x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Lotul olimpic feminin de gimnastica s-a desfiintat

Lotul olimpic feminin de gimnastica s-a desfiintat

de Sorin Anghel    |    Florin Gongu    |    31 Aug 2005   •   00:00
Lotul olimpic feminin de gimnastica s-a desfiintat

Federatia Romana de Gimnastica a decis ieri sa desfiinteze lotul olimpic feminin. Prin urmare, Catalina Ponor, Dana Sofronie si Floarea Leonida au fost trimise sa se pregateasca la cluburile de care apartin. Antrenorii Octavian Belu si Mariana Bitang au cerut sa li se rezilieze contractele pe care le au cu COSR si cu federatia. Romania risca sa se prezinte fara fete la CM de Gimnastica din Australia.

Incepand de ieri, se poate spune cu siguranta ca nu mai avem gimnastica. Cel putin la nivel de lot olimpic. Nu mai avem nici sportive, nici antrenori. Situatia este dramatica, in conditiile in care peste trei luni incepe si Campionatul Mondial.

Titluri din articol :
  • Bitang: "Multe scandaluri le-am tinut in tacere"
  • Belu: "Vom mai avea lot in 2006"
  • Catalina Ponor nu vrea sa mai fie tinuta din scurt
  • Ioan Dobrescu: "Nu este cazul sa dramatizam"
  • Bogdan Orzata: "Ponor si Leonida au venit neinvitate"

    Federatia Romana de Gimnastica a hotarat desfiintarea lotului olimpic iar antrenorii Mariana Bitang si Octavian Belu au solicitat rezilierea contractelor. Daca Monica Rosu a fost nevoita acum cateva zile sa-si intrerupa pregatirea din motive medicale, ieri, celelalte sportive, Catalina Ponor, Floarea Leonida si Daniela Sofronie au fost trimise sa se pregateasca la cluburile lor. De asemenea, si la Alexandra Eremia se renuntase, aceasta aflandu-se in convalescenta dupa o operatie de apendicita, dar si din cauza surplusului de greutate.

    ISTORIC. Situatia in sanul lotului olimpic de gimnastica devenise tensionata inca de la inceputul acestui an, cand Oana Petrovschi ii daduse in judecata pe antrenorii lotului, solicitandu-le acestora 30.000 de euro, drept daune ca si-a agravat starea de sanatate, fortata fiind sa se antreneze. De la acest proces s-a pornit un altul in care Octavian Belu era acuzat de insusirea de foloase necuvenite. A fost momentul in care Belu si Bitang si-au anuntat demisiile din fruntea lotului de gimnastica. Cu timpul, procesele s-au stins, federatia si COSR au intervenit, astfel ca pe 7 aprilie cei doi valorosi tehnicieni au semnat un nou contract. "Angajamentele sunt pe patru ani, dar vor fi rediscutate, renegociate anual sau chiar din sase in sase luni, daca va fi cazul", anunta atunci Ioan Dobrescu, secretarul general al COSR. Conform unor surse, antrenorii urmau sa primeasca lunar cate 5.000 de dolari de la COSR, iar costurile legate de pregatirea gimnastelor trebuiau suportate de catre federatie. Totul parea ideal, dar necazurile antrenorilor nu s-au oprit aici. Invocand precedentul Petrovschi, sportivele au inceput sa acuze tot felul de probleme medicale, desi aveau aviz favorabil, bramburindu-si propriile antrenamente.

    FINAL. Bomboana pe coliva a fost pusa de escapada de sambata noaptea a gimnastelor Catalina Ponor, Floarea Leonida si Alexandra Eremia care au petrecut la Clubul Old Stone alaturi de un grup de gimnasti intre care se aflau Bogdan Orzata, Daniel Popescu si Flavius Coti, cel din urma sarbatorindu-si ziua de nastere. Sportivele au petrecut pana in zori, ele ajungand la hotel Sport spre ora 4:00. Doar Daniela Sofronie era in camera, refuzand sa iasa in oras. Belu si Bitang au anuntat Federatia de Gimnastica si COSR. In urma raportului intocmit de tehnicieni, ieri s-a hotarat dizolvarea lotului olimpic de gimnatica.

    INTELEGERE
    "Gimnastica este un sport benevol. Daca fetele vor s-o faca, bine, daca nu, nu. Catalina Ponor, inainte de a fi gimnasta, este si ea o adolescenta. Nu exista nici o diferenta intre o campioana olimpica si un om normal" - Adrian Stoica, secretar general al FR de Gimnastica

    Bitang: "Multe scandaluri le-am tinut in tacere"

    Mariana Bitang (foto) a fost categorica ieri in anuntarea hotararii de a renunta la lotul olimpic de gimnastica, alaturi de Octavian Belu. Ea a spus ca nu va mai reveni asupra acestei decizii.

