x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interese - Slujbasii PD si gripa aviara

Interese - Slujbasii PD si gripa aviara

de Libiu Mateescu    |    02 Iun 2006   •   00:00

Increngatura de interese ale mem-brilor Partidului Democrat pe Plat-forma Avicola Codlea s-a impletit armonios cu incompetenta sefilor DSVSA, si ei tot membri ai partidului de guvernamant. Cititi si: Nu e pasare ca porcul

PUI DE RASA POLITICA. Pe platforma de la Codlea s-au crescut pasari sanatoase sub obladuirea PD, partid aflat la guvernare

Increngatura de interese ale membrilor Partidului Democrat pe Platforma Avicola Codlea s-a impletit armonios cu incompetenta sefilor DSVSA, si ei tot membri ai partidului de guvernamant.

Atat primarul municipiului Codlea, Alexandru Popa, cat si fostul director al DSV, Mihai Dumitru, sunt vajnici pedisti sub directa coordonare a pedistului sef din Prefectura Brasov, Aurelian Danu.

FILMUL. De destinele Partidului Democrat s-au legat si patronul Drakom, Vasile Dardala, dar si Catalin Muntean, directorul Patiprod, aflat in libertate. Manole Dionisie, patronul Avicod Codlea, abatorul de pasari oficial al platformei avicole, este consilier conservator, aflat in transfer iminent la PD. Fratele lui Manole Dionisie, Manole Odisei, fost deputat PNTCD, a sprijinit afacerile fratelui pe Platforma Codlea pana in februarie 2000, moment in care a plecat cu Radu Vasile si Sorin Lepsa la Partidul Popular. Ulterior a emigrat la PD. Fostul sef al DSV Brasov, demisionarul Mihai Dumitru, a fost numit director la aceasta directie in 1997 de fostul deputat si presedinte al PD Brasov, Vasile Bran, apartenenta pe care si-a mentinut-o pana astazi.

PATRONUL DRAKOM. Vasile Dardala, linistit sub umbrela PD
BOSS. Prefectul de Brasov, Aurelian Danu, e PD-istul sef
PATIPROD. Nici Catalin Muntean nu e strain de afacerile PD

INCRENGATURI. Primarul Alexandru Popa a fost ales independent, dar a devenit democrat dupa insistentele presedintelui PD Brasov, George Scripcaru, primar al Brasovului, inlocuindu-l pe fostul primar, si el democrat la origine, emigrat ulterior la PNL. Platforma Avicola Codlea a avut intotdeauna protectia sefilor PD de la Brasov, mai ales impotriva controalelor DSV, pentru ca patronii aveau orientarea politica evident corecta. Dupa numirea prefectului Aurelian Danu la Brasov, omul de incredere al lui George Scripcaru, care este si vicepresedinte national al acestui partid, protectia de care s-au bucurat patronii de pe platforma a fost totala. Patronul Drakom a putut sa-si avizeze abatorul ilegal de pasari, iar Patiprod si-a dezvoltat activitatea, devenind unul dintre cei mai importanti importatori nationali de pui de curca din Ungaria. Evident fara un control serios al acestor importuri de catre DSVSA Brasov. Nici un chiolhan al Partidului Democrat Brasov nu se petrecea fara alimentari masive cu produse de pui de la Codlea.

CONSECINTE. Evaziunea fiscala descoperita de Politia Brasov si de Garda Financiara Brasov, la Patiprod, Drakom si Aviprod, este consecinta protectiei preferentiale de care s-au bucurat aceste firme din partea Administratiei Financiare Codlea. Aceeasi institutie care se codea sa desfasoare un control serios chiar in toiul crizei gripei aviare de la Codlea. Pe aceeasi platforma isi desfasoara activitatea si un patron al PSD, Ioan Luca, patronul firmei cu acelasi nume, care a preluat ferma de porci - fosta ISCIP - unde patronul Patiprod, Florin Macovei, si-a mutat o parte din curcani, cu acceptul pesedistului Luca. Tot in spatiul ISCIP s-a ingropat o mare parte din curcani ilegal, dupa data de 19 mai, cand au inceput sa moara pe capete.

