x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Joaca jurnalistilor de-a "apa si focul"

Joaca jurnalistilor de-a "apa si focul"

17 Apr 2005   •   00:00

Trista poveste a celor trei jurnalisti romani disparuti in Irak pare un reality-show cu teroristi. Ne invartim de 21 de zile intr-un labirint in care camerele de luat vederi se aprind si se sting haotic, iar lumina reflectoarelor e schimbata ametitor. Jucam "apa si foc". Pe seama unei istorii dramatice ale carei personaje sunt chiar colegii nostri. In locul acestor "cetateni ai Romaniei", cum li se spune in limbaj oficial, putea fi "oricare dintre noi", asa cum gandim in timp ce incercam sa ne facem meseria.

  • de ADRIANA OPREA-POPESCU
  • SMS. Acesta a fost primul mesaj trimis de Marie-Jeanne redactiei Prima TV
    Ni se cere, pe un ton din ce in ce mai ferm in ultimele zile, sa dam dovada de rabdare. Si sa asteptam lumina de la Cotroceni. In "celula de criza" de acolo, cea a carei activitate am aflat ca o incomodam, nu exista nici un specialist care sa explice psihologia unei redactii... Nimeni nu stie ca viata noastra e condusa nu de compasiune, ci de orgolii si de goana dupa exclusivitati. Aceasta este si ratiunea pentru care Marie-Jeanne, Sorin si Ovidiu si-au riscat viata, plecand in Irak. Acesta este si motivul pentru care jurnalistii din tara vor continua sa caute adevarul, bajbaind si alunecand uneori cu condeiul in capcanele de pe traseu. Iar daca am gresit fata de ei, Marie-Jeanne, Sorin si Ovidiu, cei care cunosc atat de bine nebunia acestei meserii ne vor intelege si ne vor ierta...

    27 MARTIE. Presedintele Traian Basescu, insotit de doi abonati la prima pagina a Jurnalului National - Eugen Badalan si Constantin Degeratu - fac o vizita militarilor romani din Irak. In tara, deplasarea fusese trecuta sub tacere, contrar uzantelor, nici un ziarist roman nefiind invitat sa faca parte din delegatie. In Irak, Basescu ofera soldatilor cate un briceag inscriptionat cu "Irak 2005" si "Oferit de Presedintele Romaniei". Apoi pleaca mai departe, spre Afganistan.

    28 MARTIE. Din punct de vedere jurnalistic, o zi fara mize. Nici o arestare, nici un flagrant, doar refrenul anticipatelor. La ora 18:00, Marie-Jeanne si Sorin transmit in direct, la Prima TV, despre masurile de securitate care au fost luate in Bagdad dupa ultimele atentate. Teoretic am putea merge la culcare linistiti... Cu zece minute inainte de miezul noptii, Ministerul Afacerilor Externe anunta, printr-un comunicat trimis tuturor redactiilor ca "in urma sesizarii primite in cursul acestei seri de la conducerea postului de televiziune Prima TV privind posibila disparitie a jurnalistilor Marie-Jeanne Ion, Ovidiu Ohanesian si cameramanul Sorin Dumitru Miscoci aflati in Irak, MAE impreuna cu principalele servicii de informatii ale Romaniei au constituit imediat o echipa de gestiune informativa a acestei situatii". Incepe nebunia!

    Presedintele Basescu e contactat in aeronava cu care se intorcea din Afganistan. In jurul orei 1:00, pe Aeroportul Otopeni, Basescu declara ca "in momentul de fata, structurile statului sunt in alerta si decise sa rezolve problema". Prima TV da si ea un comunicat de presa, mult mai generos in informatii. Lipseste insa numele ziaristul de la Romania libera, Ovidiu Ohanesian... De altfel, in cursul aceleiasi nopti, disparitia lui a fost incerta, surse autorizate din Bagdad sustinand ca el se afla in libertate. Apar primele semne de intrebare...