    Jurnalul National: Doamna Bitang, chiar renuntati la lotul de gimnastica?
    Mariana Bitang: Absolut, nu mai e loc de intors. Am solicitat rezilierea contractului.

    Si fetele?
    Ele se vor pregati cu antrenorii la cluburile lor si, in functie de asta, vor participa la Campionatele Nationale. Apoi, daca au valoare, vor merge si la Campionatele Mondiale. Dar, nu cu noi antrenori.

    Escapada de sambata noaptea v-a determinat sa luati aceasta decizie?
    Au fost foarte multe scandaluri in gimnastica. Unele din ele le-am tinut in tacere. Nu era vorba doar de o iesire la discoteca. Asa cum se intamplase si saptamana trecuta, cand au iesit la ziua lui Ponor, putea sa se intample si acum, daca ar fi anuntat ca se duc la ziua nu stiu cui. Numai ca, in sala, deja nu mai mergea treaba. Fetele acuzau intr-una dureri si intrerupeau activitatea, dar noaptea puteau merge in baruri. Asta cu mai putin de trei luni inainte de Campionatul Mondial.

    Le interziceau medicii sa se antreneze?
    Nici vorba. Toate aveau avize medicale favorabile, dar ele se tot plangeau de dureri la spate sau de genunchi. Doar Rosu avea recomandare de pauza o luna.

    Ati discutat situatia cu oficialii?
    Da, si federatia le daduse o serie de avertismente. Degeaba. Situatia noastra am discutat-o cu domnii Vieru, Stoica si Dobrescu.

    N-au parut afectati?
    Oricum, pe ei nu-i intereseaza acest campionat mondial, care este unul tranzitoriu, ci cel de la anul care este mai aproape de Olimpiada. Pentru ei, importanta este Olimpiada.

    Ce veti face acum?
    Vom avea timp liber mai mult. In perspectiva viitorului, este prematur sa spun. Vom vedea. Federatia de Gimnastica ne-a propus niste posturi, dar ne mai gandim.

    Oferte de afara?
    Orice e posibil! Ramane de vazut.

    PRECIZARE
    "Nu noi am cerut desfiintarea lotului, ci doar am informat federatia si COSR despre situatia de la lot. Nu ne puteam asuma responsabilitatea de a ne schimba metodele de pregatire intr-un timp asa de scurt, pana la Mondiale"

    SUCCES
    "Nu s-a ajuns aici din cauza a ceea ce s-a intamplat sambata, ci a fost o acumulare. Ii doresc Catalinei Ponor sa ia aur la Mondiale. Are sanse, pentru ca exercitiul la barna este competitiv, important este sa vrea" - Mariana Bitang

    LA CM
    La Campionatele Mondiale individuale din Australia, de la Melbourne, din perioada 22-27 noiembrie, fiecare natiune are dreptul sa inscrie maximum patru sportive si nu mai mult de trei la fiecare aparat. "Din punct de vedere tehnic este aproape imposibil sa asiguram o prezenta onorabila la Mondiale. Ar fi pentru prima oara cand nu participam cu nici o sportiva", a declarat Adrian Stoica, secretarul general al FRG.

    Belu: "Vom mai avea lot in 2006"

    Antrenorul Octavian Belu (foto) a declarat ieri ca abia din 2006 se va putea vorbi despre un nou lot, atunci cand junioarele vor ajunge la varsta senioratului. "Aceasta situatie s-a produs prin acumulare, prin sustragerea de la pregatirea normala. Din punctul meu de vedere, lucrurile nu vor sta bine la Campionatele Mondiale. Din 2006 se poate vorbi despre un nou lot de senioare, cand junioarele vor indeplini varsta de participare la CM." Belu a precizat ca a solicitat rezilierea contractului sau cu Comitetul Olimpic si Sportiv Roman, deoarece nu isi putea indeplini obligatiile. "Am solicitat rezilierea contractelor cu FRG si COSR. Nu putem sa ne asumam obiectivele din contract in aceste conditii. Nu sunt obisnuit sa lucrez facand figuratie prin sala, am pretentii si la capitolul volum si intensitate fizica. Nu iei medalie doar pentru ca te cheama nu stiu cum. La Campionatele Europene o belgianca a luat medalie la sarituri, desi nimeni nu ii dadea vreo sansa", a spus tehnicianul. Intrebat daca exista posibilitatea de a le mai antrena pe fostele componente ale lotului olimpic, Belu a raspuns: "Din moment ce am cerut rezilierea contractelor, inseamna ca nu mai vreau sa ma implic in pregatirea acestor sportive". Octavian Belu a mai spus ca banii pe care ii castiga ca antrenor al lotului olimpic nu se mai justificau.

