Sate intregi au fost sterse de pe fata pamantului. Mii de oameni au ramas fara case. Alte cateva zeci de persoane si-au pierdut vieta. Toate cele trei ape care traverseaza judetul Braila s-au umflat in lunile mai si iunie ale anului 1970, distrugand digurile si stavilarele ridicate de oameni cu mainile goale, din pamant si pietris.
|
|
IZOLATI. Mai multe drumuri nationale au fost acoperite de viituri, rupand legaturile Brailei cu restul tarii. Armata si garzile patriotice au fost mobilizate la ordinul lui Ceausescu |
Citește pe Antena3.ro
Satu Mare - O femeie se legase cu parul de copac
"Cotele apelor au crescut brusc, au ras o parte din Jibou si au inaintat spre Cheile Ticaului, in Parang, dar debitele au fost prea mari si apele au luat-o la stanga, pe unde s-au putut revarsa si au inundat localitatea Benesat (judetul Satu-Mare), unde traiau cam 3.000 de suflete", povesteste nea Lazar, probabil cel mai vechi reporter al cotidianului Romania Libera. Satenii s-au refugiat pe dealurile dimprejurul satului, unde si-au pus la adapost si vitele, dar casele nu si le puteau lua in spinare. Ziaristul spune cum a vazut oamenii care si-au scos portile caselor, porti largi, maramuresene, facute din grinzi groase, si le-au transformat in plute. "Si-au luat de prin gospodarii ce au apucat si s-au salvat cu plutele facute din porti", spune batranul gazetar. Totusi, desi catastrofa de la Dej ar fi trebuit sa fie un avertisment, cel mai nenorocit in primavara acelui an a fost Satu-Mare. Locuitorilor li se spusese sa stea linistiti. In seara prapadului, pe la ora 10 a inceput nebunia. In 10 minute, un cartier intreg a fost inundat pana la acoperisuri. Oamenii s-au urcat pe case. "Am vazut o femeie care-si infasurase parul lung de o craca de copac, nu doar sa nu fie luata de suvoi, dar de maini avea nevoie ca sa-si tina copilul", povesteste ziaristul. HARTA SALVATOARE. Jurnalistul veteran isi aminteste cum, in toata avalansa aceea de sate inundate, unul a scapat ca prin minune de furia apelor. "Il vedeam din elicoperul cu care se transportau alimente si cu care mergeam si noi, ziaristii, sa vedem ce se intampla. Era ca o insula intre ape". Inginerul agronom, un ungur, cotrobaind prin hartoagele de la primarie, descoperise o harta a locului, ingalbenita si veche, de pe vremea Imperiului Austro-Ungar. Harta arata si curbele de nivel, cele mai mari cote dimprejurul satului, asa ca inginerul i-a mobilizat pe oameni si au tras cateva diguri, nu mari, dar exact pe unde trebuie. "Ce-i drept, ca de salvat se salvasera, dar acum nu aveau unde pleca. Si mergeam cu elicopterul si militarii le dadeau medicamente si hrana, iar cand survolau zona doar ca sa comunice cu ei sa vada ce le mai trebuie, mergeam si eu. Si aveam doua aparate din acelea de portavoce, pe una o coboram cu o franghie sa-i putem auzi si prin alta vorbeam noi", spune nea Lazar. (Elena Stanciu)
GALATI
|
Locuitorii comunei galatene Branistea inca isi mai aduc aminte de inundatiile din anii â70. Peste 50 de case au fost inghitite atunci de ape. Dupa 1970, toti locuitorii din Branistea au lucrat impreuna si au construit un stavilar in forma de potcoava. Primarul comunei, Ionel Lepadatu, ne-a spus ca localitatea a fost practic stramutata, in urma inundatiilor, dincolo de calea ferata, care trece prin mijlocul localitatii. Prea putini s-au mai incumetat sa-si construiasca locuinta in zona inundata de Siret. "Cei care au avut atunci de suferit au primit locuri de casa intr-o alta parte a comunei", ne-a spus primarul Lepadatu. Ionel Sighinasnu nu a vrut sa se mute si a construit in acelasi loc. Pentru ca a refuzat sa-si ridice casa in alta zona, autoritatile de atunci nu i-au acordat nici un sprijin. La cei 80 de ani ai sai, isi aduce aminte cum apa a crescut incet, pana a ajuns la brau. "Am facut baraj cu saci de nisip, dar s-a rupt. Am vrut sa plec in alt loc dupa ce s-a daramat casa, dar daca nu era unde voiam, mi-am facut alta tot aici", povesteste batranul.
|