    Marie-Jeanne, se spune in comunicatul Prima TV, a reusit sa sune in redactie in momentul rapirii. "M-au rapit" - spunea ea, desi in aceeasi situatie ingrata se aflau si ceilalti doi colegi ai ei. "Sa ne duca in Al Hamiriya" - se mai distinge din inregistrarea convorbirii telefonice de la ora 19:40, ca si cand ar fi urcat intr-un taxi... Convorbirea se intrerupe, dar peste cinci minute, Marie-Jeanne trimite un mesaj care va aparea apoi in toata mass-media din Romania: "Ne-au rapit nu e gluma. AJUTOR11111". La ora 19:55 i se trimite un SMS prin care e intrebata daca poate fi sunata. Raspunsul vine peste un sfert de ora: "Nu". Dupa care, la numarul ei raspundea un robot care spunea in limba araba, ca telefonul nu se afla in aria de acoperire. Ne-am intrebat atunci, firesc, ce fel de rapitori si-ar lasa victima sa foloseasca mobilul o jumatate de ora, sa scrie SMS-uri cu virgule si majuscule... Ni s-a explicat: unii care vor sa impresioneze, facand publica de la inceput rapirea. Ca sunt lipsiti de consecventa vom vedea pe traseu... Tot in noaptea de luni spre marti apare informatia ca deplasarea celor trei jurnalisti in Irak a fost sponsorizata de un om de afaceri irakian din Bucuresti.

    29 MARTIE. Toate redactiile sunt in alerta de gradul zero. La fel si autoritatile. La Palatul Cotroceni, presedintele Basescu pune bazele "grupului operativ", care se va transforma mai tarziu in "celula de criza". Aflat intr-o vizita de lucru la Pitesti, premierul face declaratii, intr-o hala de uzina, confirmand rapirea celor trei.

    Reusim pe cont propriu sa aflam numele sponsorului deplasarii in Irak: Omar Hayssam. Are o avere de 100 de milioane de dolari, mai multe dosare la Parchet si un diagnostic pus de psihiatru. In plus, "tichia de margaritar": un trofeu primit recent pentru managementul uneia dintre companiile sale intr-o festivitate care a avut loc la Cotroceni sub patronajul presedintelui Basescu si al Presedintiei UE. Omar refuza la inceput sa stea de vorba cu presa. Acuza probleme de sanatate si spune ca e internat la Spitalul "Obregia".

    Toate neimplinirile noastre sunt razbunate de Mircea Geoana care, aflat in Irak la o conferinta internationala, reuseste sa intre in direct la Al Jazeera. Si sa-i implore pe rapitori sa-i elibereze pe cei trei jurnalisti, "in numele unui Dumnezeu care ne iubeste pe toti si ne cere sa ne iubim aproapele". Ori teroristii nu s-au uitat la televizor, preocupati fiind sa prinda paturile cu flori de pereti, ori sunt insensibili...

    Spre miezul noptii, Omar - care se simte un pic mai bine - anunta ca a fost contactat de teroristii care i-au cerut o rascumparare de 4 milioane de dolari. Cerandu-i sa nu vorbeasca despre asta, pentru ca pune viata ostaticilor in pericol. Omar ii fenteaza pe cei care nu stiau ca suna la Spitalul Obregia" si face informatia publica. Toate reflectoarele se indreapta pe el...

    30 MARTIE. Este identificata si a patra persoana rapita o data cu jurnalistii - despre care se spunea la inceput ca ar un ziarist american. Este Mohamad Munaf, cetatean irako-americano-roman, "fratele meu" - zice Omar (dar nu de sange, ci de afaceri), si el aflat in colimatorul Parchetului General. Munaf, se pare, era translatorul, finantatorul si intermediarul deplasarii ziaristilor.

