Razvan Murgeanu a fost lasat de Traian Basescu la sefia Capitalei pana la organizarea de noi alegeri, insa perioada de interimat nu a fost una usoara. A fost nevoit sa dea uneori cu pumnul in masa pentru a fi inteles.
|
|
IARNA NU-I CA VARA. Razvan Murgeanu spune ca a avut zapada in doua luni cat n-a avut Basescu in cinci ani
|
Jurnalul National: V-ati obisnuit sa conduceti Capitala?
Razvan Murgeanu: Probabil ca da, o fac firesc.
A fi primar general interimar al bucurestenilor este mai greu decat a fi primar general deplin?
Interimatul e complicat, pentru ca, nefiind ales, ceilalti au tendinta sa spuna "lasa-l ma, ca mai are doua luni".
Veti preda stafeta primarului general care va fi ales, va pare rau?
Voi lucra cu el, depinde si cine va fi si ce are in cap. Daca este vorba de Videanu, lucrurile sunt transate, vom lucra in echipa.
Daca este vorba de Vanghelie?
Nu cred ca pot avea o discutie in sensul asta cu Vanghelie.
Cand a plecat de la Primaria Capitalei, Traian Basescu v-a lasat o lista cu ce trebuie sa faceti si ce nu?
Nu trebuia sa-mi lase. In momentul in care castigi alegerile din Capitala din primul tur, ar trebui sa fii oligofren sa te apuci sa faci altceva decat ceea ce promisese in campanie Basescu.
„Trandafirul deșertului” vrea să divorțeze de dictatorul sirian refugiat la Moscova. Asma al Assad vrea să se mute la Londra
Citește pe Antena3.ro
V-a dat sfaturi?
Am lucrat cinci ani cu Traian Basescu si am ajuns sa invat foarte multe de la el. Faptul ca sunt decis am invatat de la Traian Basescu.
Dar ati cam dat inapoi, ati vrut sa opriti circulatia in Bucuresti, pana la urma ati renuntat.
N-am dat deloc inapoi, am spus clar ca daca viscoleste si in noaptea aia, a doua zi opresc circulatia.
In patru ani, Basescu nu a luat o astfel de decizie?
N-a fost cazul, eu am avut in doua luni zapada cat n-a avut Basescu in cinci ani.
Acum vreti sa demolati casele de la Calea Buzesti pentru a extinde traficul in zona, veti reusi?
Nu ca vreau eu. Face parte dintr-un plan care fluidizeaza circulatia in zona respectiva. Nu ezit sa iau astfel de decizii. Deja s-a intrat in paine, comisia care negociaza i-a chemat pe proprietari la discutii, pentru a trece in cel mai scurt timp la demolari. Eu am promis bucurestenilor ca zona respectiva sa fie parte integranta a inelului doi de circulatie.
Si daca noul primar general nu va agrea ideea?
Nu este nici inventia mea, nici a lui Traian Basescu, si cu atat mai putin a celui care va veni. Nu putem sa ne batem joc de un oras pentru chestiuni punctuale. Asa cum sunt decis sa continuu activitatea cu cainii comunitari. Nici nu-mi trece prin cap s-o oprim.
Sunt pline strazile cu maidanezi. Sunt mai multi ca in 2000?
Nu sunt mai multi. Legea insa ma incurca putin, pentru ca trebuie sa tin un caine doua saptamani pe mancare. Costa mult prea mult. Populatia canina de tipul asta face mai mult rau orasului decat bine. Sunt iubitor de animale, am si eu caine acasa, insa trebuie rezolvata aceasta problema. Voi propune Consiliului General sa mareasca efectivele de hingheri si bugetul.
Catedrala
Ati avut intalniri de taina cu Patriarhul pe tema amplasarii Catedralei Mantuirii Neamului. Cum l-ati convins ca locul potrivit este pe Dealul Arsenalului si nu in Parcul Carol?
A fost o chestiune de vointa. Puteam sa nu ma bag, dar s-a ivit oportunitatea ca, prin intermediul unui bun prieten de-al meu, sa pot ajunge la Patriarhie. Am zis sa discutam cu sfintii parinti si sa le demonstram ca solutia cu Parcul Carol este mai proasta decat oricare alta. Prietenul meu, fiind istoric, e vorba de Radu Ancuta, a venit cu varianta propusa de Miron Cristea, patriarhul din 1925.
Dar Patriarhia n-a luat niciodata in calcul Dealul Arsenalului?
Nu stiu de ce n-a luat in calcul. Arhitectul-sef al Capitalei si "soborul" de arhitecti s-au apucat sa le explice avantajele ridicarii Catedralei pe Dealul Arsenalului. Au aparut si aici pareri contradictorii ca facem un mamut langa un mastodont. Nu-i adevarat. Daca te uiti din Alba-Iulia se vede Catedrala.
A fost pentru prima data cand s-au intalnit arhitectii Primariei Capitalei cu cei ai Patriarhiei?
A fost prima oara cand a avut loc o discutie serioasa. Ce mi-a placut mie a fost faptul ca Patriarhul, la cei 90 de ani, este extraordinar de lucid si, spre norocul meu, consilierii din jurul lui erau tineri si destupati. Au vazut imediat ca este mai bine sa construim Catedrala pe Dealul Arsenalului.
