x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Italia - Mafia siciliana a fost decapitata

Italia - Mafia siciliana a fost decapitata

de Ana Ilie    |    12 Apr 2006   •   00:00
Italia - Mafia siciliana a fost decapitata

Bernardo Provenzano, seful mafiei siciliene, s-a ascuns timp de 40 de ani. Ieri-dimineata, politistii din Palermo au reusit sa puna mana pe mafiotul fugar in cursul unei actiuni considerate un succes absolut.

Bernardo Provenzano era, pana ieri, cel mai cautat om din Italia, pentru multiple acuzatii de crima si jaf armat. Acum in varsta de 73 de ani, Provenzano a preluat conducerea mafiei siciliene, Cosa Nostra, in 1993, dupa arestarea sefului Salvatore "Toto" Riina in Palermo.

"NASUL", IN BLUGI. Provenzano s-a ascuns de politie mai bine de jumatate din viata sa, adica 40 de ani. Ieri, deghizarile, ascunzisurile, siretenia nu au mai folosit la nimic. Politia din Palermo l-a arestat in cursul diminetii pe Provenzano in apropiere de localitatea Corleone, unde s-a nascut mafiotul si unde locuiesc sotia si fiica sa. Cel mai cautat om din Italia era imbracat in blugi si pulover si nu a dorit sa vorbeasca cu politistii care l-au arestat. Deghizarile sale si solutiile gasite pentru a scapa de urmarirea oamenilor legii au intrat deja in legenda in Sicilia, unde se crede ca populatia l-a ajutat pe Provenzano sa se ascunda atat timp. Mai mult, in ultima vreme, avocatul acestuia a incercat sa induca ideea ca mafiotul ar fi murit.

Procurorul Piero Grasso, care si-a dedicat viata gasirii si aducerii in justitie a lui Provenzano, a declarat ca are o "mare satisfactie, mare emotie" cu privire la arestarea mafiotului. Pana si politicienii italieni s-au rupt pentru o secunda de tumultul alegerilor legislative pentru a lauda eforturile politiei.

Porecla lui Provenzano este "Binnu u tratturi" (tractorul fermei), pentru ca, a mar-turisit un informator al politiei, mafiotul "secera oamenii". O alta porecla este "Contabilul", pe care nasul si-a capatat-o datorita manierei subtile si fara fasoane cu care si-a condus imperiul, in contrast fata de unii dintre predecesorii sai mai inclinati spre violenta.

ANI LUNGI DE ASTEPTARI. Politia i-a pierdut urma lui Provenzano inca din 1963

BIOGRAFIE CRIMINALA. Provenzano a crescut in localitatea Corleone si a intrat in randurile Mafiei in adolescenta, remarcandu-se, alaturi de Toto Riina, cel care avea sa devina cel mai crud sef al mafiei Siciliene. Luciano Leggio, un mafiot ambitios si tanar, a spus la un moment dat despre Provenzano ca are "un creier de gaina, dar trage ca un inger". "Il capo di tutti capi" al Familiei Corleonisi era pe-atunci Michele Navarra. La jumatatea anilor ’50, Navarra si Leggio au ajuns sa se razboiasca pentru suprematie. In septembrie 1958, Provenzano era unul dintre cei 14 barbati inarmati care l-au sprijinit pe Leggio in ambuscada pregatita pentru Navarra, care a fost ucis in infruntare. Leggio a devenit imediat capul Familiei. In urmatorii cinci ani, Provenzano l-a ajutat pe Leggio sa-i gaseasca si sa-i ucida pe sustinatorii lui Navarra care scapasera din ambuscada. In septembrie 1963 a fost emis un mandat de arestare pe numele "tractorului", pentru uciderea oamenilor lui Navarra. De altfel, din acei ani dateaza si singura fotografie a lui Provenzano considerata autentica.

DIN UMBRA. Asa a inceput lunga perioada in care Provenzano s-a ascuns, impreuna cu multi dintre membrii Familiei Corleonisi. S-a calculat ca Provenzano a stabilit un record absolut, stand "pe burta" timp de 43 de ani, mai mult decat oricare alt fugar. Autoritatile au sperat ca, o data cu aceasta "retragere", mafiotul se va indeparta de Mafie, insa actiunile criminale ale lui Provenzano au continuat cu intensitate sporita mai ales dupa ce prietenul sau, Toto Riina, a devenit Nas. "Domnia" lui Riina s-a dovedit a fi una deosebit de violenta. Provenzano a continuat sa opereze din spatele scenei, ocupandu-se de partea financiara a actiunilor criminale si orchestrand traficul cu heroina. Operatiunile celor doi au continuat nestingherite pana in ianuarie 2003, cand Toto Riina a fost arestat in propria casa (desi era considerat fugar de aproape 20 de ani) si condamnat la inchisoare pe viata pentru ordonarea a zeci de crime.

