Ministrul Mediului, Sulfina Barbu, incearca sa explice inlocuirea guvernatorului Deltei Dunarii, Virgil Munteanu.
|
|
HOTARATA. Dupa ce a politizat conducerea Administratiei Nationalei de Meteorologie, ministrul Sulfina Barbu a facut acelasi lucru si la Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii |
Jurnalul National: De ce l-ati schimbat din functie pe guvernatorul Virgil Munteanu?
Sulfina Barbu: In primul rand, nu va ascund ca este si o decizie politica, functia de guvernator al Deltei Dunarii are rang de subsecretar de stat si automat a avut si o componenta politica. Dar au trecut trei luni de la prima intalnire pe care am avut-o cu domnul fost guvernator Virgil Munteanu. Am stabilit impreuna sa lucram, am plecat impreuna la drum si trebuia la sfarsitul acestei luni sa ne stabilim ce avem de facut in continuare. Ce s-a intamplat in aceasta perioada? Dialogul intre noi practic nu a existat, a fost un dialog prin intermediul mass-media. A avut cateva deplasari in strainatate pe care i le-am aprobat si sunt total de acord. Stia ce are de spus acolo, reprezenta Romania si, implicit, Ministerul Mediului la conventiile internationale, dar, din pacate, nu am primit nici un raport cu ce a discutat domnul fost guvernator la aceste intalniri. Normal era sa fiu informata ce au discutat reprezentantii Rezervatiei in aceste intalniri. Avantajul meu a fost ca am primit de la misiunile pe care le avem in strainatate informarile cu ceea ce s-a discutat acolo, ca am primit de la MAE, dar nu am primit de la subordonatii mei, respectiv de la domnul Virgil Munteanu. A avut o atitudine foarte aroganta, pe care nu am reclamat-o niciodata pana acum, tocmai pentru a nu il influenta si pentru a nu spune ca este stresat. Pentru ca putea sa intervina si o astfel de motivatie.
Concesionari
Si, practic, ii reprosati lipsa de comunicare?
Nu numai lipsa de comunicare! L-am rugat sa vina cu un raport de activitate, cu lucruri relevante, cu structura organizatorica a Administratiei, cu probleme pe care le are, cu relizari pe care le-a avut. Mi-a prezentat un raport de activitate, destul de subtire de altfel, iar la a doua intalnire i-am cerut expres sa vina cu acele contracte de concesiune, cu situatia capturilor, care au fost cantitatile si i-am spus trebuie sa plecam la drum impreuna si sa ne stabilim clar niste linii. V-as cita cateva concluzii ale raportului pe contractele de concesiune. Nerespectarea regimului juridic al concesiunii prin mentionarea in contract a trecerii in proprietatea concesionarilor, deci practic a fost trecuta in proprietatea concesionarilor intreaga resursa piscicola. In caietul de sarcini era mentionat ca numai cota de captura trece in proprietatea concesionarilor. In contract s-a trecut intreaga resursa piscicola.
Dar nu numai ARBDD a contribuit concesionarii.
Categoric, dar cine a semnat? Ministerul Mediului prin ARBDD si pe orice act juridic responsabil este cel care semneaza. ARBDD are personalitate juridica si nu este chiar asa nevinovata. Alte probleme: nerespectarea interdictiei de a utiliza celelalte bunuri naturale sau artificiale din zona de valorificare a resurselor piscicole. Aceasta interdictie a fost prevazuta in mod expres in caietul de sarcini. Calculul redeventei se raporteaza la cota de captura totala, si nu la variatiile cantitative ale fiecarei specii. Exista confuzii intre garantia de participare si garantia de executie. Nu se stipuleaza in caietele de sarcini termenele de realizare a investitiilor. Dar mai exista neclaritati pentru ca nu au fost prevazute clar in contract, au fost schimbate prin acte aditionale.
Ce-i mai reprosati domnului Munteanu?
Ii mai reprosez faptul ca nu are o evaluare a starii de sanatate. In ce stadiu este biodiversitatea din Rezervatie in momentul de fata. O alta preocupare majora pe care va trebui s-o aiba noul guvernator este gasirea solutiilor si o stransa colaborare cu autoritatile locale pentru managementul deseurilor. Daca in localitatile din Delta nu avem sistem de colectare a deseurilor, sigur apele vor fi poluate, sigur Rezervatia va fi poluata. Acest lucru cine-l urmareste, cine-l monitorizeaza? Un alt lucru, nu prea avem puncte de informare, pentru ca vin turisti, ce au voie si ce nu au voie, dar si care sunt pasarile, care sunt speciile protejate, in ce consta unicitatea Deltei Dunarii. Un alt lucru care zic eu ca nu este in ordine: faptul ca se vaneaza in Delta Dunarii. Mai ales vanatoarea la pasari.
