x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special În câte firme "Defence & Security" e acţionar Mircea Băsescu?

În câte firme "Defence & Security" e acţionar Mircea Băsescu?

de Monica Iordache Apostol    |    22 Aug 2009   •   00:00

Încercând să explice prezenţa sa în compania implicată în domeniul tehnicii militare, Mircea Băsescu a dat o serie de declaraţii aiuritoare şi contradictorii. Contactat de Antena 3, Mircea Băsescu reuşit să aducă în discuţie o altă firmă decât cea despre care s-a vorbit cu o seară înainte, nefiind clar până la urmă din acţionariatul câtor firme face parte.

Joi seară, într-o înregistrare difuzată de Antena 3, Mircea Băsescu citea cu voce scăzută, din actele de la Registrul Comerţului, prezentate de reporter, numele firmei în care figurează ca acţionar: "... Security and Intelligence" şi comenta că îşi aduce aminte despre ce e vorba. Deşi a dat amănunte incerte, Mircea Băsescu nu a afirmat categoric că nu este acţionar în această firmă şi nici că i-ar fi străină denumirea. Potrivit actelor oficiale, Mircea Băsescu este acţionar în firma Defense, Security and Intelligence Co - DESINTCO SRL, adică ceea ce a citit mormăit din hârtiile oficiale.


"COMERŢ CU PRODUSE CU CARACTER SPECIFIC"
Ieri dimineaţă însă, tot la Antena 3, într-o intervenţie halucinantă, Mircea Băsescu a sfârşit prin a spune că nu ştie ce firmă e Defence, Security and Intelligence şi că el e de fapt acţionar în Exibition Aircraft Defence and Security SRL. Această diferenţiere a făcut-o însă abia la finalul discuţiei, până atunci contrazicându-se permanent în legătură cu obiectul de activitate al societăţii despre care vorbea.

Deşi firma abia a fost înregistrată la Registrul Comerţului, deci nu a trecut mult timp de la momentul la care s-a luat decizia înfiinţării ei, Mircea Băsescu nu-şi mai aminteşte detaliile. A declarat că habar nu are "ce s-a dorit cu firma asta" şi nici nu ştie prea bine ce obiect de activitate are.

Discuţia dintre reporterul din studio şi Mircea Băsescu a relevat un aspect paradoxal. Reporterul avea în faţă hârtiile oficiale ale societăţii Defence, Security and Intelligence, iar Mircea Băsescu pe cele ale societăţii Exibition Aircraft Defence and Security SRL. Deşi ar fi vorba de societăţi diferite, datele din cele două acte s-au potrivit. Reporterul i-a citit lui Mircea Băsescu obiectul secundar de activitate al firmei: "Intermediere în co­merţul specializat în vânzarea produselor cu caracter specific". În hârtiile lui Mircea Băsescu scrie acelaşi lucru la obiectul secundar, deşi cei doi au hârtii despre firme diferite. Dincolo de acest paradox, fratele preşedintelui susţine sus şi tare că habar nu are ce înseamnă asta.

Abia pe parcursul discuţiei, Mircea Băsescu a început să susţină că nu are nici o legătură cu "Defence...", că nu e acţionar acolo şi că el e acţionar la "Exibition...". În mod surprinzător însă, reporterii Antenei 3 au constatat că firma "Exibition..." nu există la Registrul Comerţului, deşi fratele preşedintelui spunea că citeşte date din actele acestei firme. "Exhibition nu există la Registrul Comerţului, asta spun colegii dvs., dar eu am hârtiile în mână", spune la finalul discuţiei Mircea Băsescu. Asta după ce, la început, susţinea că regretă că nu are actele în faţa lui, pentru că firma "a ieşit abia de câteva zile".

Deşi ambele firme despre care se discută, mai mult sau mai puţin confuz, au o titulatură care face referire la tehnică militară, adică Security, Defence, Intelligence, Mircea Băsescu neagă cu hotărâre implicarea în acest domeniu. Totuşi, firma la care este angajat ca director în Constanţa (o a treia în această discuţie) are certificat pentru livrarea de produse alimentare trupelor NATO. "Eu sunt directorul unei firme de produse alimentare, firma are un certificat de furnizor al trupelor NATO. Firma e cu capital olandez, fabricăm produse din carne de pasăre. E o firmă care prelucrează carne, atât. Carnea e adusă din Brazilia, e plătită de Olanda şi se reîntoarce în Olanda. Din Olanda e treaba lor, nu ştiu unde se duce", a susţinut Mircea Băsescu, întrebat căror trupe le sunt destinate produsele.

Nici în privinţa telefonului dat de preşedintele Traian Băsescu lucrurile nu sunt mai clare. Iniţial, Mircea Băsescu a spus că a fost sunat de Traian Băsescu "azi dimineaţă", adică vineri dimineaţă. La o distanţă de câteva fraze, Mircea Băsescu a spus că a fost sunat "aseară", adică joi seară.


PREŞEDINTELE PACIFIST ŞI "FIRMA DUBIOASĂ"
Dincolo de asta, reacţia preşedintelui Traian Băsescu a fost surprinzător de defensivă. El a dat un comunicat ieri dimineaţă în care spunea că i-a cerut fratelui său să se retragă din firmă. "Preşedintele Traian Băsescu regretă că un membru al familiei sale este acţionar al unei firme cu activităţi legate de domeniul militar. Preşedintele a primit asigurări că firma nu a fost implicată în contracte cu produse militare. De asemenea, preşedinte­le i-a solicitat domnului Mircea Băsescu să renunţe imediat la calitatea de acţionar în respectiva firmă. Şeful statului mul­ţu­meş­te mass-media pentru semnalarea acestui caz şi regretă si­tua­ţia creată", a sunat mesajul pacifist al preşedintelui.

Ceva mai târziu, şeful statului a folosit însă un termen ciudat cu referire la afacerile fratelui său: "Firmă dubioasă". "Dacă fratele meu se mai bagă într-o firmă din asta dubioasă, s-ar putea să nu mai can­didez", le-a spus râzând Băsescu participanţilor la întâlnirea de la Botoşani cu autorităţile locale. "De duşmani te poţi apăra, dar este extrem de greu să te aperi de propriul frate", a spus Bă­sescu, citat de Mediafax. "Să fiţi siguri că eu azi-noapte am aflat despre intrarea lui (n.r. - în această firmă)", a mai spus Băsescu. Întrebat dacă îi afectează imaginea, şeful statului a răspuns: "Nu mi-e de imagine. Mă afectează ca om, pur şi simplu. Putea să-mi spună şi i-aş fi spus să nu o facă".

×
Subiecte în articol: special