x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Interviu - Aura Urziceanu pregateste un superconcert

Interviu - Aura Urziceanu pregateste un superconcert

de Roxana Ioana Ancuta    |    Mihai Stirbu    |    20 Iun 2005   •   00:00
Interviu - Aura Urziceanu pregateste un superconcert

La a treia vizita in tara in ultimii 12 ani, Aura Urziceanu este pregatita sa sustina, la Bucuresti, un concert-eveniment.

A treia oara dupa 12 ani, Aura Urziceanu a revenit in Romania. Daca anul trecut a onorat o invitatie in cadrul "Cerbului de Aur", de data aceasta este pregatita sa sustina, la Bucuresti, un concert in care ea va fi "vioara intai". Roxana I. AncuTa Mihai Stirbu

Jurnalul National: Ce va aduce, din nou, in Romania?
Aura Urziceanu: In primul rand, imi este dor de acasa si, dupa cum bine stiti, pana anul trecut eu nu mai fusesem in tara de 12 ani. La toamna, vreau sa prezint un spectacol deosebit, la Sala Palatului, pe care sa-l dedic din inima publicului roman. Sunt foarte multe de aranjat, dar o fac cu multa placere.

Spuneti-ne mai multe despre acest concert...
Un concert extraordinar in cadrul caruia voi interpreta muzica usoara, pop, piese din repertoriul international, muzica preclasica de jazz, muzica de jazz, muzica braziliana si, desigur, prelucrari ale folclorului romanesc. Voi avea invitati din Canada, Statele Unite, Germania, iar din Anglia va veni si fiul meu, Elia Christopher Rully, impreuna cu grupul lui de artisti. De asemenea, va fi prezent fratele meu, violonistul George Urziceanu.

Artisti romani nu invitati?
In primul rand, trebuie sa spun ca este proiectul meu si stiu ca TVR este foarte interesata, dar mai sunt ceva probleme de rezolvat. "Concertul extraordinar Aura Urziceanu" nu ar trebui sa dureze mai mult de doua ore, cu pauza, dar, avand un program atat de variat si de incarcat, am depasit, oricum, cu mult timpul derularii lui si, prin urmare, m-am gandit ca toti artistii din tara sunt cunoscuti, apar in diferite ipostaze, concerte sau la televizor, deci nu este mare nevoie. Am mana libera in a crea partea muzicala si va fi o adevarata placere si bucurie sufleteasca si ca artist, si ca roman.

Concerte in fiecare zi

De ce organizati concertul dupa atat timp?
Nu am putut mai devreme din cauza programului extrem de incarcat pe care-l am. Acum 37 de ani, am fost descoperita si lansata de cel mai mare muzician al tuturor vremurilor, Duke Ellington. In urma decesului sau, managerul lui Duke a preluat contractul cu mine pe viata si, conform acestui contract, nu am voie sa apar nicaieri in lume fara aprobarea lor, chiar daca sunt invitata. Sotul meu, bateristul canadian Ron Rully, a avut o minte fantastica in momentul in care ni s-a dat voie sa punem o singura clauza in contract. El a spus: "Nu aveti nici o jurisdictie asupra Romaniei, asupra tarii ei. Stiu ca pretul unui bilet este mare, iar romanii nu vor avea niciodata posibilitatea asta". Asadar, am revenit foarte rar in Romania din cauza acestor angajamente care nu-mi permit sa fiu libera o luna, doua, trei sau jumatate de an. Atunci, mi-am luat o scurta vacanta, numai eu stiu cum, dar am facut-o cu mult drag. Voi sta pana la inceputul lui iulie.

