x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special SOS de înec, lansat din mijlocul tarlalelor: La Hârșova, zeci de fermieri continuă să fie bătaia de joc a autorităților

SOS de înec, lansat din mijlocul tarlalelor: La Hârșova, zeci de fermieri continuă să fie bătaia de joc a autorităților

de Adrian Stoica    |    18 Mar 2024   •   08:40
SOS de înec, lansat din mijlocul tarlalelor: La Hârșova, zeci de fermieri continuă să fie bătaia de joc a autorităților

Autoritățile locale din județul Constanța continuă să-și bată joc de zeci de fermieri din zona Hârșova ale căror terenuri sunt inundate din cauza infiltrațiilor provenite de la apele Dunării.

După ce, în urma materialelor publicate de cotidianul Jurnalul, Agenția Națională pentru Îmbunătățiri Funciare (ANIF) a decis să dea drumul la pompele de desecare pentru a scoate apa de pe circa 1.500 de hectare de terenuri agricole, acestea au fost oprite după o săptămână, deși ele ar fi trebuit să funcționeze mai bine de o lună de zile pentru a scoate apa care atingea adâncimi de peste un metru în foarte multe zone. Ploile de săptămâna trecută au ridicat din nou nivelul apelor, astfel că situația este din nou foarte gravă. 

Canalele se irigații ale ANIF Constanța se încarcă cu apa provenită de la infiltrațiile apelor Dunării, astfel că nivel crește, iar apa se revarsă peste maluri, inundând terenurile agricole. Situația este cunoscută de șefii ANIF care au constatat la fața locului că lucrurile stau exact cum reclamă oamenii, dar autoritățile locale, adică Primăria Hârșova și Prefectura Constanța, nu mișcă nimic. „Nimeni nu cunoaște situația mai bine ca noi, fermierii de aici. Izvoarele prin care vine apa din Dunăre sunt la 3 - 4 metri sub nivelul solului în canalele ANIF-ului. Apa a deversat peste maluri și a inundat drumurile și parcelele cultivate cu culturi de toamnă în 2023 sau pregătite pentru culturile de primăvară 2024, peste pășuni. De aceea spunem noi tot timpul că suntem inundați de ANIF. De pe cele 1.500 hectare de teren Administrația Domeniului Statului (ADS) încasează redevențe, Primăria Hârșova încasează impozite, fermierii de aici furnizează mari cantități de produse agricole, asigură locuri de muncă și traiul de zi cu zi pentru foarte mulți oameni din zonă. Cu toatea acestea, Primăria Hârșova continuă să ignore solicitările noastre de a ne ajuta cu desecarea terenurilor”, ne spune Ștefan Năstase, un fermier din zonă care lucrează  220 de hectare, din care 185 de hectare sunt proprietatea sa.

Ploile au agravat situația

Efectul acțiunii de desecare de la începutul lunii a fost anulat rapid de ploile de săptămâna trecută. „La noi a plouat în jur de 12 litri/metru pătrat. Asta a făcut ca nivelul apei să se ridice iar și s-a apropiat de cel din 29 februarie, când s-a dat drumul la pompe pentru 7 zile”, potrivit lui Ștefan Năstase. 

Scrisoare deschisă către premierul Ciolacu

Fermieri din zonă afectați vor acum să-i trimită o scrisoare deschisă prin intermediul presei premierului Marcel Ciolacu pentru a-i prezenta situația în care se află și a-i solicita sprijinul pentru rezolvarea ei, în condițiile în care cei care au atribuții pentru a interveni asistă impasibili la dezastrul din zona Hârșova. „Subsemnații Mihai Marian, Roșioru Constantin, Coroiu Sandel, Pironea Lenuța, Bulancea Viorel, Bulancea Corina Daniela și Năstase Ștefan, administratori ai societăților comerciale (urmează numele lor – n. red), posesori de culturi și terenuri agricole pe raza teritorial-administrativă a orașului Hârșova, jud. Constanța și Gurgu Tudorel, primarul comunei Ciobanu, jud. Constanta, vă aducem la cunoștință un caz grav de încălcare a legii prin abuz în funcție și neaplicarea legii de către primarul orașului Hârșova, Viorel Ionescu, și de către prefectul județului Constanța, Coșea Iulian Silviu.  În cursul lunilor ianuarie-martie 2024, administratorii societăților afectate de inundațiile din zonă, precum și primarul comunei Ciobanu, pe raza căreia se află multe dintre terenuri, ne-am adresat în mod repetat Primăriei Hârșova, Prefecturii Constanța, ANIF Constanța, autoritățile responsabile pentru intervenția în cazul situațiilor de urgență care trebuie să acționeze pentru evacuarea apei, desecarea bălților produse, menținerea nivelului stabilit prin lege în canalele de desecare și limitarea dezastrului”, arată semnatarii scrisorii. Ei acuză că în ciuda intervențiilor făcute, problema nu este rezolvată nici astăzi, iar culturile lor sunt distruse și asta în condițiile în care pierderile vor fi suportate integral de ei pentru că asigurătorii nu acoperă acest risc într-o zonă în care există infrastructură de irigații și desecare