Care sunt pasii?
Pai, legea a fost data si va intra in Parlament.
S-ar putea sa nu treaca de Parlament?
Nu cred ca se va intampla acest lucru, pentru ca este cea mai buna solutie. Nu deranjeaza pe nimeni. Si asa unii parlamentari aveau idei, unii voiau teren de tenis, altii nu stiu ce bazin, nu era nimic clar.
Ati discutat despre proiect?
Patriarhul va face un concurs de idei, pentru ca nu va fi numai Catedrala, vor fi si asezamintele patriarhale: un muzeu, necropola si tezaurul.
Bani sunt?
Patriarhia detine banii. S-ar putea, daca Guvernul crede de cuviinta, sa dea niste bani, nu stiu, nu este treaba mea.
Cum va intelegeti cu membrii Consiliului General? Acum sunt trei tabere: PNL, PD si PSD.
Nu sunt trei, sunt tot doua, unii care vor mai mult, altii care vor mai putin.
Si cum ii tineti in frau?
N-am nici un fel de problema. Il am pe colegul meu, Ludovic (n.r. - Orban, viceprimar PNL), care promoveaza ce are pe partea lui, de exemplu concesiuni.
Am observat ca s-a dat dezlegare la concesiunile de terenuri, pe vremea lui Basescu erau rare pe ordinea de zi a sedintelor?
Eu nu prea le halesc. Ma ocup de partea strict de administratie.
Dati des cu pumnul in masa?
Mi se mai intampla sa mai dau si cu pumnul in masa.
Consilierii tin cont de ce spuneti?
Nu intotdeauna. Pana la urma, este si o decizie politica. Eu nu sunt in stare sa fac pe seful la partid, drept urmare am un handicap.
Nu sunteti un om politic.
Sunt un tip moderat.
Veti redeveni viceprimar general, ce veti face?
Eu sunt si acum un viceprimar cu atributiuni extinse, ca dovada ca stau in biroul meu. Am facut bugetul pe niste prioritati. Cum ar fi imaginea orasului. Bucurestiul este cenusiu. Si chestiunea asta ma deranjeaza.
Veti vopsi blocurile asa cum vrea Vanghelie?
Ce vrea sa faca Vanghelie este o lipsa de discernamant. Se poate face cu totul altceva. Din cauza faptului ca izolatia blocurilor este penibila, incalzim aerul, pierdem o gramada de agent termic incalzind atmosfera. Toate blocurile ar trebui placate, sunt materiale care se pot folosi. Asta ar reduce consumul drastic de agent termic. Sunt niste panouri ce se aplica pe blocuri. Ele sunt facute in tara si automat sunt vopsite cum vrem noi. Pot fi portocalii, albastre, verzi.
Despre croaziera pe lacurile bucurestene promisa de colegul dvs., Ludovic Orban, nu ne spuneti nimic?
Nu stiu ce-a zis Orban. Singura ecluza care ar putea fi refacuta este cea intre Lacul Herastrau si Floreasca. Din cauza vechimii, a fost facuta in 1937, ea nu mai rezista la plutire. Va trebui sa gasim o solutie si suficient de ieftina in asa fel sa nu se duca la vale. Cand eram copil, am mers cu vaporasul, ocoleam Lacul Floreasca, pe la Strandul CC si veneam inapoi. Neaâ Nicu, din cauza faptului ca avea obsesia ca o sa-l impuste cineva, a desfiintat ecluza.
Sa inteleg ca despre un proiect pe Dambovita nici nu poate fi vorba.
Lacul Morii si Dambovita sunt ale Apelor Romane si nu vreau sa le preiau sub nici o forma. E ca si cand mi-ar baga un mort care a implinit doua luni de cand a crapat si mi-ar spune "domnule, fa-i respiratie gura la gura".
Sport de golani
Mai vreti sa luati in administrare o echipa de fotbal?
La un moment dat s-a pus problema ca municipiul sa preia o echipa. Singurul care a venit la mine a fost Gino Iorgulescu, presedintele FC National. I-am spus ca municipiul este prea sarac pentru a-si permite sa tina o echipa de fotbal, dar putem discuta. Printr-o hotarare a BNR, Parcul cu Platani, care inseamna stadionul de fotbal cu anexe, ar putea trece la Primaria Capitalei, urmand a fi deschis publicului. Astfel, ar scapa echipa de stresul platii intretinerii. N-am avut nici o discutie insa cu Mugur Isarescu. Nu s-a pus problema sa tinem echipa din banii Primariei Capitalei. Era luat in calcul ceea ce produce parcul.
Si ce poate produce un parc?
Daca vine Elton John si vrea sa cante, Municipalitatea ii va pune la dispozitie parcul, dar pe bani.
â Ati facut rugby, se spune ca este un sport nobil, ce tactica ati aplica in politica?
Se spunea ca este sport de golani practicat de intelectuali, iar la fotbal e invers. La rugby nu exista individualism. E vorba de echipa. Intotdeauna la rugby contreaza 15 oameni si nu unul singur. Daca as lua 15 fotbalisti sa joace rugby, ar fi o tavaleala generala.
Daca ati lua 15 politicieni?
Ar fi interesant sa fiu adversar.