x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Gica Petrescu - Un roman vesnic tanar

Gica Petrescu - Un roman vesnic tanar

de Loreta Popa    |    02 Apr 2006   •   00:00
Gica Petrescu - Un roman vesnic tanar

Maestrul implineste astazi 91 de ani. "Trece timpu’ ca nebunu’", ar zice Gicu-ta - cum ii place sa i se spuna. Un simplu "La multi ani!" ar fi prea putin. Ura-ri si ganduri speciale de la: Margareta Paslaru, Ion Ilie-scu, Sergiu Nicolaescu, Ioana Bogdan, Florin Piersic si altii.

Un tramvai ca un tren, oprit in noapte de un grup de prieteni. Sarbatoresc ceva. Acel ceva ii face sa cante o romanta, care nu mai e de mult la moda, dar care acum, in vocile lor, capata o melancolie neasteptata.

N-am vrut sa tulburam intimitatea OMULUI Gica Petrescu (deranjat deja in ianuarie prea mult). Dar, pentru ca ziua sa de nastere - azi, 2 aprilie - nu putea fi trecuta cu vederea, am tulburat intimitatea celor care il iubesc. Grupul de prieteni din "tramvaiul-tren" imaginar. Ei, iata, ii fac cadou acum, la 91 de ani, cele mai frumoase ganduri-urare.

IOANA BOGDAN, emotionata: "In ultimii 10-15 ani, in fiecare zi de 2 aprilie, un grup de prieteni, ne-am strans in jurul tau, Gicuta (ca asa iti place sa-ti spuna cei apropiati!), strigati la apel de tine, in clinchetul paharelor cu sampanie si-n vecinatatea unuia sau a mai multor torturi... gatite de mare sarbatoare! N-ai uitat vechiul obicei si ne-ai facut si acum chemarea la aniversare. Asteptam, cu emotie, sa ne reintalnim! Trebuie sa stii ca te iubim, ne esti model de viata. Suntem siguri ca vei lua iar din cui vechea ta chitara cu incrustatii de sidef si ne vei fredona cu haz sau cu melancolie, ca in alti ani la masa aniversara, refrenele acelea vesele, cantece de pahar sau de inima albastra. Te regasim in casa ta, inconjurat de amintiri... cautand-o prin memoria indragostitului, printre flori, printre sunete, printre fotografii pe Cezarina ta iubita. Nu vrem sa-ti tulburam reveriile, vrem doar sa stii ca noi avem sufletele invelite in sarbatoare, mandri ca ne onorezi cu acolada de prieten... si cu invitatia de a te imbratisa din nou la ziua ta de nastere! Primeste traditionalul «Hai noroc si la multi ani!»... dorindu-ti ca bunul Dumnezeu sa te ocroteasca!".

MARGARETA PASLARU: "Urmaream fascinata repetitiile lui «nea Gica»; asa il numeau instrumentistii, cu dragoste si admiratie. Avea un repertoriu uluitor. Cu profesionalismu-i recunoscut repeta creatiile lui Fernic, Malineanu, Vasilescu, trecand surprinzator la sansonetele celebrilor Maurice Chevalier si Charles Trennet, ca apoi, la spectacol, sa ridice sala in picioare cu cantece de pahar. Un artist extraordinar si unic! In anul 2000, Gica Petrescu m-a onorat cu prezenta la lansarea CD-ului «Margareta - 40 de ani de la primul disc». Cu acea ocazie i-am povestit despre visul meu de a crea «Muzeul Muzicii Usoare Romanesti» si s-a entuziasmat. Cerandu-i cateva accesorii vestimentare, alaturi de fotografii si discuri, mi-a promis ca muzeul va beneficia de celebra lui palarie de paie-canotier si de cravata-papillon".

ION ILIESCU crede cu tarie ca maestrul Gica este un simbol al sufletului romanesc: "Pentru cei care ii iubesc muzica, maestrul Gica Petrescu nu are varsta. Orice aniversare a sa e o aniversare a romantei, a muzicii usoare si de petrecere romanesti. Il decoram la Palatul Cotroceni in 2003 si il numeam pe Gica Petrescu un poet al tangoului. Un simbol al dragostei de viata! La multi ani, maestre!".