Evident ca increngaturile politice de pe platforma Codlea au determinat ineficienta institutiilor statului care ar fi trebuit sa preintampine criza aviara, institutii care erau conduse de membrii acelorasi partide, din care fac parte si patronii de pe Platforma aviara Codlea.

TARICEANU TOLEREAZA GAFELE CONDUCERII ANSV
Medicii veterinari din Romania ii cer premierului Tariceanu sa ii responsabilizeze "pe acesti asa-zisi manageri" ai ANSV. Presedintele FSVR, Lucian Lungeanu, ne-a declarat ca orice incercare de dialog cu noul presedinte al ANSV, Marian Avram, a esuat, acesta indrumandu-i "cu trufie" catre seful Executivului. Despre competenta conducerii ANSV vorbeste si faptul ca in numai 14 luni, functia de presedinte a fost detinuta de trei persoane. "Este greu de crezut ca, in cazul a peste 20 de specii domestice luate in studiu in facultate, cineva cu diploma de medic veterinar, fie el profesor sau academician, poate fi la fel de priceput in toate specialitatile medicale. ANSVSA a dat responsabilitatea epidemiologica pentru gripa aviara din tara unui profesor de anatomie", se arata in comunicat. Este vorba despre directorul general al DSV, Gabriel Predoi. Rezulta-tele acestei strategii de cadre pot fi observate in numarul de "erori de decizie luate in primul val de gripa" si "in al doilea". (Cristian Stefanescu)

GAINATUL DE LA CODLEA A PLECAT FARA ANALIZELE DIRECTIEI SANITAR-VETERINARE
Dejectiile pasarilor de la Patiprod Codlea au fost distribuite in judetul Brasov, in special Sere Codlea, dar si in zona localitatii Vulcan si Hurez, pentru a fi utilizat in solariile cu legume. Fara nici o analiza a DSV, gainatul curcanilor de la Patiprod este folosit pentru stimularea cresterii legumelor consumate pe scara larga de brasoveni si nu numai. Atat sefii DSVSA Brasov cat si patronii de pe platforma Codlea, au recunoscut ca dejectiile de la pasari erau trimise in toate colturile judetului, fara analize bacteriologice. Directorul Patiprod, Catalin Muntean, a declarat: "Trimiteam dejectiile la Sere Codlea si in alte localitati, fara a exista analize speciale. Nu cred ca exista pericole pentru populatie din aceasta privinta, iar dupa declansarea epidemiei de aviara n-am mai trimis aceste dejectii de la firma, asteptand sa fie incinerate". Directorul adjunct al DSV, Gheorghe Pucheanu, spune si el ca "Nu au existat analize ale ingrasamantului provenit din dejectiile pasarilor, dar toate cantitatile gasite pe platforma vor fi incinerate, dupa proceduri." La polul opus al argumentatiei privind gainatul pasarilor bolnave de gripa aviara, se gaseste Col. Dr. veterinar Vasile Baicu, specialist care sustine ca acest gainat, utilizat pentru cresterea legumelor, este foarte periculos pentru ca poate raspandi gripa aviara: "Gainatul pasarilor de la Codlea, utilizat ca ingrasamant, poate fi consumat de pasari salbatice iar virusul poate fi transportat la mari departari. Acest virus poate rezista in sol multa vreme, constituind o sursa permanenta de infectie. Cei de la DSV trebuie sa arda de urgenta toate asemenea reziduri provenite de pe platforma Codlea, sa identifice toate destinatiile acestor dejectii si sa le neutralizeze", spune doctorul. (Libiu Mateescu)