Chiar aveti un program atat de incarcat?
Programul meu a fost intotdeauna supraincarcat. Ca tanara romanca, nu m-am dus pe continentul Americii de Nord la studii. Eu am cantat! Televiziunea canadiana mi-a oferit un contract, am performat, am sustinut concerte, dupa care am ramas acolo. La un moment dat, lumea de-acolo nu intelegea de ce insist sa fiu prezentata ca artist roman. Pentru ca sunt artist roman! Si pentru ca ma mandresc cu tara mea! Casatoria cu un canadian nu a schimbat cu nimic situatia. Pe teritoriul Statelor Unite sau in Europa dadeam concerte in fiecare zi si pe cat de obositoare mi se parea calatoria, in momentul in care intram pe scena si auzeam minunata orchestra, simteam o placere imensa, uitam de oboseala si de foame. Asa am dus-o pana la 1 ianuarie 2005, cand, datorita unor demersuri ale mele, am cerut un concert la trei zile. Cum era inainte nu se mai putea… Este o mare diferenta cand un solist canta o data pe luna sau de doua ori pe saptamana si este cu totul altceva cand interpretezi cu muzicienii tai, cu repertoriul tau, cu orchestratiile tale in fiecare zi. Asta este o alta atractie, mergi la brazilieni, te aplauda si te iubesc si ce reprezinti? Romania, nu? Apoi mergi la austrieci, mergi la japonezi, este un lucru extraordinar…

Ati vazut toata lumea, nu?
Nu toata, dar trei sferturi din ea sigur. In China nu am fost, dar mi-as dori, am auzit ca se fac planuri pentru acest lucru.

"Multe restaurante si masini"

Cand veniti in Romania, ce va place sa faceti?
Foarte rar apuc sa-mi vad rudele, pentru ca sunt invitata de diferite televiziuni, sunt solicitata sa imprim anumite piese. Muzica este preocuparea mea, de la inceputul inceputului, si asa cred ca va fi pana voi inchide ochii. Asta mi-am dorit sa fac si fac!

Cum regasiti Romania?
In primul rand, Romania este tara mea si, indiferent daca ploua, daca ninge sau daca e furtuna, este cea mai minunata din lume. M-am bucurat enorm vazand ca Bucurestiul s-a dezvoltat extraordinar, tinerii sunt frumosi, sunt superbi. Ca intotdeauna, avem mari savanti, matematicieni… Tin foarte mult la tineri, pe care-i consider, evident, viitorul tarii. Am observat mult optimism pe fata fiecaruia. Foarte multi straini au investit in tara noastra, ceea ce este foarte bine. Ma bucur ca se gaseste atat de multa mancare buna peste tot. Noi, romanii, suntem gurmanzi… Ma bucur mult de tot ca sunt magazine cu lucruri minunate, ma bucur sa vad fetele noastre frumoase si baietii romani frumosi. Foarte multe restaurante, cladiri, masini. Din pacate, mai rasare si cate o groapa la colt de strada, care nu face bine, dar ma rog… Inaintam, avem nevoie de timp, este adevarat, dar sper ca fiecare dintre noi, romanii, sa nu deceptioneze, sa fie optimist, sa traga inainte, sa se mandreasca cu tara lui si primul lucru pe care il doresc este sa ajungem la un statut suficient de inalt unde sa aratam cum suntem noi, si ca oameni, si ca artisti, si ca profesori. Cultura europeana este grozava in comparatie cu cea americana. Va spun direct!

Legat de noutatile dumneavoastra muzicale, intentionati sa realizati si un videoclip?
Pregatim un album cu piese imprimate in diferiti ani. Va exista si o piesa in prima auditie, care sper sa placa publicului si, in special, tineretului. Incerc sa iau anumite talente de aici, in care cred, pe care sa le duc in Statele Unite si in Canada. De exemplu, anul trecut, in octombrie, cand am venit la Festivalul de Jazz, am descoperit cativa instrumentisti fantastici. Unul dintre ei este Petrica Andrei. E pacat ca acesti oameni sa nu aiba astfel de sanse. Revenind la album, piesa care va beneficia de videoclip se numeste "Sweet Lies". Piesa, compusa de fiul meu, e in engleza, dar exista si varianta in limba romana, pe versurile Andreei Andrei. Vom filma clipul la sfarsitul verii, in Romania.

In filme ati jucat?
In tara, cu ani in urma, insa am aparut foarte putin, in cateva scene. Am facut reclame la diferite produse, la ciocolata Black Magic, la sapun. Am chiar si o companie unde se fac reclame.
×
Subiecte în articol: romania tara interviu aura urziceanu