    Catalina Ponor nu vrea sa mai fie tinuta din scurt

    Tripla campioana olimpica la Atena, Catalina Ponor (foto) isi doreste sa faca performanta fara sa mai fie tinuta din scurt. "Sper sa reusesc sa demonstrez ce e mai bun, sa ajung la Campionatele Mondiale si sa arat cine sunt. Pentru barna am un exercitiu foarte bun si sper sa ma mentin in forma. Voi incerca sa demonstrez ca se poate face performanta, chiar daca nu suntem tinute din scurt", a spus Ponor. Gimnasta nu se simte vinovata pentru ceea ce s-a intamplat. "Mai mult regret, pentru ca ne-am despartit de o familie, dar sper sa fie bine. Nu ma simt vinovata, decat ca au fost foarte multe probleme si s-a ajuns aici", a afirmat sportiva. Intrebata daca s-a simtit neinteleasa de antrenori, Ponor a raspuns: "Nu mai comentez nimic si sper sa fie bine de acum inainte. Regret decizia antrenorilor, cu ei puteam face multe. Va fi foarte greu fara Octavian Belu si Mariana Bitang la Campionatele Mondiale de la Melbourne".

    Secretarul general al FRG, Adrian Stoica, a declarat: "Am decis sa trimitem fetele sa se pregateasca la cluburi, pentru ca, in ciuda tuturor interventiilor noastre, nu au inteles ca rigorile sportului de performanta nu pot fi ocolite. Daca vor sa continue, trebuie sa o demonstreze la Campionatele Nationale. Usile raman deschise, fetele se pot intoarce oricand la lot, daca vor demonstra ca sunt pregatite".

    REGRETE
    "Imi pare rau pentru ceea ce s-a intamplat. Domnul Belu si doamna Mariana sunt oamenii care m-au crescut din momentul in care am plecat de acasa. Sper sa revina asupra deciziei si impreuna sa revenim cu totii la lot, pentru a face o figura frumoasa la Campionatele Mondiale de la Melbourne" - Monica Rosu

    VICTIMA
    "Eu am picat nevinovata din toata povestea asta. Acum ma duc acasa si o sa ma pregatesc cu Farul. Sper sa se intample ceva si sa fiu chemata inapoi, pentru ca nu imi convine situatia in care ma aflu" - Dana Sofronie

    CONDITIE
    "Daca gimnastele vor fi pregatite sa participe la CM, vor merge la Mondiale cu antrenorii care le-au pregatit la cluburi. Daca iti doresti clubul, ai conditiile clubului. Daca vrei conditii de lot, trebuie sa te supui unor reguli" - Adrian Stoica, secretar general FR Gimnastica

    AM MAI PATIT-O IN 2002
    Catalina Ponor si Daniela Sofronie se vor intoarce la Constanta, la clubul la care sunt legitimate, Floarea Leonida se va antrena la Steaua Bucuresti, ca si Alexandra Eremia, exclusa din lot in urma cu o saptamana, impreuna cu Monica Rosu, din cauza problemelor de greutate si a celor medicale. Rosu se afla deja la Bacau, unde isi va continua pregatirea, dupa expirarea interdictiei de o luna de a se antrena, din cauza problemelor medicale la spate. O situatie asemanatoare a avut loc in urma cu trei ani, cand Romania a fost reprezentata in concursul de senioare din cadrul Campionatelor Europene de gimnastica de la Patras doar de Oana Petrovschi. Comitetul Executiv al FRG a decis atunci sa le trimita la cluburile lor pe gimnaste care nu s-au refacut in urma unor accidentari.

    Ioan Dobrescu: "Nu este cazul sa dramatizam"

    Presedintele Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, Octavian Morariu, s-a aflat pana ieri in strainatate, in concediu, sosind abia aseara in tara. Primul care a aflat de intentia antrenorilor Octavian Belu si Mariana Bitang de a pleca din fruntea lotului olimpic de gimnastica a fost secretarul general al COSR, Ioan Dobrescu (foto).

    Jurnalul National: Ce pozitie veti lua fata de intentia lui Octavian Belu si a Marianei Bitang, care au solicitat sa li se rezilieze contractele pe care le au cu COSR?
    Ioan Dobrescu: Ceea ce s-a intamplat nu reprezinta o surpriza, ci este o urmare a unei stari de fapt. Au plecat de la carma unui lot disipat, care a fost mereu macinat de accidentari sau de probleme disciplinare. Va trebui sa ne gandim serios cum va trebuie sa arate un lot olimpic care sa poata atinge performanta la Olimpiada de la Beijing.

