Euro se duce la vale ca un bolovan tras în jos de criza din Grecia, dar şi de retrogradarea ratingurilor Portugaliei şi Spaniei. Veştile sunt departe de a fi liniştitoare, mai ales că oficialii de la Atena au anunţat că refuză să accepte noile reduceri salariale cerute de Uniunea Europeană şi de Fondul Monetar Internaţional.
Toată Europa se teme de boala Greciei, care a contaminat rapid Portugalia şi Spania şi care ar putea ataca şi alte ţări mai vulnerabile. "Este un fel de Ebola al sistemului financiar. Îi ameninţă stabilitatea", a spus Angel Gurrča, şeful Organizaţiei pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare.La Bucureşti, ca şi în toate ţările est-europene, moneda naţională se depreciază în ritm cu euro, de care este legată indirect. Mai mult, există temerea că ţările din regiunea noastră ar putea fi afectate şi de majorarea dobânzilor, evoluţie care s-ar putea dovedi catastrofală, pentru că ar mări dobânzile la împrumuturile pe care aceste state le au către FMI şi alţi finanţatori internaţionali. Un astfel de scenariu posibil a fost confirmat chiar de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
El a spus că dobânzile ar putea creşte ca urmare a zvonurilor şi părerilor exagerate privind influenţa situaţiei Greciei, dar că speră că nu se va întâmpla aşa, pentru că pieţele financiare româneşti s-au maturizat. "Există suficientă lichiditate, dar, în momentele în care se cultivă o anumită panică, bineînţeles că pieţele sunt sensibile şi reacţionează. Părerea mea este că pieţele financiare româneşti s-au maturizat, dar sunt încă sensibile la zvonuri şi puncte de vedere exagerate, deci putem să vedem şi ridicări de dobândă", a spus Isărescu.
O astfel de declaraţie dă de gândit în momentul în care vine din partea omului pus să vegheze asupra politicii monetare a ţării. Printre cuvinte înţelegem clar că nu e de glumit! Foarte afectate sunt şi statele care au adoptat drept monedă naţională euro, oficialii din aceste ţări se văd nevoiţi să facă eforturi supraomeneşti să ţină sub control tensiunea psihologică. Nu cu prea mari rezultate! După câte o declaraţie bine plasată, euro mai capătă putere, însă avansul este pierdut imediat.
De exemplu, ieri, euro s-a apreciat timid faţă de dolar, însă în şedinţa anterioară a atins nivelul minim al ultimelor 12 luni, în condiţiile în care mai mulţi oficiali europeni au asigurat că sunt hotărâţi să sprijine Grecia. Preşedintele FMI, Dominique Strauss-Kahn, a avertizat din nou asupra gravităţii extreme a situaţiei, explicând că în joc se află mult mai mult decât economia Greciei. "Pentru că Grecia face parte din zona euro, în joc este chiar încrederea în zona euro. Cu fiecare zi în care nu se iau măsuri, situaţia se agravează, iar consecinţele devin mult mai serioase", a spus Strauss-Kahn, citat de publicaţia britanică The Times.
Lovitura de graţie a fost dată Greciei, dar şi Portugaliei şi Spaniei de agenţiile de rating care au degradat ratingul acestor ţări. Retrogradările nu sunt pe placul oficialilor europeni, care se tem că euro va avea mult de suferit din cauza celor două ţări. "Ne aşteptăm ca agenţiile de evaluare financiară ca şi toţi ceilalţi actori de pe pieţe financiare, mai ales în această perioadă dificilă şi sensibilă, să acţioneze în mod responsabil şi riguros", a declarat purtătoarea de cuvânt a comisarului european pentru servicii financiare, Chantal Hughes.
Analiştii consideră că retrogradarea ratingurilor Portugaliei şi Spaniei reflectă extinderea riscurilor de creditare în zona euro. "Euro nu are potenţial de creştere în acest moment", a declarat Win Thin, analist la compania Brown Brothers Harriman & Co din New York. Aderarea la zona euro va deveni mai dificilă după ce state care au adoptat deja moneda unică au început să se confrunte cu probleme, crede guvernatorul BNR, Mugur Isărescu: "Bănuiesc că admiterea în zona euro va fi mai dificilă în perioada următoare".