x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Infernul lui Mutu

Infernul lui Mutu

28 Dec 2004   •   00:00

2004 - ANUL JURNALUL NATIONAL
2004 a fost pentru jucatorul roman un an de cumpana. Necazurile "Briliantului" au culminat, in luna octombrie, cu depistarea sa pozitiva la un test antidoping si cu suspendarea de 7 luni primita de la FA. "Cazul Mutu" a fost, pe plan intern, cel mai mediatizat eveniment sportiv al anului.
DELIA GOMOESCU

PROBLEME. Anul care se incheie i-a adus lui Mutu numai necazuri. El spera ca in 2005 ghinioanele sa-l ocoleasca
Daca vara anului 2004 a fost dominata de Campionatul European de fotbal din Portugalia si de Olimpiada de la Atena, in toamna un alt eveniment a tinut capul de afis al ziarelor: "cazul Mutu". Pentru internationalul roman, anul care se sfarseste a fost, fara indoiala, cel mai dificil din intreaga sa cariera.

PRABUSIRE. Despartirea de sotia sa, Alexandra, l-a dus pe jucatorul roman in pragul dezastrului. Viata dezordonata pe care a dus-o la Londra, relatiile cu tot felul de femei si dezamagirea de a nu fi titular la echipa sa de club l-au aruncat pe Mutu in "infernul" cocainei. Pe 17 octombrie, stirea care anunta faptul ca fotbalistul lui Chelsea a fost depistat pozitiv la un control antidoping a cazut ca un trasnet. Partida jucata in urma cu doar o saptamana, la Praga, alaturi de tricolori, avea sa fie ultima sa aparitie pe gazon in 2004. De altfel, de o buna bucata de vreme, Mutu ramasese doar cu meciurile de la nationala. La Chelsea, romanul cazuse in dizgratia antrenorului Jose Mourinho, asa ca in acest sezon nu a prins decat doua meciuri in tricoul londonezilor, nici acelea ca titular. Iar conflictul cu tehnicianul portughez i-a fost in cele din urma fatal.

REABILITARE. Suspendat 7 luni de Federatia Engleza de Fotbal, "Briliantul" va reveni pe gazon pe 18 mai 2005. La timp pentru a juca impotriva Olandei, intr-un meci decisiv pentru calificarea la CM 2006. Apoi se va putea concentra asupra pregatirii alaturi de noua sa echipa, care va fi, cel mai probabil, Juventus. In prezent, Mutu se afla in plin proces de reabilitare. El incearca sa revina pe drumul cel bun cu sprijinul familiei, in special al Alexandrei, alaturi de care a petrecut foarte mult timp in ultima vreme.

VERDICTUL
Ziua de 4 noiembrie a fost decisiva pentru Mutu. Atunci romanul a fost audiat de Comisia de Disciplina si a aflat cat timp va sta departe de gazon. La sedinta de la sediul FA, "Briliantul" a fost insotit de impresarul Victor Becali si de psihologul Peter Kay, cel care s-a ocupat de consilierea lui Mutu inca de la inceputul scandalului. Dupa 5 ore de discutii, romanul si-a aflat pedeapsa: 7 luni de suspendare si o amenda de 20.000 de lire sterline. El s-a ales cu o sanctiune redusa pentru ca si-a recunoscut greseala si a acceptat sa urmeze un program de reabilitare. Dupa aflarea verdictului, Mutu a declarat in exclusivitate pentru Romania, in Jurnalul National: "Fotbalul este cel care a facut ca numele meu sa nu fie unul oarecare. Fotbalul este cel care mi-a adus celebritatea. Fotbalul este cel care m-a facut sa cuceresc lumea. Iar eu am gresit fata de el si mai ales fata de cei care au crezut in mine. Imi cer iertare in fata lor. Sunt gata sa le castig din nou increderea. Sunt gata sa o iau de la capat."

VINOVAT
Mutu si-a facut "mea culpa" si la Bucuresti, in cadrul conferintei de presa organizate la sediul clubului Dinamo, pe 9 noiembrie. "Vreau sa-mi cer iertare si promit ca in aceste 7 luni ma voi antrena pentru a reveni la forma cu care am obisnuit suporterii echipei nationale. Vreau sa-mi cer scuze public, pentru ca suporterii mei si ai echipei nationale merita acest gest de respect. Este o perioada dificila pentru mine, nu numai ca sportiv, ci si ca om", au fost primele vorbe ale lui Mutu. Jucatorul a precizat ca este singurul vinovat si nu a dorit sa pronunte numele altor persoane implicate in acest caz. El a adaugat ca va fi supus controalelor antidoping in fiecare luna, atat pe perioada suspendarii, cat si doi ani dupa aceea. Apoi le-a multumit fratilor Becali pentru sprijin si si-a spus parerea despre Jose Mourinho: "Este un antrenor extraordinar, dar ca om am multe semne de intrebare". Nu a uitat sa multumeasca nici familiei sale, care i-a fost alaturi tot timpul.