BUCURIE. Anul trecut, la implinirea varstei de 90 de ani, inconjurat de prieteni

FLORIN PIERSIC: "Iubite Maestre Gica, trimit aceste randuri din Tara Sfanta. Mi-aduc aminte cu mult drag, dar si cu nostalgie, de zilele in care m-ati ales «partener» intr-un turneu din Israel, intitulat «Asta seara nimeni sa nu doarma!». Atunci, la Nazareth, am fost facuti «cetateni de onoare». PRIETENIA este cel mai frumos lucru de pe lume, cel mai minunat dar pe care l-a dat Dumnezeu oamenilor. In aceste momente, ma simt ca si atunci la bratul Domniei Voastre si va doresc, din inima mea dilatata «de ciclist», sanatate, viata buna si cum se spune pe aici «Ad mea veesrim lehaim!», adica «120 de ani!» Va imbratisez si va iubesc mereu!". Gheorghe DinicA ii ureaza sanatate: "Am auzit ca o duce foarte greu, cu totii ii dorim sanatate, cred ca si el asta isi doreste, si poate mai multa liniste. Este un mare cantaret, un simbol al muzicii, merita toata dragostea si aprecierea noastra. Sanatate, nea Gica, si la multi ani!".

STELA POPESCU, mirata: "91 de ani? Doamne cum trece timpul, cand s-au adunat toti anii astia? Sa stii, dragul meu nea Gica, chiar daca nu-ti dau prea des telefon si chiar daca nu ne vedem perioade lungi, te asigur ca esti lipit de sufletul meu ca marca de scrisoare! De-ai sti de cate ori simt aroma cafelei pe care o beam dimineata impreuna cu Puisor Maximilian. N-ai voie sa te imbolnavesti, n-ai voie sa te paraseasca optimismul tau debordant. Si cand va fi sa ne intalnim acolo, Sus, nu uita ca ne asteapta atat de multi prieteni. «Ce gasca vesela, ce lume buna!» - glumea cu tine Puisor stiind, ca noi toti, ca nea Gica e nemuritor. La multi ani, te imbratiseaza Stela".

HORIA MOCULESCU: "De multe ori am spus-o, poate ma repet, dar francezii au facut din Maurice Chevalier un monument national, in timp ce noi, romanii, am facut din Gica Petrescu un subiect de bancuri proaste. Sa ne traiti, maestre! Sa fiti sanatos!".

SERGIU NICOLAESCU ii multumeste: "Domnule Gica Petrescu, va urez la multi ani intr-o traditie romaneasca, cu dragoste pentru tot ceea ce ati facut pentru cantecul romanesc. Va multumesc in numele generatiei mele, iar faptul ca suntem amandoi Berbeci imi explica intr-un fel succesele si incapatanarea pe care le-ati avut timp de o viata lunga si frumoasa".

TITUS ANDREI, amintindu-si: "La Sala Radio, la 12 martie, s-au decernat «Premiile muzicale Radio Romania Actualitati», pe 2005. Am avut onoarea sa acord maestrului Gica Petrescu trofeul «Cantecul e viata mea». Am declarat ca este un premiu fara perdanti, pentru ca Gicuta (asa m-a rugat sa-i spun) este unic si a servit ca nimeni altul, intr-o viata si o cariera demne de tot respectul nostru, cantecul romanesc. Gicuta, la multi ani!".

BENONE SINULESCU este aproape cu sufletul de maestru: "... un patriarh al muzicii romanesti. Sunt fericit ca sub aripa a doua secole am avut norocul sa fiu contemporan cu Maria Tanase si Gica Petrescu. Sarut mana, nene Gica!"

FLOAREA CALOTA crede ca: "Ne-a daruit sufletul sau arzand ca o flacara. Aplauzele noastre i-au sporit bucuria de a trai cantecul romanesc. La multi ani cu sanatate, maestre!"

DIN INIMA. Margareta Paslaru: "Draga maestre, la multi ani cu sanatate!"

