INCALCITE. Primele informatii obtinute de la IJP sunt contradictorii: teoretic, Manalau Andrei, copilul pe care ni-l dadusera ca disparut, nu exista, caci CNP-ul trecut in dosarul de la Politie fusese notat gresit. Primim insa promisiunea ca vom avea informatiile cerute peste putin timp si, in asteptarea lor, apelam la ajutorul primarului din satul Puscasi, comuna Laza, ultimul loc de domiciliu al lui Andrei. Nici satul Puscasi nu mai exista, caci din mai anul trecut a devenit comuna... Il gasim insa usor pe primarul Ignat Nicolae, care se arata bucuros sa ne ajute. Numai ca primarul nu stie de nici o familie Manalau Neculai si Florica, cum ii cheama pe parintii lui Andrei, asa ca trebuie sa asteptam iarasi pana cauta in registre... Revenim intr-o ora si, stupoare: cei doi nu figurau ca ar locui in Puscasi. Primarul ne spune ca s-ar putea sa fi plecat, impreuna cu alte familii, in judetul Hunedoara, sa lucreze la mina. Ar fi culmea, am gasit copilul dupa opt ani si-acum trebuie sa-i cautam parintii!

Sunam la Parohia Puscasi si stam de vorba cu preotul comunei, care ne linisteste: "Ii cunosc, sunt oameni necajiti, dar cumsecade. Stiu ca au un copil disparut, i-am ajutat atunci cu bani, ca n-aveau saracii sa dea anunturi la ziare si la radio...". Din ce stie parintele paroh, mai spera parintii ca e in viata Andrei? "Nu mai spera! Au sperat un an-doi, apoi mi-au spus ca ei cred ca a fost ucis. Ca e mort de mult..."

DISPARITIA. Intre timp, suntem sunati de la IJP Vaslui de inspectorul general Barnea, cel care s-a ocupat de aceasta disparitie inca de la inceput. Ne spune istoria cazului: Andrei Manalau, pe care toti il strigau Adrian, avea 7 ani in ’97 si locuia, impreuna cu parintii sai si o surioara mai mica, de 5 ani, in casa bunicilor din Puscasi. In luna septembrie a acelui an, tatal, zidar de meserie, era plecat la Cernavoda, unde lucra pe un santier. Mama plecase si ea pentru doua saptamani la Focsani, unde muncea cu ziua la cules de struguri. Andrei si sora lui ramasesera in grija bunicilor. In ziua de 4 septembrie, baiatul s-a taiat la un deget si a fost trimis de bunici la dispensarul din sat. Aici s-a constatat o rana minora, a fost pansat si trimis acasa. N-a mai ajuns. A fost vazut ultima oara in statia de autobuz, iar politistii banuiesc ca Andrei a incercat sa plece dupa mama sa la Focsani. Si vreme de opt ani nimeni n-a mai stiut nimic de el....

Din cand in cand, inspectorul Barnea ne spune ca mai trecea pe la parinti, sa le arate pozele copiilor gasiti. Poate unul din ei era Andrei. De fiecare data, mama baiatului incepea sa-l jeleasca, fara sa-l poata recunoaste in vreo poza. Acum, Manalau Andrei are inca doi frati, veniti pe lume dupa ce el a disparut: Florin are 5 ani, iar Malina - 6. Mama lor si-a lui Andrei este plecata din mai in Spania, la munci agricole. Culege capsuni, fara ca macar sa banuiasca insa cat de aproape suntem de copilul pe care ea il plange de opt ani.

LA CIRESARII 2. O casa cu scara, cu acoperis din tabla, doua camere luminoase. E bine si e cald. In prima camera sta el, cu surioara lui mai mica. In cea de-a doua incapere e mama, o femeie grasa, dar frumoasa, cu parul desfacut, si cu tatal, un barbat tanar. Afara e Bobby, catelul cel mic. Se joaca prin curtea unde baiatul obisnuieste sa puna capcane pentru vrabiile pe care le prinde, se joaca si apoi le da drumul. Astea sunt singurele amintiri legate de "acasa" ale lui Andrei, un baiat frumusel, cu parul cret si buze carnoase, ajuns in urma cu opt ani la Centrul de Plasament "Ciresarii 2" din Bucuresti. Centrul are un gard din tabla inalt cat doi oameni, cu gratii la geam, un loc unde ajung aurolacii prinsi de Politie la cersit, un loc unde inveti sa fumezi de la 10 ani si, mai ales, unde esti departe de parinti.

