x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Italiano vero - "La vita e bellissima"

Italiano vero - "La vita e bellissima"

de Loreta Popa    |    13 Aug 2006   •   00:00
Italiano vero - "La vita e bellissima"

Inca nu a invatat romaneste, dar spune ca nu are nevoie sa stie o limba straina ca sa citeasca in ochii oamenilor, in inima lor. Daniele Mancini este ambasador al Italiei in Romania si Repu-blica Moldova. Ne-a promis un interviu, daca Squadra Azzurra castiga Campionatul Mondial de Fotbal...

Inca nu a invatat romaneste, dar spune ca nu are nevoie sa stie o limba straina ca sa citeasca in ochii oamenilor, in inima lor. Daniele Mancini s-a nascut la Roma, la 22 decembrie 1952. Este casatorit cu Anna Rita De Luca, iar din 2005 este ambasador al Italiei in Romania si Republica Moldova. Ne-a promis un interviu, daca Squadra Azzurra castiga Campionatul Mondial de Fotbal...

Jurnalul National: In primul rand, dati-mi voie sa va felicit pentru victoria Squadrei Azzurra in finala Campionatului Mondial de Fotbal?
Daniele Mancini: Va multumesc mult. Stiu ca romanii s-au simtit aproape de echipa Italiei, am observat acest lucru in seara finalei, la Institutul de Cultura, unde am vazut meciul.

De obicei calatoriti cu masina, prin natura meseriei, dar ati calatorit vreodata cu trenul?
Eu ador trenul. Dar aici, in Romania, am calatorit putin in aer, si foarte mult cu masina.

O experienta


Creeaza trenul o legatura mai stransa intre oameni?
De asta va spuneam ca imi place trenul. In masina nu sunt prea multe moduri de a socializa. In aer, totul este mai rapid. Mi se pare ca o calatorie cu trenul este o experienta care te imbogateste. Am vizitat aproape toate tarile Europei. E mult mai frumos cu trenul.

Daca ar fi sa alegeti dintre toate tipurile de tren, cu ce ati calatori?
Eu si sotia mea avem doua mari regrete: primul ar fi ca nu am circulat cu Orient Express, iar al doilea ar fi ca nu am calatorit cu Transsiberianul, de la Moscova la Vladivostok.

Ce v-a placut cel mai mult atunci cand ati venit in Romania?
In primul rand spectaculozitatea peisajelor. Cred ca dumneavoastra, romanii, inca nu ati invatat sa valorificati frumusetea extraordinara a tarii dvs. Al doilea lucru care m-a impresionat a fost spontaneitatea oamenilor. Mai ales in oraselele de provincie. Inca nu am invatat romaneste nici eu, nici sotia mea, dar ca sa citesti in ochii oamenilor, in inima lor nu este nevoie sa le cunosti limba.

Cum este o zi de duminica pentru Excelenta Voastra?
Duminica incerc sa fac de obicei ceva mai divers. Putin sport, cand pot. Apoi, citesc foarte mult. Si mai fac ceva, aici in superba gradina a ambasadei. Un lucru foarte simplu. Adica... nimic. Ma gandesc, imi las mintea sa zboare. Asa imi incarc bateriile.

Misterul feminin


CORECT. Squadra Azzurra a castigat Campionatul Mondial de Fotbal, iar ambasadorul Italiei in Romania si-a respectat promisiunea de a ne acorda un interviu daca echipa tarii sale iese invingatoare
Va mai amintiti duminicile din copilarie?
Imi amintesc de primul ou de Paste, de prima zi la mare, de prima zi de scoala. De plimbarile cu parintii. Nu reusesc sa-mi amintesc daca aceste lucruri se intamplau duminica sau nu. Nu stiu.

Ati putea sa ne definiti Italia?
Italia este o tara frumoasa, o tara cu oameni extraordinari. Suntem un popor care a vazut istoria... Am locuit aproape toata copilaria mea la Roma. Cand merg prin oras nu realizez intotdeauna, dar acolo e Colloseumul, acolo e Via Vento, Via di Corso. Italia este considerata tara cu 100 de orase, de centre istorice. E putin cam asa in Italia: unde te duci, dai peste istorie.

Pana acum, in urma experientei de viata acumulate, ati descoperit misterul feminin?
Dar daca ar fi sa va dau un raspuns simplu: Nu. Cred ca nu. In fiecare dintre noi exista un mister. Va amintiti frumoasa definitie a lui John Donne, in Devotions, 1624: "Nici un om nu este o insula, de unul singur; fiecare om este o bucata din continent". Nu am descoperit niciodata misterul feminin pentru ca nu l-am descoperit nici macar pe cel uman.

Cum vedeti viata dvs. de pana acum, o cafea simpla, un cappuccino sau un expresso?
Mie nu-mi place cafeaua. Este prea tare. Cappuccino? Sotia mea este biolog si m-a atentionat asupra combinatiei de lapte si cafea, care este nociva. Deci, cafeaua nu-mi place, cappuccino, nu, ce-mi mai ramane? Laptele. Laptele imi place mult. Asa ca viata mea este un pahar mare cu lapte.

Roberto Beningni spunea ca "Viata este frumoasa". Ce parere aveti? Avea dreptate sau nu?
Va spun ca viata este minunata. Da, te lovesti de probleme, de suferinte, acestea sunt fenomene care depasesc puterea noastra de intelegere. Viata e frumoasa, spunea Benigni dintr-un lagar de concentrare. Gasesc ca este o metafora superba asupra conditiei umane. Cred ca fiecare dintre noi are de indeplinit o misiune. Deci existam pentru un motiv. Trebuie sa traim fiecare zi cu intensitate. Viata este un dar.
×
Subiecte în articol: viata