    COSR e de acord cu rezilierea contractelor?
    Asta ramane sa discutam. Pana atunci, noi asteptam din partea Federatiei Romane de Gimnastica solutii pentru structurarea noului lot olimpic. Impreuna vom decide cine va face parte din staff-ul tehnic si nu este exclus sa ii avem din nou printre antrenori pe Octavian Belu si Mariana Bitang, asa ca nu e cazul sa dramatizam. Trebuie sa acceptam faptul ca a venit vremea sa facem un schimb de generatii in gimnastica.

    Este vorba de un schimb de generatii la nivelul antrenorilor sau al sportivelor? Fetele care faceau parte din actualul lot anuntasera ca se vor retrage in aceasta toamna, dupa campionatele mondiale de la Melbourne.
    Eu vorbesc despre un schimb de generatii la nivelul sportivelor, dar nu ar fi exclus sa fim nevoiti sa facem modificari si la nivelul antrenorilor. FRG trebuie sa vina in fata noastra cu un lot care sa poata ajunge la Olimpiada de la Beijing si era clar ca aceste fete nu mai au putinta si nici vointa de a face performanta.

    Se apropie Romania de o perioada de tranzitie cum a fost aceea de la retragerea Nadiei Comaneci pana la aparitia Danielei Silivas, cand nu prea am mai avut rezultate?
    Nu suntem deloc in criza. Avem resurse suficiente la Deva si la Onesti pentru a le inlocui pe fetele care au cucerit aurul la Olimpiada de la Atena. Eu va dau asigurari ca gimnastica romaneasca nu se va stinge o data cu retragerea Catalinei Ponor.

    Daca Octavian Belu si Mariana Bitang pleaca, pe cine aduceti in fruntea lotului olimpic?
    Pe Forminte, de la lotul de junioare de la Deva, dar eu imi doresc sa nu ne despartim de Octavian Belu si de Mariana Bitang, pentru ca sunt doua figuri emblematice pentru Romania. Ideal ar fi ca Forminte sa lucreze impreuna cu Belu si cu Bitang. Ar fi ceva de vis. Sunt trei antrenori care isi iubesc meseria si am incredere in calitatile lor.

    Cu presedintele Octavian Morariu ati vorbit?
    L-am informat si vom stabili impreuna ce este de facut. Oricum, si dumnealui mi-a transmis ca nu este cazul sa dramatizam, pentru ca solutii exista pentru a avea continuitate in gimnastica romaneasca.

    Bogdan Orzata: "Ponor si Leonida au venit neinvitate"

    In imaginile surprinse la petrecerea prilejuita de majoratul gimnastului Flavius Coti, Bogdan Orzata (foto), component al lotului olimpic masculin, apare in ipostaze tandre alaturi de Catalina Ponor. "Am picat nevinovat. Eu nu am nici un fel de relatie cu fetele de la lotul national. Catalina Ponor m-a rugat sa le chem un taxi si, cand a venit comanda, am iesit cu fetele pana afara, sa le conduc la masina. A fost prostia mea ca am vrut eu sa fac pe cavalerul, si acum toata lumea ma crede marele gagicar", a declarat Bogdan Orzata.

    "IN BRACONAJ". Gimnastul, in varsta de 22 de ani, sustine ca, dintre cele trei gimnaste prezente sambata seara in clubul Old Stones, doar Alexandra Eremia a fost invitata. "Eu nu le-am invitat pe fete la acea petrecere, pentru ca nu eram eu organizatorul, ci Flavius Coti, care a implinit 18 ani. Catalina Ponor si Floarea Leonida au venit neinvitate si au aparut acolo singure. Erau in braconaj. Le-a adus un taxi si am ramas destul de mirat cand le-am vazut acolo", a incercat sa se disculpe gimnastul, care a recunoscut totusi ca la cheful lui Coti s-au consumat si bauturi alcoolice. "Am baut si alcool, dar nu atat de mult, incat sa ne imbatam. In poze, Alexandra Eremia apare destul de ametita, parca ar fi fost drogata, dar in realitate nu era deloc asa. Era doar obosita, dar nu a avut probleme", a povestit sportivul.

    INDIFERENT. In momentul in care a fost intrebat daca se simte cumva vinovat de evenimentele petrecute la lotul olimpic feminin de gimnastica, Bogdan Orzata a inceput sa rada. "Nu le-a chemat nimeni acolo, nu le-a obligat nimeni sa bea, asa ca nu am nici un motiv pentru care sa ma consider vinovat de ceea ce s-a intamplat", s-a aparat gimnastul, care a precizat ca antrenorul baietilor, Dan Grecu, nu a luat nici o atitudine fata de cele petrecute sambata seara. "Ne-a intrebat doar daca noi le-am invitat pe fete acolo si i-am spus ca nu. Noi mai iesim sambata prin oras, deci nu are ce sa ne reproseze." De precizat ca, pana nu demult, Bogdan Orzata a fost prietenul fostei mare gimnaste Andreea Raducan.
  • ×