Lui Andrei i se spune acum Culita, iar povestea lui e incredibila. Exact in ziua in care la Vaslui fusese raportata disparitia baiatului, la Centrul de Plasament "Ciresarii 2" din Bucuresti a fost adus de politistii Sectiei 19 un copil cam de 7 ani, cu aceleasi semnalmente ca si ale lui Andrei Manalau din Vaslui. Copilul avea probleme de vorbire (n.r. - exact ca-n descrierea primita de noi de la IJP Vaslui) si spunea ca se numeste "Adrian Balalau" si ca e din Galati. Personalul de la Directia pentru Protectia Copilului din Sectorul 5 a verificat informatiile la IJP Galati, care nu a gasit nici un copil cu numele de Adrian Balalau. Culita a fost declarat "fara identitate". "El are un retard usor si e posibil sa nu isi fi adus aminte atunci exact unde locuieste si care e numele lui. Copilul are un coeficient de inteligenta de 66, iar limita se situeaza undeva la 70", ne spune psihologul Centrului "Ciresarii 2", Cristina Gotia. Cei de la directie i-au facut o alta identitate sub numele declarat al copilului, de Adrian Culita Balalau.

In prezenta unui psiholog, stam de vorba cu baiatul. Spune ca are o sora mai mica, iar pe mama lui o cheama Florica, dar nu-si aminteste sau incurca numele tatalui. Si repeta tot timpul, asa cum o face de opt ani, de cand a ajuns la "Ciresarii 2", ca vrea sa plece acasa.

"EL E". De la IJP Vaslui, inspectorul Barnea ne spune ca s-ar bucura ca acela gasit in Bucuresti sa fie copilul cautat de el. Nu are nici o urma de orgoliu in glas, e doar un om care spera, ca si noi. Promitem ca vom trimite fotografia de acum a baiatului, pentru a fi aratata tatalui. Si-n timp ce asteptam colegii sa se intoarca de la "Ciresarii 2" cu ea, la Vaslui, o masina de Politie e pregatita sa plece inspre Puscasi. Unde tatal lui Manalau Andrei a fost gasit intre timp de primarul Ignat si instiintat ca undeva, in Capitala, i-a fost gasit copilul. Il auzim cum plange si spune ca vrea sa se duca in gara si sa ia trenul spre copilul lui. Il chinuie dorul si nu mai poate sa astepte. Dar ramane, convins de primar, in Puscasi si-l asteapta de inspectorul de Politie cu fotografia. La 300 km departare de el, intr-o redactie de ziar din Bucuresti, asteptam si noi, cu sufletele la gura.

Inspectorul de Politie care vede fotografia de acum sustine ca sunt sanse mari sa fie vorba de acelasi copil. Tatal crede si el acelasi lucru, dar spune ca nu-si poate da seama decat daca-l vede in carne si oase. Bunica, in schimb, incepe sa planga si sa sarute fotografia. Si spune ca e el! Inspectorul Barnea va veni zilele acestea, insotit de tata, la Centrul "Ciresarii 2" din Bucuresti. Vor urma teste ADN, pentru stabilirea legaturii de rudenie.

FARA FINAL. "Adrian Alalau" a devenit Adrian Balalau. Iar Politia Romana a condamnat un copil la opt ani de centru de plasament. Opt ani departe de parinti. Asta pentru ca in septembrie ’97, politistii din Romania nu au avut chef sa comunice intre ei. O copilarie distrusa pentru ca Politia Romana nu are o baza de date a copiilor disparuti, pentru ca, atunci cand este gasit un copil, nu sunt anuntate toate IJP-urile din tara...

PATRIK, PRIMUL COPIL GASIT DE JURNALUL
Andrei Manalau este al doilea copil gasit cu ajutorul Jurnalului National, de cand ziarul nostru a pornit campania pentru copiii disparuti din Romania. Primul gasit a fost Patrik Laurentiu Badea (foto), de 12 ani. La 12 iunie 2005, baiatul a plecat de acasa, din Ramnicu-Sarat, zicandu-i mamei ca se duce la joaca. Nu s-a mai intors. Mama, Lucica Badea, a reclamat disparitia baiatului la IJP Buzau, care l-a dat in urmarire generala. In timp ce mama isi plangea fiul in fata sectiei de Politie din Ramnicu Sarat, Patrik era bine mersi intr-un centru de plasament din Timisoara, fiind adus aici de politistii de la IJP Timis dupa ce a fost gasit la cersit. Unul dintre oamenii de la Directia pentru Protectia Copilului de acolo a avut curiozitatea sa intre pe site-ul Jurnalului National, copiidisparuti.jurnalul.ro, si a aflat ca baiatul ajuns in unul dintre centrele de plasament era cautat de mama si de Politia buzoiana. Povestea lui Patrik o gasiti pe site-ul copiidisparuti.jurnalul.ro.
×