Pentru ca Provenzano nu mai fusese vazut din anii ’60, multi au crezut ca acesta a murit, fie din cauze naturale, fie din alte motive. Informatorii politiei au sustinut insa ca dupa arestarea lui Riina, Provenzano a devenit "capo di tutti capi" in Familia Corleonisi. Autoritatile au tot incercat sa il captureze, insa pentru ca nu l-au dibuit timp de 43 de ani, multi au suspectat o oarecare legatura tacita intre politie si mafiot. Exista chiar dovezi ca Provenzano ar fi mers in Franta pentru a se opera, interventie subventionata chiar de Sistemul italian de Sanatate.

Politia italiana a primit confirmarea ca Provenzano traieste abia dupa ianuarie 2005, in urma unui raid efectuat in mai multe case din Sicilia, cand au fost arestate 46 de persoane suspectate ca l-ar fi ajutat pe mafiot sa se ascunda. Se pare ca Nasul obisnuia sa comunice cu oamenii sai prin notite scrise de mana, transmise doar de cei mai de incredere locotenenti ai sai. Abia ieri, Provenzano a fost arestat.

"BESTIA" RIINA I-A FOST PARTENER VECHI
LA RACOARE. Toto Riina a ajuns dupa gratii in 1993
Pana la capturarea lui Provenzano, cea mai recenta si grea lovitura data de autoritatile italiene clanurilor mafiote a fost cea din ianuarie 1993. Atunci, pontul oferit de un informator le-a adus in plasa politiei pe Salvatore (Toto) Riina, supranumit "Bestia". Arestarea a avut loc la Palermo, fiind incununa-rea a 30 de ani de cautari.

Toto Riina are pe constiinta moartea a mii de oameni, dintre care 40 au murit chiar de mana lui. S-a alaturat clanului Corleonesi la 18 ani. In timp, a devenit, alaturi de Bernardo Provenzano, unul dintre oamenii de incredere ai lui Luciano Liggio. I-au castigat increderea dupa ce l-au impuscat, impreuna, pe fostul sef al clanului, ceea ce i-a permis lui Liggio sa conduca "familia" Corleonesi. Dupa ce si-a petrecut multi ani urmarindu-i si omorandu-i pe fostii sustinatori ai lui Navarra, Riina a fost arestat in 1969 pentru crimele comise. L-au salvat metodele de intimidare folosite de clan la adresa judecatorului si a juratilor. In 1970, Toto Riina s-a facut nevazut, dar nu a iesit din joc ordonand executarea a numerosi oficiali, de la judecatori si procurori la sefi ai politiei.

Chiar daca arestarea lui Riina a reprezentat, in sine, un succes, autoritatile s-au facut de ras atunci cand au iesit la iveala amanunte de genul celui ca in cei 30 de ani de cand era cautat, mafiotul se aflase la domiciliul sau din Palermo. In prezent, mafiotul in varsta de 76 de ani se afla intr-o inchisoare de maxima securitate, iar contactele sale cu lumea experioara sunt limitate. (Irina Cristea)

CARACATITA
Structura de comanda a unui clan mafiot este pe sistem piramidal, pe stilul corporatiilor moderne.
  • Capo di Tutti i Capi (Seful sefilor) este functia detinuta in prezent de Bernardo
  • Capo dei Capi Re (functie onorifica acordata unui membru foarte in varsta al clanului sau unui membru care s-a retras)
  • Capo Crimini (un supersef, cunoscut si drept "Don" sau "Nas" al unui clan mafiot)
  • Consigliere (sfatuitor)
  • Caporegime or Capodecina (lider care comanda o echipa formata din 10 Sgarriste sau soldati)
  • Capo Bastone (adjunctul unui Capo Crimini, primul om ca importanta dupa acesta)
  • Sgarrista sau Soldati (persoane care devin membri ai clanului mafiot si care, initial, servesc drept oameni de teren)
  • Picciotto (cel mai de jos rang)
  • Giovane D’Onore (membru asociat care, de cele mai multe ori, nu are origine siciliana sau nici macar italiana) (Irina Cristea)
  • ×