COMISIA EUROPEANA: "ROMANIA A DEZAMAGIT"
Directoratul pentru Alimente si Veterinar al Comisiei Europene (FVO) a raspuns cererii Romaniei de amanare a vizitei echipei de inspectori, programata pentru perioada 6- 9 iunie. "Intelegem motivele ce stau in spatele solicitarii dumneavoastra", se arata in raspunsul primit de presedintele ANSV, Marian Avram. Responsabilii comunitari afirma insa ca o asemenea amanare va duce la perturbarea intregului program de control al tarilor candidate si asociate. In plus, obiectivele misiunii "sunt deosebit de importante pentru noi. Sincer vorbind, progresele Romaniei la sensibilele capitole encefalopatii spongiforme transmisibile/nutritia animalelor/reziduuri animaliere sunt dezamagitoare". FVO "va gasi o cale de a iesi in intampinarea cererii dumneavoastra". Astfel, misiunea FVO care trebuia sa viziteze Romania la 6-9 iunie a fost reprogramata pentru intervalul 17-21 iulie, iar cealalta inspectie, specializata in domeniile la care Romania a dezamagit, a fost scurtata de la zece zile (12-22 iunie) la mai putin de o saptamana (22-28 iunie). Avram ar fi trebuit sa raspunda scrisorii primite la 31 mai pana ieri. La amiaza insa, Oana Marinescu, purtatorul de cuvant al Guvernului, nu stia despre amanare si anunta intr-o conferinta de presa de la Comandamentul Antiepizootic sosirea misiunii directoratului comunitar la sfarsitul acestei saptamani. (Cristian Stefanescu)

INFO AVIARA
JUSTITIA NESOCOTESTE JUSTITIA. Presedintele FSVR reia si plAngerile sistematice referitoare la conditiile n care activeaza angajatii ANSV: „Lucreaza intr-un imobil de locuit, căte 10-15 oameni intr-o camera (...) Deplasarile in teren se fac si pe motivul ca pur si simplu nu incap toti deodata in cladire". Aceasta se ntAmpla n conditiile n care, de 15 ani, Ministerul Justitiei refuza sa retrocedeze Casa Veterinarilor, o cladire construita n preajma Parcului Cismigiu din banii Asociatiei Medicilor Veterinari. Instanta hotarAse, deja, n favoarea veterinarilor, nsa pronuntarea recursului se amAna de ani ntregi. „Se tem ca se ajunge la CEDO, iar acolo vor fi obligati sa paraseasca imobilul", conchide Lungeanu.

MOTIUNE. Senatorii au respins ieri motiunea simpla pe tema gripei aviare, initiata de PSD si PRM, mpotriva motiunii exprimAndu-se 64 de alesi, pentru, 49 si existAnd si doua abtineri. Desi subiectul a fost unul de mare actualitate, putinii senatorii prezenti la dezbateri au ascultat timp de aproape doua ore n liniste si pace declaratiile celor care au luat cuvAntul, indiferent ca a fost vorba de ministrul Flutur, caruia i se cerea demisia prin motiune sau de reprezentantii opozitiei. De altfel, ministrul Flutur, dupa ce a facut o prezentare a modului n care Executivul a actionat n cazul crizei aviare, le-a „reprosat" celor din opozitie ca nu l lasa sa-si faca treaba si ca n timp ce el munceste altii doar vorbesc si se ocupa de motiuni. (Aniela Nine)

CRIZÃ.... Raspunsul lui Flutur la demisia ceruta de opozitie a facut trimitere la responsabilitatea pe care o are de a nu parasi postul ntr-o situatie de criza. „Poate nu v-ati dat seama, dar v-a parasit criza pe dumneavostra", a fost taxat ironic Flutur de catre unul dintre predecesorii sai n fotoliul de ministru al Agriculturii, pesedistul Ilie SArbu, acesta reamintindu-i lui Flutur cum Tariceanu „l-a lasat fara obiectul muncii", preluAndu-i atributiile n gestionarea crizei aviare. (Aniela Nine)

CARNE ARSÃ... LA AVIPROD. O cantitate de 207 tone de carne de pasare provenita din depozitele societatii Aviprod Codlea va fi distrusa dupa ce testele de laborator facute au indicat ca este infestata cu virusul gripei aviare, a declarat Oana Marinescu, purtatorul de cuvAnt al Guvernului. Carnea confiscata de autoritati din magazine din mai multe zone ale tarii a fost si ea distrusa, ne-a declarat un reprezentant al ANSVSA. (Florina Zainescu)
×