    Seara, in jurul orei 23:00, Al Jazeera difuzeaza primele imagini cu ziaristii romani. Marie-Jeanne - careia inca nu i s-a sters machiajul de pe fata - transmite un mesaj: "Am fost rapiti si am auzit de la rapitorii nostri ca s-ar fi cerut o recompensa in sprijinul eliberarii noastre. Acest lucru nu este adevarat". Ostaticii par mai degraba obositi decat ingroziti, iar teroristii sunt bizari. Cel inalt este imbracat intr-un tricou visiniu si pantaloni asemanatori unor blugi, cel scund si burtos are sub 1,70 m - inaltimea pe care si-o declara Marie-Jeanne in pasaport - , are o camasa alba cu dungi verticale gri. Numai imaginea lui chinuindu-se sa agate paturile pe pereti distruge tot dramatismul scenei... Pentru prima oara incepe sa se vorbeasca despre o "rapire atipica". Din punct de vedere jurnalistic, lui Omar ii scade credibilitatea si cota de interes.

    31 MARTIE. Mass-media are materie prima pentru comentarii si dezbateri. Informatiile ambalate aici sunt preluate in Irak, tara in care se intampla evenimentul. Se descopera ca Ovidiu Ohanesian lucra de mai mult timp la o serie de anchete prin care ar fi atacat conducerea Serviciului de Informatii Externe.

    Spre seara aflam ca Al Jazeera cere public eliberarea imediata si neconditionata a celor patru prizonieri. Din nou atipic. Tipic romanesc, apar "bagatorii de seama". Mohamad Yassin, care s-a prezentat drept negociatorul trimis de autoritati la Bagdad, declara joi noapte pe un post de televiziune ca rapitorii nu au revendicari po-litice, ci vor bani. Apare informatia conform careia toti irakienii de pe circuitul acestei rapiri vorbesc si limba romana.

    1 APRILIE. Agentia Reuters difuzeaza sapte fotografii cu ziaristii romani. Mohamad Munaf nu apare in nici una dintre imagini. E schimbat decorul, dar paznicii par aceiasi. De data asta, cel mic si burtos e imbracat tot in negru si are un pistol la brau. Colegii nostri isi arata actele, fiecare ce are. Sorin tine in maini doar pasaportul. Ovidiu are si o legitimatie de acces - Press ID - care expira pe 22 iunie 2005, iar Marie-Jeanne o alta, care expira pe 24 iunie. Legitimatia ei este insa incorect scrisa: "Mari J. Laura", adica doar prenumele, si acela modificat. Nu stim cum stau lucrurile in Irak, in Romania insa, daca dai de un subofiter meticulos, nici de poarta Penitenciarului Rahova nu poti trece cu o legitimatie in neregula...

    La Palatul Cotroceni, prin vocea purtatorului de cuvant, grupul operativ ne asigura ca "toate institutiile implicate in procesul de recuperare a jurnalistilor romani fac tot ce este necesar pentru intoarcerea lor cu bine acasa". Desi are si cetatenie romana, Munaf dispare din speech. Cu toate acestea, familia lui participa la intalnirea pe care Traian Basescu o are la Cotroceni cu rudele celor disparuti. Dupa aceasta intrevedere, toate cele patru familii intra in "silentio stampa".

    Externat de la "Obregia", Omar Hayssam pleaca intr-o statiune pe Valea Prahovei, sa se refaca...

    2 APRILIE. Sambata apare primul zvon conform caruia ziaristii romani ar fi in libertate. In asteptarea finalului fericit, zeci de colegi de breasla se strang pe Aeroporul Militar Otopeni si asteapta. Degeaba... Nu invata nimic din asta si merg si a doua zi.

    4 APRILIE. Ministrul Afacerilor Externe da un comunicat: "Fac inca o data apel la intelegerea dvs., la rabdarea si maturitatea tuturor celor care ne sunt colegi in presa si va indemn prieteneste, interesat ca lucrurile sa mearga cat mai bine, ca si dvs. de altfel, sa discerneti atent ceea ce este informatie si ceea ce este zvon".

