V-aţi întrebat vreodată ce înseamnă IRIS? Nu, nu are legătură cu frumoasa floare ce ne ameţeşte primăvara cu parfumul ei... Este vorba despre cunoscuta trupă rock, care de ani şi ani ne ameţeşte cu parfumul muzicii pe care o cântă. Ei bine, IRIS înseamnă Boro: I-novator, Valter: R-ealist, Nelu: I-nvingător, Cristi: S-entimental. Sună bine, nu?!
Pentru că victoria lui Cristi Minculescu trebuia celebrată, pentru că Iris înseamnă atât de mult pentru peisajul rock românesc, şi nu numai, pentru că avem nevoie de valori într-o Românie în care scara acestora a fost răsturnată, ne-am gândit la o Ediţie de Colecţie care să arate că se poate realiza un spectacol incendiar cu nimic mai prejos decât un recital Queen.
Iar această Ediţie de Colecţie trebuia să poarte un nume, aşa că i s-a spus IRIS Athenaeum.
Istoria spectacolului extraordinar din octombrie 2000, desfăşurat la Sala Palatului, ne-a fost împărtăşită de personalităţile din domenii diferite invitate, care şi-au unit spiritele şi au lăsat să triumfe doar arta adevărată.
A fost un eveniment care a entuziasmat presa şi publicul, un spectacol care a arătat că suntem sensibili încă la frumos, la viaţă, la adevăr.
La Sala Palatului, mii de spectatori au cântat împreună cu legendara trupă şi invitaţii ei, a fost un spectacol unic de rock simfonic, iar 150 de minute de delir au părut parcă prea puţine. Veşmântul simfonic pe care trupa l-a purtat în acea seară de octombrie a avut culoarea toamnei ce era la apogeu afară, iar Cristian Mihăilescu a reuşit să o aducă în sală prin ideile sale regizorale.
Muncă, uneori nebună, alteori dramatică, o muncă desfăşurată sub ochii noştri, ai celor care îşi amintesc clipa înfiinţării trupei, ai interzicerii ei, apoi ai renaşterii cu adevărat spectaculoase. Iris este astăzi o legendă vie, cântă şi încântă, şi au ştiut să rămână o echipă, o familie. De aceea la concertele lor vin de mânuţă bunici, părinţi şi nepoţi.
Doi ani mai târziu a fost lansat primul DVD al unei trupe româneşti, Digital Athenaeum, care conţine reprezentaţia de la Bucureşti a turneului Athenaeum, precum şi o istorie ilustrată a trupei.
Parte din spectacol
Invitaţii la marele eveniment au fost Symphonic Light Orchestra, Felicia Filip, singura cântăreaţă din lume care a câştigat toate premiile Mozart, Ionuţ Bogdan Ştefănescu (flaut), Adrian Pintea, Ovidiu Lipan "Ţăndărică" (percuţie), Johnny Răducanu (pian), Gabriel Croitoru (vioară). Un spectacol de lumină şi sunet, cu alpinişti, dansatori.
Şi mai presus de toate, acest spectacol a avut un invitat extraordinar: Publicul! Mulţi fani pentru Iris, pentru rock, iar restul pentru operă, pentru orchestră! Unii erau îmbrăcaţi în tricouri şi blue-jeans, alţii în ţinute de seară, cu papion! Cu toţii, însă, şi-au prins mâinile, s-au ridicat şi le-au dat artiştilor forţă! Publicul, prin declaraţiile sale de dragoste faţă de Iris, faţă de invitaţii trupei, a devenit parte din spectacol.
O frumoasă oglindire
"A fost o experienţă extraordinară la Sala Palatului atunci. O descătuşare de energie pozitivă care venea de la nişte oameni tineri, pe care îi vedeam şi care mă vedeau pentru prima oară. Sunt lucruri care nu se pot controla, nu se pot orienta, nu se pot aranja cu mâna. Aş putea spune că au umplut universul cu acea forţă. Publicul celor de la Iris m-a îmbrăţişat cu foarte multă dragoste şi simt acelaşi lucru şi acum.
Cei care sunt fani Felicia Filip au venit în sala de rock pentru a o asculta într-o altă formă de exprimare, iar cei care sunt fani Iris au venit pentru prima oară la Operă. Ce frumoasă oglindire venea din străfunduri în ochii lor. Este de necrezut. Poate că sunt patetice toate aceste lucruri, dar altfel nu se pot povesti. Sunt imaginile care s-au creat, pe care noi le-am simţit şi am încercat să le redăm", ne-a spus Felicia Filip.
Citește pe Antena3.ro