x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Zelenski la București: Noi îl ajutăm să scape de Putin, el ne-a salvat de circul lui Șoșoacă

Zelenski la București: Noi îl ajutăm să scape de Putin, el ne-a salvat de circul lui Șoșoacă

de Şerban Mihăilă    |    10 Oct 2023   •   18:54
Zelenski la București: Noi îl ajutăm să scape de Putin, el ne-a salvat de circul lui Șoșoacă

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a ajuns marți la București, în prima sa vizită oficială în România, într-un moment în care relațiile Kievului cu statele din zonă au înregistrat o răcire bruscă, din cauza restricțiilor impuse importului de cereale ucrainene de către Polonia, Ungaria, Bulgaria și Slovacia. „Susținerea Ucrainei reprezintă un interes strategic al României.”, a declarat președintele României, Klaus Iohannis, la sfârșitul convorbirilor avute cu omologul său ucrainean, care au durat aproape o oră mai mult decât era programat. Pentru prima oară, Iohannis recunoaște că România a acordat Ucrainei ajutor militar și a anunțat încheierea unui Parteneriat Strategic.

La sfârșitul întâlnirii de la Cotroceni, Klaus Iohannis a anunțat că el și Zelenski au decis să demareze „procesul pentru a ridica relația dintre România și Ucraina la nivel de Parteneriat Strategic”.

El a adăugat că l-a asigurat pe președintele Zelenski de „hotărârea României și a societății românești de a continua sprijinul multidimensional și consistent pentru Ucraina și poporul ucrainean, inclusiv cel de tip militar, atât timp cât va fi nevoie, până la victoria împotriva agresiunii ruse, până la eliberarea întregului teritoriu, tragerea la răspundere a tuturor celor vinovați de crimele comise și, mai departe, în procesul de refacere și reconstrucție a țării”.

„Rusia rămâne principala amenințare de securitate pentru continentul european și în regiunea Mării Negre (...) Susținerea Ucrainei reprezintă un interes strategic al României. Consolidarea securității Ucrainei înseamnă consolidarea securității României.”, a mai spus Iohannis. 

„Am condamnat, din nou, în termenii cei mai fermi, atacurile repetate ale Rusiei asupra infrastructurii portuare ucrainene. Acestea sunt crime de război, afectează securitatea cetățenilor ucraineni și a cetățenilor români și au efecte negative majore pentru exporturile de cereale din Ucraina și pentru securitatea alimentară globală.”, a adăugat Iohannis.

„Am reafirmat angajamentul României de a lucra alături de partenerii noștri internaționali pentru a facilita exporturile de cereale ucrainene către piețele globale. Astfel, susținem economia ucraineană și nevoile urgente ale statelor vulnerabile.”, a mai menționat el.

El a arătat că s-a agreat deja dublarea capacității lunare de tranzit prin porturile românești la patru milioane de tone de produse agricole. „Prin România tranzitează în prezent aproape 60% din volumul total al exporturilor de cereale din Ucraina. Practic, de la începutul războiului, peste 27 de milioane de tone de cereale din Ucraina au tranzitat țara noastră. Vă asigur astăzi, domnule Președinte, că vom depune toate eforturile pentru continuarea sprijinirii Ucrainei, dar și pentru a răspunde așteptărilor legitime ale fermierilor români.”, a adăugat Iohannis.

De asemenea, Iohannis a precizat că o altă temă de discuții a fost protecția drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale, având în vedere că în România trăiește o comunitate ucraineană, iar în Ucraina trăiește o comunitate românească.

„Și noi ne dorim ca cele două minorități, care sunt importante pentru noi amândoi, să aibă drepturi similare, în special ne referim aici, evident, la limba vorbită și la educația primită în limba maternă.”, a afirmat Iohannis.

Noutăți în apărarea antiaeriană

 pentru susținerea și ajutorul acordat Ucrainei (...) România ne-a acordat sprijin militar și umanitar.”, a declarat Zelenski, confirmând apoi demararea Parteneriatului Strategic dintre cele două părți. 

„Am discutat despre securitatea în regiunea Mării Negre, am discutat despre infrastructură, despre deschiderea unor puncte de trecere noi la granița comună și despre minoritățile naționale.”, a spus liderul de la Kiev.

„În România se creează un centru de pregătire a piloților ucraineni. Am discutat situația de pe front, despre solicitările noastre militare, vor fi noutăți foarte bune despre artilerie și apărare antiaeriană. Dronele rusești sunt un pericol nu doar pentru statul nostru; sunt un pericol pentru toți.”, a adăugat el. 

Președintele ucrainean a numit apoi România o „țară garantă a securității alimentare”, pentru că cele mai mari cantități de cereale spre Europa au fost transportate prin teritoriul României.

„România este o țară garantă a securității alimentare la nivel mondial. Se folosesc porturile de pe Dunăre, se folosesc porturile din România, care asigură necesitățile de alimente pentru alte țări. Fiecare rachetă rusească, fiecare dronă rusească care atacă porturile noastre, apărarea acestor porturi, trebuie să facem totul posibil ca Rusia să nu poată transforma zona dunăreană sau a Mării Negre într-o zonă moartă. Am convenit primii trei pași care să ne permită apărarea acestor porturi.”, a mai anunțat Zelenski, la Cotroceni.

 „Am dezvoltat o logistică bună, va începe să funcționeze în curând un coridor de cereale ucrainene prin Moldova. Cooperarea trilaterală cu Moldova și România dă un impuls foarte bun pentru dezvoltarea economică.”, a mai afirmat el. 

Discurs anulat în Parlament

Discursul lui Zelenski din Parlament a fost anulat, foarte probabil din cauza îngrijorării oficialităților române față de un posibil scandal provocat de lideri extremiști români. 

Tot liderul de la Kiev pare să fi fost cel care a salvat cu diplomație ezitările guvernului de la București și prejudiciul de imagine ce ar fi fost adus României de un circ naționalist creat în Parlament: Zelenski a declarat că nu a pregătit niciun discurs de data asta, dar o va face cu prima ocazie. România devine astfel prima țară vizitată de către liderul ucrainean, în care acesta nu rostește o alocuțiune în Parlament.

Potrivit surselor „Euronews România”, discursul ar fi fost anulat din rațiuni de securitate, deoarece lideri extremiști români au anunțat că vor huidui și vor încerca să tulbure discursul președintelui din Ucraina din Parlament. Prin urmare, soluția a fost ca Zelenski să se întâlnească față în față doar cu președintele Senatului și președintele Camerei Deputaților.

Înaintea sosirii la București a liderului de la Kiev, senatoarea Diana Șoșocă, invitată frecvent la evenimentele găzduite de Ambasada Rusiei în România, a transmis o serie de mesaje virulente, avertizând că „va fi rău”, dacă Zelenski va merge în Parlamentul României.

La concurență cu Șoșoacă, președintele AUR, George Simion, a comentat pe Facebook știrea despre contramandarea discursului liderului ucrainean în fața parlamentarilor români: „Cu durere în suflet, anunțăm că viteazul președinte ucrainean, Volodimir Zelinski, nu va mai veni astăzi în Parlamentul României.”

×