    In lipsa oricaror informatii, jurnalistii din tara lucreaza numai pe zvonuri. Mult mai tentante decat comunicatele seci de continut care vin, arareori, de la Cotroceni. Cand esti presat de timp si de concurenta, e destul de greu sa le rezisti, mai ales atunci cand zvonurile sunt de bine... Luni dimineata apare o "informatie neoficiala" conform careia ziaristii romani se afla in siguranta, iar o aeronava ROMAVIA ceruse duminica permisiunea sa survoleze Irakul si sa aterizeze la Bagdad. Ziaristii din tara bat din nou potecuta spre Otopeni...

    5 APRILIE. Presedintia anunta, printr-un comunicat oficial, ca "cetateanul roman Omar Hayssam a fost retinut de procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Mentionam ca alte actiuni, conexe, se deruleaza la Bucuresti si Bagdad". "Din moment ce anuntul retinerii a fost facut de aici, adauga purtatorul de cuvant, e clar ca are legatura cu actiunea de recuperare a celor trei ziaristi".

    Stirea retinerii lui Omar da greutate "informatiei neoficiale", ca ziaristii sunt deja in drum spre casa. Cotroceniul reintra in scena spre miezul noptii: "stirea nu se confirma. Nimeni nu va face secreta intoarcerea lor acasa", comunica purtatorul de cuvant in loc de "noapte buna, copii".

    Dupa o intrevedere pe care a avut-o cu ambasadorul Irakului la Bucuresti, Nicolae Vacaroiu, presedintele Senatului, a declarat ca "dl ambasador a apreciat ca nu e vorba de o actiune cu revendicare politica, ci materiala".

    6 APRILIE. Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism l-au retinut prin ordonanta pe Omar Hayssam, pentru comiterea infractiunilor de inselaciune cu consecinte deosebit de grave si asociere in vederea savarsirii de infractiuni.

    Lui Omar i se imputa achizitionarea a 22 de capete de tractor cumparate de Volvo si exportate ilegal in Siria si Egipt.

    7 APRILIE. Reflectoarele sunt redirectionate spre alte zone, si in circuitul zvonistic apar nume noi si grele: Ristea Priboi, Viorel Hrebenciuc si Fatih Taher, despre care se spune ca ar fi chemati la Parchet pentru audieri. Alarma falsa.

    8 APRILIE. La Vatican este inmormantat Papa Ioan Paul al II-lea, in Romania este zi de doliu national...

    10 APRILIE. Un fost senator PSD de Buzau il acuza pe senatorul Ion Vasile, tatal lui Marie-Jeanne, care a fost reales in functia de presedinte al Organizatiei PSD Buzau, ca patroneaza mafia din judet si ca are relatii apropiate cu Omar Hayssam.

    11 APRILIE. Presedintia anunta ca cei trei jurnalisti sunt in viata.

    "Elementele pe care le detinem ne fac sa fim deosebit de optimisti in ceea ce priveste starea lor", spune purtatorul de cuvant care promite din nou presei "raspunsuri la final" si adauga: "Nu ne ramane decat sa mizam pe rabdarea dvs".

    Mile Carpenisan face in Jurnalul National declaratii care rup ritmul impus de la Cotroceni.

    12 APRILIE. Jurnalul National publica interviul luat corespondentului Antenei 1 in Irak, care sustine ca "jurnalistii au fost eliberati pe 4 aprilie, iar intreaga afacere este o poveste murdara". Seara, intr-un interviu acordat unui post de radio, presedintele Basescu vine cu replica: "presa este supusa unei intoxicari comparabile cu cea de la Revolutie". Suntem vulnerabili, se pare, la stirile cu teroristi... Dar si mai vulnerabili raman cei care nu au invatat vreme de 16 ani sa contracareze aceasta dezinformare.

