Variantele pentru constituirea guvernului care sa conduca Romania in urmatorii patru ani se tes intr-o lupta in care au fost aruncate cele mai dure amenintari din partea fiecaruia dintre cele doua blocuri politice importante.
OANA STANCU
VARIANTE. Pe de o parte, Alianta are varianta desemnarii unui prim-ministru fara o sustinere parlamentara majoritara. Guvernul nou-creat ar cadea in Parlament, iar repetarea acestui fapt de trei ori i-ar da lui Basescu posibilitatea dizolvarii Parlamentului si organizarea de alegeri anticipate. Pe fundalul succesului inregistrat de Basescu, aliatii spera sa castige si parlamentarele utilizand in acest caz sloganul "Dati-mi si guvernul!". Investirea acum a unui guvern minoritar este supusa riscului caderii la orice motiune de cenzura.
De cealalta parte, daca PSD ar recurge la incercarea de suspendare a presedintelui, procedura este considerata insa de Alianta practic imposibila, pentru ca tentativa de suspendare ar trebui supusa referendumului si validata de jumatate din cetatenii cu drept de vot, ceea ce inseamna peste 8 milioane de alegatori.
REZERVA. Ieri, aliatii pregatisera si un scenariu de rezerva pentru cazul in care Basescu ar decide totusi sa puna prim-ministru PSD: crearea unui guvern din umbra al Aliantei, care, timp de un an, sa toace guvernul PSD+PUR+UDMR si sa determine apoi anticipate. Noii alesi ar guverna patru ani, adica exact pana cand expira si mandatul lui Basescu de presedinte, iar acesta va putea sa participe din nou la alegeri si sa traga dupa el si Alianta.
SCENARIU
|
Surse parlamentare afirmau ieri insa ca PSD, PUR si UDMR vor da lovitura in zilele urmatoare facand publica o lista de 30 de sustinatori ai Guvernului pe care sa-l formeze cele trei partide. Cei 30 de parlamentari ar fi 20 din partea PRM si 10 membri ai PNL, din sanul gruparii Patriciu. Surse liberale au confirmat aceasta ipoteza, parlamentarii care l-ar putea urma pe Patriciu in cazul unui eventual sprijin acordat PSD fiind cei din judetul Prahova.
|
Citește pe Antena3.ro