x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Izolat - Calauza, in mana americanilor

Izolat - Calauza, in mana americanilor

24 Mai 2005   •   00:00

Separat de grupul rapitilor, Mohamad Munaf a fost separat si de orice influenta a autoritatilor irakiene, el fiind transferat ieri din Zona Verde, sediul fortelor Coalitiei, intr-o baza americana de langa Bagdad.

De la inceputul anchetei legate de rapirea jurnalistilor, numele lui Munaf, in varianta lui completa, care mai include si prenumele Amin, a aratat ca acesta se afla pe o lista neagra in Statele Unite pentru afaceri necurate, posibil suspectat de finantarea terorismului.

DREPT AMERICAN. Comunicatul Presedintiei preciza luni ca "desi Mohamad Munaf si-a exprimat optiunea de a veni in Romania, autoritatile americane si-au exercitat dreptul de a-l retine pe cetateanul american Mohamad Munaf". Un comunicat al Ambasadei SUA la Bucuresti dadea elementele lamuritoare: Munaf ramane la Bagdad, pentru a fi interogat in continuare, intrucat, dupa interviurile preliminare de duminica si luni dimineata, s-a ajuns la concluzia ca acesta detine "informatii care indica o amenintare iminenta la adresa fortelor multinationale ale coalitiei din Irak". Ambasada SUA la Bucuresti nu poate preciza daca Munaf va fi returnat in Romania, insa misiunea diplomatica americana va face tot ce poate pentru a facilita comunicarea intre el si familia sa, informeaza un comunicat al ambasadei, remis Mediafax. Ambasada SUA la Bucuresti a anuntat ca nu are detalii despre locul in care se afla acesta sau despre cat timp va fi interogat. "Nu putem sa speculam despre ceea ce se va intampla cu el (Munaf - n.r.) pe viitor", a adaugat misiunea diplomatica americana. Ambasada sustine ca a tinut legatura, de la inceputul crizei, cu sotia lui Mohammad Munaf, care locuieste in Bucuresti si ca va face tot ce se poate pentru a facilita comunicarea intre Munaf si familia sa. Sotia lui Mohammad Munaf, Georgette, a declarat luni seara ca a contactat Ambasada americana, solicitandu-i sa faciliteze legatura telefonica a lui Munaf cu cei trei copii ai sai.

Ancheta - Afacerile lui Munaf, la puricat

Seful Serviciului de Investigare a fraudelor din cadrul IPJ Covasna, comisarul-sef Costica Balhiu, a declarat ieri ca Politia verifica o fabrica de prelucrare a inului detinuta de omul de afaceri Mohamad Munaf, in localitatea Reci din judetul Covasna. Potrivit lui Balhiu, exista suspiciuni ca respectiva societate ar fi fost folosita ca paravan pentru recuperarea ilegala de TVA. "Banuiesc doar acest lucru, fiindca nu am toate datele necesare, dar este suspect ca in decursul anilor aceasta fabrica a fost vanduta de mai multe ori unor firme administrate de catre cetateni arabi, apropiati ai lui Omar Hayssam, iar pe parcurs pretul activelor crestea", a declarat Balhiu, citat de Mediafax. Potrivit comisarului-sef, in prezent valoarea fabricii a ajuns de la 1,1 miliarde de lei la 27 de miliarde de lei, fara ca fabrica sa produca ceva.

MORISCA FIRMELOR. Din informatiile oferite de Costica Balhiu reiese ca in anul 1991 a fost infiintata societatea SC Mestecanis SA, cu capital de stat, care administra fabrica de in de la Reci.

Societatea si-a incetat la scurt timp activitatea, iar in 1998 Fondul Proprietatii de Stat ar fi angajat o societate, Cont Expert SA, din Bacau, care a evaluat patrimoniul societatii la 7 miliarde de lei, in vederea privatizarii.

TERTIPURI. Potrivit aceleiasi surse, au fost organizate mai multe licitatii, pentru ca in anul 2000 fabrica sa fie cumparata de cumnatul lui Omar Hayssam, Mihai Nasture. Activele au fost revandute apoi prin mai multe firme, iar in 2003 au ajuns in patrimoniul firmei Ifigenia Trading SRL, al carei actionar majoritar este Mohamad Munaf. Potrivit lui Costica Balhui, imediat dupa vanzare, o parte din soproanele fabricii a fost demontata si remontata la fabrica de lemn detinuta de Omar la Nehoiu.
×
Subiecte în articol: eveniment munaf