    13 APRILIE. Provocat, presedintele Basescu face, pentru prima oara de la declansarea crizei, declaratii presei: "Jurnalistii sunt in viata, dar ostatici in mod real". Nu vorbeste insa despre rapitori, ci despre o "grupare care ii detine". Nici despre negocieri, ci despre "contacte" si "legaturi". 1

    4 APRILIE. Biroul din Bagdad al Agentiei de Presa REUTERS difuzeaza pentru prima oara imagini cu membri ai echipei de negociatori la Bagdad. Tema de lucru pentru acasa: identificarea celor trei personaje din imagine, in dreptul carora nu apare nici un nume.

    15 APRILIE. Parchetul General da un comunicat prin care, indirect, neaga ca Omar Hayssam ar avea vreo legatura cu rapirea celor trei jurnalisti. Presedintia, respectiv "celula de criza", nu are nici o reactie.

    16 APRILIE. Un important lider religios siit libanez, seicul Mohammed Hussein Fadlallah, a facut apel la rapitori sa ii elibereze pe cei trei ziaristi romani luati ostatici in Irak, fara sa ceara recompense politice sau financiare. Seicul, foarte respectat in intreaga lumea araba, este si liderul spiritual al miscarii Hezbollah.

    … Nu stim cat de departe este finalul acestei povesti. Subiectul a pierdut insa din actiune si se scrie acum cu epitete si comentarii. Se trage de text, cum spunem noi. Se trage de timp, cum ar zice altii. Stam cu ochii pe faxuri, asteptand comunicate cu antetul Presedintiei. Si o invitatie la Aeroportul Otopeni. Vom fi acolo sa surprindem cuminti momentul in care delegatia oficiala, in frunte cu Traian Ba-sescu, ii va intampina pe cei trei jurnalisti. Intuim deja ca accesul ne va fi limitat in tarcuri special amenajate. Ne vom calca in picioare pentru a prinde un unghi cat mai bun, o expresie a chipurilor. O lacrima. In exclusivitate. Si ei ar fi facut la fel...

    SORIN DUMITRU MISCOCI

    S-a nascut la 7 februarie 1975, la Sibiu. A lucrat pentru RTS Sibiu, Pro TV Sibiu, iar din anul 2000 a devenit corespondent al Prima TV. Doi ani mai tarziu a fost mutat la redactia din Bucuresti, unde a filmat o perioada alaturi de Cristian Sabbagh pentru emisiunea "Politia in actiune". In 2003 s-a mutat la Departamentul Stiri. Este necasatorit, insa are o logodnica, Andreea Costiuc, cu care planuia sa se insoare. Nunta e programata pe 3 septembrie.

    MARIE-JEANNE LAURA ION

    S-a nascut la Buzau, la 27 septembrie 1972. A absolvit Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii din cadrul Universitatii Bucuresti, dar si Colegiul de Comunicare Sociala din cadrul Universitatii de Stat din Quito, Ecuador. Primul loc de munca l-a avut in orasul natal, la Radio Campus, unde a fost colaborator un an. In 1996 se angajeaza ca reporter la Cronica Romana, iar un an mai tarziu, la Antena 1. In 1997 s-a angajat la Prima TV, unde lucreaza si in prezent ca redactor-sef al Departamentului de Stiri, ceea ce presupune atributii de reporter special, dar si de editor al jurnalului de la ora 18:00. A avut colaborari cu postul de televiziune EuroNews si a realizat reportaje speciale pentru zona europeana. Este necasatorita.

    EDUARD OVIDIU OHANESIAN

    S-a nascut la Bucuresti, in 1 ianuarie 1968. In 1997 a absolvit Facultatea de Management General din cadrul Universitatii "Aisteda". A lucrat in domeniul IT si timp de un an a fost operator de calculator la combinatul siderurgic din Ucraina. In presa a debutat in 2003 ca reporter special al Romaniei Libere. A fost trimisul special al ziarului in Afganistan. A fost premiat recent de Clubul Roman de Presa pentru un reportaj scris impreuna cu Mihnea Petru Parvu. Este necasatorit.
    ×