x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Scandal: șeful ANPC a făcut-o „eșuată” pe Mamaia

Scandal: șeful ANPC a făcut-o „eșuată” pe Mamaia

de Diana Scarlat    |    24 Iul 2023   •   06:45
Scandal: șeful ANPC a făcut-o „eșuată” pe Mamaia

Reprezentanții HoReCa din Mamaia au invitat conducerea ANPC la discuții, după ce directorul autorității, Paul Anghel, a făcut unele afirmații care afectează toate afacerile din stațiune.

 

 În contextul discuțiilor despre bacteria E.coli din Marea Neagră și la scurt timp după ce influencerul Lucian Mîndruță a scris că dejecțiile de pe litoral ar fi vărsate direct în mare, Paul Anghel a scris pe Facebook despre o zonă din apropierea Satului de Vacanță, denumind-o „focar de infecție”. Astfel, mulți turiști au înțeles că pârâul din acel loc ajunge în mare, contaminând apa. Mai multe asociații din HoReCa i-au invitat la o discuție pe reprezentanții autorității, pentru a clarifica situația, săptămâna aceasta, mai ales după ce directorul ANPC a precizat că Mamaia este o „stațiune eșuată”, iar mizeria și kitsch-ul țin turiștii departe, ca și cum situația ar fi la fel peste tot.

„Pârâul care face legătura dintre Siutghiol şi Lacul Tăbăcăriei din Satul de Vacanţă-Mamaia, care, pe vremuri, era animat de bărci sau hidrobiciclete, este astăzi un focar de infecţie! Gălăgie, muzica tare, în general, manele, fum de grătare făcute direct pe aleile de trecere, semințe comercializate pe măsuțe, vestita hamsie bulgărească, mai degrabă gumă de mestecat decât produs alimentar, kitsch-ul general, ca încercare de revigorare a unei stațiuni eșuate. Cum de nu mai ajung turiștii?”, a scris directorul general al ANPC, pe Facebook, mesajul fiind imediat preluat de toată presa.

Proprietarii de hoteluri și restaurante de lux din stațiune au fost surprinși de această descriere făcută de reprezentantul unei autorități de control care a generalizat o situație singulară, dintr-o zonă periferică și cu statut special, din punct de vedere administrativ. 

Corina Martin, reprezentanta uneia dintre asociațiile din industria ospitalității din stațiunea Mamaia, a declarat, pentru Jurnalul, că directorul ANPC a acceptat invitația pe care i-a făcut-o pentru a participa la discuții constructive între autoritate și mediul de afaceri din stațiune. „Instituțiile statului trebuie să își exercite atribuțiile și competențele, dar nu găsesc explicația pentru care acest lucru se face prin comunicate de presă, către public. Pe de o parte ne străduim să facem promovare, de cealaltă parte vin unele dintre instituțiile statului și pun câteva situații neconforme și pe care nu ni le dorim în spațiul public, ca și cum efectuează acțiuni de control împreună cu publicul. Susțin cu tărie că administrația locală trebuie să stabilească un plan de reformare a managementului stațiunii Mamaia, din care face parte și Satul de Vacanță, sunt multe situații neconforme, la care concură inclusiv nepăsarea administrației locale, dar sunt împotriva atitudinii de generalizare și de a arăta doar situațiile negative, în public, în mass-media, atunci când reprezinți o instituție de control”, a explicat Corina Martin, reprezentanta RESTO Constanța, pentru Jurnalul.

Pârâul cu probleme nu se varsă în mare, așa cum au înțeles unii dintre cei care au citit mesajul directorului ANPC. Hotelierii din stațiunea Mamaia sunt și ei indignați de situația din acea zonă, dar puțini știu care este statutul acelui teren și al apei care leagă Siutghiol de Lacul Tăbăcăriei.