Cum arată buletinul de vot la primul tur de la alegerile prezidențiale 2024
Citește pe Antena3.ro
Exista dovezi?
Localnicii spun ca au vazut cazuri nenumarate in care vanatori au impuscat pasari protejate. Asta va spun ca stiu de la localnici, n-am vazut, nu mi-au prezentat fotografii sau alte dovezi, dar nu cred oamenii aceia au vreun interes sa minta.
Ordine verbale
Exista vreo dovada scrisa ca i-ati cerut documente guvernatorului?
Trebuie sa primeasca scris de la ministru, in conditiile in care el a venit in biroul sefului lui direct, care se numeste ministrul Mediului si am discutat? Eu trebuie sa dau numai decizii scrise!? Suntem copii daca ne ascundem dupa astfel de argumente! Orice sef are voie sa dea dispozitii verbale, nu-i interzice legea in nici un fel. Pai, asta ar insemna ca eu sa stau sa scriu toata ziua hartii!
Subalternii dvs. ar trebui sa le faca si sa vi le aduca sa le semnati. Dupa care sa li se dea un numar de inregistrare.
Un ministru nu sta sa dea nu-mai dispozitii scrise. Legea ii permite sa dea dispozitii verbale. Si eu am crezut ca discutam intr-un cadru de colaborare. Daca eu trimit la un alt minister, categoric trimit o adresa scrisa, dar eu cu institutiile mele... Atunci cand sunt lucruri de personal, sigur ca facem adresa scrisa, dar in rest...
Cum l-ati ales pe domnul Cononov?
Am cerut cinci propuneri si va spun ca am cerut si de la PD si de la PNL. A fost o echipa mai mare care a stat de vorba, pana la urma l-am ales pe domnul Cononov din mai multe motive. In primul rand, este un manager, pentru ca si-a construit singur afaceri. Daca stam sa judecam cat de mari sunt afacerile, nu cred ca asta este un lucru important, important este sa ai o afacere pe care sa ti-o construiesti singur si atunci cand ai responsabilitatea sa platesti salariile unor oameni, indiferent ca sunt 5, 10, 200, categoric daca te-ai descurcat ani in sir, vei sti sa gestionezi si un buget de stat. In al doilea rand, este o persoana tanara, energica. In al treilea rand, este independent, nu are datorii fata de grupuri locale, de interese locale, nici fata de pescari, nici fata de concesionari, eu ma refer la grupurile care sunt implicate in Delta. Chiar nu are nici o datorie nici unui astfel de grup.
Grupuri de interese
Dar daca ar mai exista unele grupuri sau grupari interesate acum sa intre in viata economica a Deltei?
Categoric nu schimbam unele grupari economice sau grupuri de interese cu altele. Altele sunt scopurile noastre. Am discutat cu domnul Cononov toate aceste aspecte si probabil ca la inceput va trebui sa vorbim la telefon zilnic pana va reusi si dumnealui sa se aseze. Am promisiunea domnului Cononov ca vom face o echipa in interesul Rezervatiei. Dansul simte nevoia sa aiba langa el cativa consilieri care sa fie specialisti in domeniul biodiversitatii si mi se pare o atitudine absolut responsabila.
Vorbea chiar de pastrarea domnului Munteanu.
Sigur. De ce nu? N-am nimic impotriva, este echipa pe care si-o face domnul Cononov, nu pot sa-i impun "lucreaza cu respectivul sau cu respectivul".
Si are o imagine buna internationala.
Stiti care este parerea mea? Parerea mea este ca, la un moment dat, s-a crezut stapan de judet. La un moment dat cred ca se credea mai important decat oricine la nivel local si a avut o doza de aroganta. Probabil ca aceasta schimbare il va readuce la realitate si isi va da seama ca nu este chiar asa. E foarte grav cand puterea se urca mai sus decat trebuie la nivel cerebral. Daca nu ramai cu picioarele pe pamant, daca nu reusesti sa ramai in continuare acelasi om si puterea se duce in sferele inalte si rarefiate, te rupi de realitate.