VIITOAREA DESTINATIE: JUVENTUS TORINO
Sunday Mirror, editia de duminica a cotidianului Daily Mirror, a mentionat ca viitoarea echipa a lui Mutu va fi mai mult ca sigur Juventus. "Mutu a semnat deja un precontract cu formatia italiana, unde va evolua dupa ce isi va recapata dreptul de joc. Cei de la Chelsea sunt furiosi si vor sa-i retina jucatorului «cartea verde» pana in 2007, atunci cand ar fi trebuit sa expire contractul", scrie Sunday Mirror. Publicatia britanica adauga ca gruparea londoneza l-a dat in judecata pe Mutu, cerand daune.

Altfel, psihologul Peter Kay, cel care se ocupa de reabilitarea "Briliantului", a dezvaluit ca in urma cu 10 zile jucatorul roman a fost supus unui test antidoping la Londra, rezultatul acestuia fiind negativ. Kay spune ca este multumit de progresele pe care le-a facut Mutu, insa adevarata reabilitare va incepe abia in luna ianuarie. "El a facut cateva schimbari majore in viata sa. Nu mai are impresarii din trecut si a renuntat la asa-zisii prieteni care au contribuit la decaderea sa", a spus psihologul englez.

Cronologia unui dezastru

1 octombrie Adrian Mutu, impreuna cu alti doi coechipieri, Cudiccini si Parker, sunt supusi unui control antidoping. Cel care a ordonat testul a fost chiar tehnicianul Jose Mourinho, suparat pentru ca cei trei jucatori lipsisera doua zile de la antrenamente.

12 octombrie Jose Mourinho il anunta telefonic pe impresarul Ioan Becali ca rezultatul testului lui Mutu a iesit pozitiv.

15 octombrie: Presa engleza scrie ca fotbalistul roman s-a certat din nou cu antrenorul sau, desi Mutu spusese la revenirea la Londra ca doreste sa se impace cu Mourinho. Ziaristii britanici sustin ca, din cauza acestui conflict, jucatorului i se va rezilia contractul.

17 octombrie Publicatia Mail on Sunday arunca bomba: "Mutu a fost depistat pozitiv la un control antidoping si risca doi ani de suspendare".

18 octombrie Tabloidul The Sun anunta ca substanta descoperita in urina lui Mutu este cocaina. In aceeasi zi, impresarul Ioan Becali rabufneste, facand publice cateva detalii din viata privata a "Briliantului".

20 octombrie Pornostarul Laura Andresan povesteste pentru The Sun cum a decurs o noapte cu Mutu si declara ca stia ca jucatorul lua cocaina de aproximativ un an.

21 octombrie Mutu se prezinta la o audiere preliminara in fata Comisiei de Disciplina. El neaga ca ar fi vorba de cocaina si precizeaza ca a luat doar ceva care sa-i imbunatateasca viata sexuala: "Am luat ca sa-mi fie bine". Firma Pepsi renunta la contractul cu jucatorul roman, iar Chelsea retrage din magazinele clubului tricoul cu numarul 7.

22 octombrie Jucatorul incepe un program de reabilitare si accepta sa participe la o serie de sedinte cu un psihiatru pus la dispozitie de FA.

25 octombrie O prostituata austriaca sustine intr-un articol publicat de Sunday People ca Mutu priza cocaina de pe abdomenul ei. "Incredibil cate povesti se pot inventa. Mai au sa spuna ca sunt homosexual", riposteaza jucatorul.

26 octombrie Ministrul britanic al Sporturilor, Richard Caborn, cere pedeapsa maxima pentru Mutu: doi ani de suspendare.

29 octombrie Chelsea anunta ca i-a reziliat contractul fotbalistului roman, pentru "comportament inadecvat".

4 noiembrie Mutu este audiat timp de cinci ore de membrii Comisiei de Disciplina. La sfarsitul sedintei, jucatorul afla verdictul: suspendare de 7 luni, pana pe 18 mai 2005, si 20.000 de lire sterline amenda.

6 noiembrie "Briliantul" revine in tara pentru prima data de la inceputul scandalului. Inainte sa paraseasca Anglia, el acorda un interviu postului britanic BBC, in care povesteste in premiera cum a inceput sa se drogheze. "Prima data am luat droguri in februrie. Bausem mult, eram singur si trist", recunoaste el.

8 noiembrie Firma de impresariat Becali&Popescu anunta ca nu il mai reprezinta pe Adrian Mutu, aceasta fiind dorinta jucatorului.

9 noiembrie Fotbalistul sustine la clubul Dinamo prima conferinta de presa, in prezenta a peste 300 de ziaristi. El anunta numele noilor impresari: Alessandro Moggi si firma Gea World.

12 noiembrie FIFA ratifica decizia FA in "cazul Mutu". Forul international precizeaza ca jucatorul nu are dreptul sa evolueze in meciuri oficiale sau amicale, insa se poate antrena cu orice echipa.

15 noiembrie Dupa o luna de la inceputul scandalului, Mutu calca din nou pe gazon. El se pregateste alaturi de tricolori, la Erevan, inaintea meciului cu Armenia.
×
Subiecte în articol: special mutu noiembrie octombrie jucatorul