„Pârâul este în administrația Agenției Naționale de Pescuit și Acvacultură. Am vorbit cu Paul Anghel și m-a asigurat că va face o postare clară, în care să precizeze că nu a făcut nicio referire la deversare în mare sau la E.coli. I-am propus o întâlnire, vineri, în Satul de Vacanță, cu Primăria, Prefectura și mai mulți agenți economici”, a mai spus Corina Martin.

 

Valorile E.coli sunt normale

 

După ce inițial s-a creat panică în legătură cu prezența bacteriei E.coli în apa mării, adăugându-se și informații false date de influencerul Lucian Mîndruță, care a explicat că dejecțiile sunt deversate direct în apa mării, pe litoral, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a venit cu noi precizări, la finalul săptămânii trecute, arătând că situația nu e atât de gravă cum s-a înțeles. Nici măcar anormală. 

INSP a precizat, joi, că valorile E.coli au prezentat creșteri sporadice peste norma stabilită în zonele de îmbăiere de pe litoralul Mării Negre, ceea ce nu se încadrează în scenariul unei „situații anormale”. „Ca urmare a informațiilor prezente în spațiul public, referitoare la concentrații mari de Escherichia coli (E.coli), în unele zone de îmbăiere din apa Mării Negre, Institutul Național de Sănătate Publică face următoarele precizări: Prezența E.coli în apa de îmbăiere reprezintă un parametru de calitate al apei stabilit obligatoriu pentru a fi monitorizat. Valorile determinate prin analize de laborator se raportează la criteriile de calitate ale apei stabilite prin HG 546/2008 privind gestionarea calităţii apei de îmbăiere, respectiv: - până în 250 cfu/100 ml pentru calitate excelentă - până la 500 cfu /100 ml pentru calitate bună - peste 500 cfu/100 ml pentru calitate satisfăcătoare. În cadrul monitorizării zonelor de îmbăiere de pe litoralul Mării Negre din România, valorile indicatorului microbiologic E.coli analizate au prezentat creșteri sporadice peste norma stabilită”, a clarificat INSP. 

 

Situația este aceeași în toate zonele de litoral din lume

 

Ceea ce s-a prezentat ca fiind contaminarea apei de mare cu materii fecale și pericol iminent de îmbolnăvire nu a fost decât o creștere accidentală, absolut normală în zilele de vară, a bacteriei în apa de mare, dar astfel de situații sunt peste tot în lume, atunci când este foarte cald și se scaldă un număr mare de oameni în același timp.

„Clasificarea apelor de îmbăiere se efectuează utilizând datele de monitorizare pe parcursul ultimilor 4 ani, nu la valorile determinate la fiecare monitorizare. Aceste creșteri nu au fost constante (timp mai multe zile) și nu se încadrează în „situație anormală” și nici în situația de „poluare pe termen scurt”, pentru că valorile din ziua următoare creșterii s-au încadrat în valori normale. Creșterile valorilor indicatorilor microbiologici au fost punctuale și disparate în timp, motiv pentru care nu a fost emisă recomandarea de a interzice scăldatul în acele zone”, mai precizează INSP. 

Pentru a controla situația apărută se face monitorizarea microbiologică cu frecvență mărită și completarea analizelor cu cele fizico-chimice. Specialiștii din cadrul INSP vor realiza o analiză în dinamică a calității apei de îmbăiere de pe litoralul Mării Negre, în colaborare cu specialiștii din cadrul Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare Marină „Grigore Antipa”, pentru a depista cauzele care au generat această situație. Calitatea apei este analizată permanent și de Apele Române și de RAJA SA, mai ales în timpul sezonului estival, iar până acum nu au fost semnalate creșteri alarmante ale unor parametri care ar putea face apa de mare periculoasă pentru cei care se scaldă.

 

E.coli pare a fi noua problemă mondială care ar putea duce la interzicerea scăldatului în mare. Deja au fost închise mai multe plaje, inclusiv la Ibiza și Alicante, după ce s-a constatat creșterea valorilor E.coli peste media admisă, deși este prima oară când se iau astfel de măsuri, fluctuațiile fiind considerate normale, până în prezent.

×
Subiecte în articol: ANPC afaceri litoral