SILVIA DUMITRESCU: "Daca as spune acum «la multi ani, maestre Gica Petrescu!», toti romanii mi-ar replica in cor: «Hai noroc si la mai mare...!». Acest cantec este imaginea romanului fericit, care inchina azi un pahar celui care l-a facut fericit de atatea ori si l-a incarcat de voie buna. Cand spui 91 de ani, te copleseste respectul pentru omul care i-a implinit si nu poti sa nu rostesti in acel moment o rugaciune catre Dumnezeu: «Tine-l, Doamne, sanatos!». Muzica maestrului Gica Petrescu este liant intre generatii. Ma gandesc cu emotie la oamenii dragi mie: mama, tata imi fredonau cu drag piesele lui, mamaia si tataia dansau romantici pe faimoasele romante si tangouri, iar eu, adolescenta nascuta in Bucuresti, mi-am imaginat intotdeauna ca si la mine se referea maestrul cand canta «Fetite dulci ca-n Bucuresti». Voi incheia cu o prea plecata reverenta, spunandu-i simplu: la multi ani, MAESTRE!".

AURA URZICEANU il descrie pe maestru: "Suflet emblematic de Artist, indragostit de muzica si de oameni, Gica Petrescu ramane «Trubadurul cantecului romanesc», o legenda in care destinul mi-a rezervat si mie episoade de neuitat. Am colaborat de cateva ori, am cantat impreuna potpuriuri din cantecele sale si vocile noastre venind din zone muzicale atat de diferite s-au armonizat incredibil. Am fost intotdeauna impresionata de muzicalitatea artistului, de cavalerismul barbatului si de simplitatea si sinceritatea omului GICA PETRESCU. Daca Ioana Bogdan, buna mea prietena si buna prietena a lui Gica Petrescu, ne-ar mai prezenta o noua oferta pentru o emisiune de televiziune, as accepta cu mare bucurie si placere. Si, ca de atatea ori, sunt sigura, ar iesi o emisiune minunata! Dar cum eu, in prezent, ma aflu in turneu pe continentul nord-american, vin cu mare drag si emotie pe calea Internetului sa-i urez maestrului «La multi ani!» cu stima, admiratie si tandrete. Pentru clipele minunate care ni le-a daruit cu vocea lui calda, inconfundabila, fac o chemare: hai sa-l aplaudam la 2 aprilie pe nea Gica un minut, chiar daca nu ne aflam intr-o sala de concert! Sunt sigura ca ecoul omagiului nostru ii va colora singuratatea autoimpusa. Cate neamuri de pe globul asta pamantesc se pot mandri cu o asemenea legenda vie? Multi ani cu sanatate, maestre!".

Acum, la masa lui de la fereastra sta altcineva


In apropierea locuintei maestrului de pe Regina Elisabeta se afla Pizzeria Tormen. Pana anul trecut, Gica Petrescu putea fi vazut aici luand masa. Stancu Mariana l-a servit aproape trei ani: "Ma striga in toata unitatea: «Mariana, Mariana!», tot timpul". Se simtea bine la pizzerie. "Manca snitel pan... si pizza cu sunca. Moartea lui erau dulciurile, mai trimitea cate o fata sa ii ia minicabane." Cand voia sa priveasca trecatorii, cantaretul se aseza la masa lui de langa fereastra. Cand voia sa se converseze cu Mariana, se aseza la masa de langa bucatarie: "Mai imi facea cate un refren, imi dedica o melodie." Din decembrie 2005 nu a mai trecut deloc pe aici. Iar personalul pizzeriei ii simte lipsa. Anul trecut, cu o zi inainte ca maestrul sa implineasca 90 de ani, am stat cu el la aceeasi masa. I-am luat un mic interviu cu ocazia zilei lui de nastere. Ne-a fredonat slagarul "Bucuresti, Bucuresti", a lacrimat amintindu-si de Cezarina. Ne-a luat cate o cafea si ne-a servit cu biscuiti stransi intr-un servetel. Acum, la masa lui de la fereastra sta altcineva... (Mihai Stirbu, Costin Anghel)
×