x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Jó napot, Ciolacu! Și baftă la guvernare

Jó napot, Ciolacu! Și baftă la guvernare

de Ion Alexandru    |    14 Iun 2023   •   00:05
Jó napot, Ciolacu! Și baftă la guvernare

„PSD a dăunat foarte mult României”. „PSD încearcă de o bună vreme să amputeze puterile președintelui”. „PSD, marele PSD se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor”.

 „Românii se confruntă cu doi inamici: virusul denumit SARS-CoV-2 și PSD”. Aceasta a fost relația dintre președintele României, Klaus Iohannis, și Partidul Social Democrat, în perioada 2018-2020, pentru ca, după alegerile parlamentare, deși social democrații au câștigat acel scrutin, președintele să declare că nu va nominaliza un premier de la PSD. Ieri însă, după consultări formale la Palatul Cotroceni, chiar în ziua în care își aniversa 64 de ani de existență, președintele Iohannis l-a nominalizat pe liderul PSD, Marcel Ciolacu, să conducă noul Guvern al României.

 

Marți, 13 iunie 2023, ora 14.00. Președintele României, Klaus Werner Iohannis și-a serbat ziua de naștere cu patru runde de consultări formale, în vederea nominalizării unui nou candidat pentru funcția de prim-ministru, după demisia de luni a lui Nicolae Ciucă. Liderii PNL, PSD și ai Grupului Minorităților Naționale din Camera Deputaților, Nicolae Ciucă (proaspăt uns la conducerea Senatului), Marcel Ciolacu și Varujan Pambuccian au fost „audiați împreună”, timp de 30 de minute, după care, separat, a fost consultată delegația UDMR, condusă de Kelemen Hunor. După 15 minute, această întrevedere a luat sfârșit, urmând câte o întrevedere scurtă cu reprezentanții USR și AUR. La poarta Palatului Cotroceni, flancați de jandarmi, mai mulți deputați neafiliați, în frunte cu fostul lider PNL Ludovic Orban, au organizat un protest adresat președintelui.

La finalul rundelor de consultări, Klaus Iohannis a apărut, la televizor, umăr la umăr cu liderul PSD, Marcel Ciolacu, anunțând nominalizarea acestuia din urmă pentru funcția de prim-ministru. „Coaliția a ales acum un an și jumătate, la constituire, să funcționeze cu schimbarea premierului la jumătatea perioadei de funcționare. Guvernarea a funcționat foarte bine și sunt convins că va funcționa foarte bine și în continuare. România a trecut prin mai multe crize. Datorită modului în care coaliția a lucrat, România a trecut cu bine peste aceste crize. Faptul că azi ne aflăm aici pentru a formaliza rotația premierilor atestă un mod de seriozitate. Românii au cerut stabilitate și li s-a oferit stabilitate. În aceste condiții, după consultări, desemnez pentru poziția de prim-ministru al României pe domnul Marcel Ciolacu, pentru a continua munca acestei coaliții”, este anunțul președintelui României.

 

Cu exact patru ani în urmă, Iohannis sărbătorea înfrângerea PSD

 

Exact cu patru ani în urmă, pe 13 iunie 2019, tot de ziua lui Iohannis, președintele a chemat la Cotroceni liderii partidelor parlamentare, pentru a semna împreună celebrul Acord Politic Național pentru „consolidarea parcursului european al României”, un pretext pentru a-și exprima triumful la referendumul pe justiție pe care l-a organizat, odată cu alegerile europarlamentare, la 26 mai 2019. S-au prezentat liderii PNL, USR, UDMR, Pro România și PMP. PSD nu a onorat invitația. 

Atunci, Iohannis a susținut un discurs în care a afirmat că „PSD nu s-a schimbat. PSD a pierdut primul rând de alegeri dintr-un set mult mai larg. PSD urmărește în continuare aceleași obiective și răspunsul lor, pe care mi l-au transmis prin media, a fost practic un refuz. PSD a dăunat foarte mult României. Din cauza PSD-ului, România nu s-a mai dezvoltat mai mult și nu se dezvoltă nici acum mai mult”. 

Din 2015, în primul an al primului său mandat, și până în 2021, după alegerile parlamentare de la finalul anului 2020, președintele Iohannis s-a poziționat drept cel mai mare adversar al PSD. Silit de rezultatul alegerilor parlamentare din 2016 să numească premieri de la PSD, Iohannis a intrat în conflict deschis cu social democrații. Spre exemplu, în 4 iulie 2018, într-o declarație de presă legată de modificarea Codurilor penale, președintele afirma că „este inadmisibil cum a transformat PSD procedurile parlamentare și cum se acționează în ziua de azi în Parlament. Ceea ce se întâmplă în aceste zile se numește dictatura majorității și este profund dăunătoare democrației”.

 

Partidul lui Ciolacu, asemănat cu virusul SARS-CoV-2

 

Cele mai dure atacuri ale președintelui Klaus Iohannis la adresa PSD, partid al cărui lider a fost desemnat ieri să preia guvernarea, au avut loc însă după decizia CCR care l-a obligat să o revoce pe Laura Kovesi din fruntea DNA. „Putem să constatăm, destul de ușor, că PSD încearcă de o bună vreme, să amputeze puterile președintelui. Fiindcă președintele României, evident, are altă părere decât majoritatea pesedistă din Parlament. Cred că se cam grăbesc un pic pesediștii”, spunea, la acel moment, Iohannis.

În 7 mai 2020, președintele declara, într-o comunicare oficială, că „românii se confruntă, din păcate, cu doi inamici: unul perfid, invizibil, virusul foarte contagios denumit SARS-CoV-2, și celălalt inamic, mult mai vizibil, dar la fel de dăunător pentru societatea și viitorul țării noastre. PSD a lucrat mult și prost, toxic de-a dreptul. PSD a rămas același partid preocupat doar să-și salveze baronii”.

 

Liderul social democrat, acuzat de președinte, în 2020, că vrea să „dea Ardealul ungurilor”

 

Nu doar PSD, ca organizație politică, a făcut obiectul atacurilor lui Klaus Iohannis, ci și Marcel Ciolacu, pe care, ieri, l-a nominalizat să preia frâiele Guvernului României. În data de 19 aprilie 2020, președintele României își începea un discurs televizat cu formula „Jó napot kivanok, PSD!” - O zi bună, PSD. „Este inadmisibil, dragi români, ce se întâmplă în Parlamentul României! PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaților o lege prin care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc. Este inadmisibil unde s-a ajuns cu acest PSD. PSD, marele PSD se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor. Jó napot, Ciolacu! Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orban, în schimbul acestei înțelegeri? Vedeți, dragi români, asta înseamnă o majoritate toxică pesedistă. Mai bine aveam alegeri anticipate. Eu nu mai vreau ca problemele importante ale națiunii să fie hotărâte de PSD. Eu nu mai vreau ca această majoritate toxică pesedistă să hotărască împotriva României și împotriva românilor”, declara președintele României în urmă cu doar trei ani și două luni.

×
Subiecte în articol: klaus iohannis Marcel Ciolacu PSD