„Vorbim despre distrugerea culturilor agricole pe o suprafață de 1.500 de hectare, la care se mai adaugă și alte suprafețe care nu mai pot fi lucrate în perioada următoare. La aceste pierderi să mai adăugăm că au fost afectate  instalații de irigat pentru care fermierii au cheltuit 400.000 de euro, fonduri proprii, nu din  granturi, iar peste 20 km de de exploatare din zonă, drumuri de pământ, sunt distruse. Pe de altă parte, pentru că au stat mult timp sub apă, s-au spălat nutrienții, iar efectele sunt scăderea fertilității solului, creșterea PH-ul, sărătura solului etc”. 

Ștefan Năstase, fermier

 

Primarul din Hârșova se ia de fermieri

Fermierii spun că pompele de desecare ale ANIF Constanța au fost pornite după ce cotidianul Jurnalul a relatat despre ce se întâmplă în zonă, dar au fost oprite după numai șapte zile. „Primarul orașului Hârșova, care este din partea PNL, s-a arătat chiar nemulțumit că fermierii s-au dus la presă să se plângă. Mai mult, el i-a spus directoarei ANIF Constanța, Lia Nedea, că zona inundată nu este teren agricol, iar dacă fermierii au cultivat acele terenuri nu au decât să scoată și apa”, spun fermierii. 

Primarul refuză să convoace Comisia pentru situații de urgență

Desecarea terenurilor afectate de inundații se învârte în jurul banilor. Cine plătește această operațiune? În ani trecuți, când terenurile din zonă au fost inundate tot de infiltrațiile Dunării, operațiunea au plătit-o fermierii. Anul ăsta au spus însă că nu mai au bani și au cerut ajutorul  Primăriei Hârșova și al ANIF. Deși de la ANIF s-a deplasat la fața locul directorul general adjunct al agenției care a constatat care este realitatea și a dispus pornirea de urgență a pompelor pentru scoaterea apei de pe terenuri, primarul din Hârșova a continuat să rămână impasibil la solicitările fermierilor, refuzând să convoace Comisia pentru situații de urgență care, după ce constata situația în teren, solicita bani Prefecturii Constanța. 

Fermierii, ignorați în continuare de primar

La mijlocul acestei luni, fermierii au mai făcut o solicitare în scris Primăriei Hârșova, înregistrată nu nr. 4513/14.03.2004, în care îi cereau convocarea acestei comisii, având în vedere caracterul de urgență al situației, dar au fost ignorați. Deși ar fi trebuit să primească răspuns în 24 de ore, acest lucru nu s-a întâmplat. În consecință, nici banii pentru a pune pompele de desecare la lucru nu au mai venit.

Autoritățile dau vina pe fermieri

Pentru a scăpa de răspundere, autoritățile i-au acuzat pe fermieri că situația de acum li se datorează pentru că au obturat canalele ANIF, care acum dau pe afară și inundă terenurile fermierilor, sau le-au deviat. În replică, aceștia spun că în ultimii ani ei și-au curățat canalele proprii, plătind sute de mii de lei unei firme specializate în lucrări terasiere și sunt gata să probeze în fața instanței cu documente financiare acest lucru. Mai mult, ei acuză că ANIF Constanța nu-și face treaba deoarece canalele sale nu au mai fost curățate și decolmatate de foarte mulți ani. 

Alba-neagra cu pornirea stațiilor de desecare

În prima parte a lunii ianuarie, primarul comunei Ciobanu a depus la Prefectura Constanța o solicitare pentru intervenția de urgență în această cauză, însoțită de cererile agricultorilor afectați. Urmarea a fost că stațiile de pompare au lucrat 3 ore pe zi timp de 3 zile, după care s-au oprit. După intervenția primarului la ministrul Agriculturii, Florin Barbu, stațiile au mai funcționat 3 zile, după care au fost oprite la ordinul prefectului de Constanța, care a amenințat-o pe directoarea ANIF Constanța că-i impută cheltuielile dacă nu oprește desecarea. Ulterior, după materialului publicat de cotidianul Jurnalul, a intervenit ANIF de la București care a dispus repornirea stațiilor. După șapte zile, ele s-au oprit din nou și așa au înțepenit.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×