x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Guvernul omoară politic Banca de Investiții și Dezvoltare

Guvernul omoară politic Banca de Investiții și Dezvoltare

de Adrian Stoica    |    23 Mai 2023   •   06:00
Guvernul omoară politic Banca de Investiții și Dezvoltare

Despre înființarea unei bănci de dezvoltare care să sprijine mediul de afaceri autohton, după modelul existent în majoritatea țărilor UE, se vorbește în România de mai mulți ani, dar abia la începutul lunii octombrie a anului trecut Guvernul a reușit să adopte hotărârea privind înființarea ei.

 

Când lucrurile păreau că, în sfârșit, au intrat pe făgașul cel bun, ele au luat o nouă întorsătură săptămâna trecută, când Executivul a decis ca noua instituție financiară să nu fie plasată sub controlul BNR. O aberație, spun surse din mediul financiar, iar acest lucru ar permite gestionarea politică a băncii prin numiri discreționare la vârful ei.

În ultima ședință a Executivului, care a avut loc săptămâna trecută, a fost adoptat, prin hotărâre de guvern, statutul viitoarei Bănci de Investiții și Dezvoltare (BID). Acest lucru nu a fost însă anunțat în comunicările ulterioare venite de la Palatul Victoria, iar ținerea informației mai departe de presă are și o explicație. Actul normativ stabilește că viitoarea bancă este scoasă de sub supravegherea Băncii Naționale a României și nu va fi înscrisă nici în registrul special al instituțiilor financiare. Conform legislației actuale, Banca Naţională a României asigură supravegherea prudenţială a instituţiilor de credit, persoane juridice române, inclusiv a sucursalelor acestora înfiinţate în alte state membre ori în state terţe, prin stabilirea unor norme şi indicatori de prudenţă bancară şi urmărirea respectării acestora şi a altor cerinţe prevăzute de lege şi de reglementările aplicabile. De asemenea, numirea șefilor instituțiilor bancare se face doar cu avizul BNR. 

 

BID va fi o instituție de credit deținută 100% de statul român, prin Ministerul Finanțelor. Ea va deservi întreprinderile românești și alte entități aparținând sectorului public și privat din România, în scopul:

  • susținerii finanțării de proiecte care contribuie la dezvoltarea economică și socială a țării,

  • creșterii competitivității, inovării și creșterii economice,

  • creșterii absorbției fondurilor europene.

 

Intre linii

 

Capitalul social inițial subscris de către acționar, prin Ministerul Finanțelor, este în valoare de până la 3 miliarde de lei, care se va asigura din veniturile din privatizare, cu excepția sumei reprezentând echivalentul a 10 milioane de euro, care se va plăti din bugetul de stat.

 

Cum vor fi numiți șefii băncii

 

Banca va fi administrată în sistem dualist de un Consiliu de Supraveghere format din 7 membri, persoane fizice, din care cel mult un membru poate fi din rândul funcționarilor publici sau al altor categorii de personal din cadrul autorităților sau instituțiilor publice, și un Directorat format din minimum 3 membri, în conformitate cu prevederile Legii societăților nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Pe toată durata de funcționare a băncii, numărul membrilor Consiliului de Supraveghere și al Directoratului se poate modifica, prin actul constitutiv, de către Adunarea Generală a Acționarilor. Membrii Consiliului de supraveghere sunt numiți de adunarea generală a acționarilor, iar membrii Directoratului sunt numiți de Consiliul de Supraveghere al Băncii, cu excepția primilor membri, care sunt numiți, de acționar, prin actul constitutiv, iar mandatul acestora va începe cu data înmatriculării băncii la Oficiul Național al Registrului Comerțului. Nominalizarea primilor membri ai Consiliului de supraveghere și Directoratului se realizează de Ministerul Finanțelor, prin ordin al ministrului Finanțelor. „Toate deciziile în cadrul băncii se iau de către organele de conducere, fără implicarea sau acordul Ministerului Finanțelor sau ale altei autorități publice, cu excepția BNR, în limita competențelor și responsabilităților sale de autoritate de supraveghere”, se preciza în HG adoptată în octombrie anul 2022, dar Executivul a decis săptămâna trecută că BID nu va fi supusă supravegherii BNR, ceea ce schimbă radical datele problemei. 

×