x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Mănâncă, mănâncă, să fii greu!"

"Mănâncă, mănâncă, să fii greu!"

de Violeta Fotache    |    12 Noi 2010   •   00:00
"Mănâncă, mănâncă, să fii greu!"
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

Fost patron al societăţii Sabina Product şi patron al clubului Gloria Buzău, Sergiu Băhăian, alias Tudorache, a fost trimis în judecată alături de alte 13 persoane, pentru comiterea infracţiunilor de înşelăciune, omor calificat, instigare la omor calificat, fals în înscrisuri oficiale ori sub semnătură privată, fals privind identitatatea, uz de fals şi constituire sau aderare la un grup infracţional organizat.

Conform procurorilor (DIICOT) - Biroul Teritorial Ialomiţa - faptele din acest dosar au fost comise în perioada noiembrie 2006-aprilie 2007, când Sergiu Băhăian şi Valentin Şlepac au iniţiat un grup infracţional organizat, la care ulterior au aderat şi alte persoane, în scopul de a obţine, în mod ilicit, beneficii materiale importante prin fraudarea a 67 de societăţi comerciale, cu ocazia încheierii şi executării unor contracte, prin emiterea de file CEC sau bilete la ordin fără acoperire, în numele unor societăţi fictive.

Prejudiciul cauzat prin săvârşirea infracţiunilor este de 5.498.692 lei. Pe lângă infracţiunile economice, procurorii au reţinut şi faptul că inculpaţii Valentin Şlepac şi Nicolae Mîrşu, instigaţi de Băhăian, în 2006 l-au ucis pe Lucian Cernat, alias Spiţă Ionuţ Aurelian, aruncându-l în Dunăre de pe podul rutier care traversează braţul Dunărea Veche, după ce l-au obligat să bea alcool, ajungând astfel în imposibilitate de a se apăra. Dosarul a fost trimis spre soluţionare la Tribunalul Ialomiţa. Reamintim că Băhăian a mai fost trimis în judecată într-un alt dosar la Constanţa, nu doar pentru infracţiuni economice, ci şi pentru uciderea a încă trei persoane: Emilian Leonte, Ionel Ulezu şi Petrică Captalan, foşti membri ai grupului de crimă organizată.

Asasinatele în stil mafiot despre care au aflat autorităţile române au început cu crima comisă asupra lui Lucian Cernat, faptă denunţată de Ion Bojin, martor la omor. Acesta le-a spus anchetatorilor că Sergiu Băhăian a comandat crima, iar Valentin Şlepac şi Nicolae Mîrşu au executat-o. El a povestit anchetatorilor că la restaurantul din Drajna, unde au oprit să mănânce, l-a auzit pe Şlepac spunându-i victimei: "Mănâncă, mănâncă, să fii greu!". Abia pe pod a înţeles expresia. S-a speriat şi a vrut să fugă, dar a cedat de frica lui Şlepac, care l-a ameninţat cu moartea. Aşa că a ales să tacă pentru siguranţa lui şi a familiei sale.

Locotenentul lui Băhăian, Valentin Şlepac, cel care a pus în executare hotărârea de asasinare, a povestit anchetatorilor cum s-au petrecut lucrurile. Astfel, în vara anului 2006, Băhăian i-a cerut să-i aducă un om de încredere şi aşa i l-a prezentat pe Cernat Lucian, persoană care a acceptat să-şi asume identitatea falsă de Spiţă Ionuţ Aurelian şi trebuia să devină delegat al SC GIMATEX SRL în raporturile cu furnizorii de mărfuri. Pentru serviciile sale, Cernat primea diferite sume de bani de la Băhăian, în mod regulat, sume mici de bani pe care-i folosea pentru a cumpăra băuturi alcoolice, a plăti prostituate şi o cameră de hotel.

"După transferarea mărfurilor de la Bragadiru la depozitul de lângă Gara de Nord, Cernat Lucian a început să vorbească din ce în ce mai des despre promisiunea pe care i-o făcuse Băhăian Sergiu, o promisiune de dare a unei sume de 10.000 de euro pentru implicarea sa în activitatea ilicită de la SC GIMATEX SRL", se arată în rechizitoriu. Supărat că nu primise nici un ban după mutarea mărfurilor, Cernat a ameninţat de vreo câteva ori că se va duce la poliţie şi va spune tot ce ştia despre Băhăian. "Băhăian a afirmat de mai multe ori, uneori chiar în prezenţa lui Mârju Nicolae şi poate şi a lui Bojin Ion, că dacă Cernat Lucian nu mai voia să trăiască, trebuia să se întâmple aşa, cât mai repede, că erau destule poduri până la Constanţa de pe care îl puteau arunca.

O astfel de discuţie a avut loc şi în acea noapte în care s-au deplasat spre Constanţa, auzită în mod sigur şi de Mîrşu Nicolae". Valentin Şlepac a comunicat hotărârea de a-l ucide pe Cernat Lucian şi celorlalţi doi prieteni ai săi, Bojin Ion şi Mîrşu Nicolae. Hotărârea a fost pusă în executare într-o zi din luna septembrie 2006, după lichidarea depozitului de la Bragadiru, în timp ce se întorceau toţi patru la Constanţa, cu o Dacia papuc condusă de Şlepac. Îi promisese victimei în acea noapte, ca să-l liniştească, că va vinde Dacia papuc şi aparatele de tăiat cu plasmă şi-i va da banii obţinuţi ca preţ. I-a dat de băut bere şi chiar i-a cumpărat băutura preferată - rom Jamaica - dar nu i-a pus medicamente în băutură.

A oprit maşina pe podul peste Dunărea Veche (posibil să fi oprit şi pe podul peste Borcea, pentru a studia terenul), sub pretextul că vrea să-şi satisfacă necesităţile fiziologice. În timp ce Cernat Lucian urina lângă balustradă, el şi Mîrşu Nicolae l-au apucat pe Cernat de curea (turul pantalonilor) şi de câte un picior şi l-au aruncat peste balustradă, în Dunăre.

Cadavrul lui Lucian Cernat a fost descoperit la 13 septembrie 2006, ora 8:00, în rada exterioară a Portului Cernavodă, la km 298 al Dunării. A fost înmormântat ca "persoană neidentificată" în cimitirul ortodox Cernavodă la data de 16.07.2007. După denunţul depus în ianuarie 2010 de Ion Bojin, acum martor protejat, cazul a fost redeschis şi, iată, rezolvat. Dosarul va fi judecat la Tribunalul Ialomiţa.


Băhăian s-a implicat în campania electorală cu PDL-istul Cândea
Sergiu Băhăian se lăuda că s-a aflat în Top 300 cei mai bogaţi oameni ai României şi justifica situaţia mai nefavorabilă în care ajunsesese cu o aşa-zisă persecuţie politică. Acest lucru reiese clar din declaraţia martorului Iosif Dorin Cândea (foto), patron al firmei SC CD OIL SRL, societate care avea un contract de distribuţie de carburanţi cu firma
SC ESPAROM SA, la care Gheorghe Teleagă era diriginte de şantier, contract în executarea căruia a primit ca dare în plată (compensare) mai multe apartamente pe care le construiau în aria localităţii Timişoara.

Martorul Cândea, membru PDL şi în prezent preşedintele actual al Consiliului Judeţean Timiş, le-a spus anchetatorilor că l-a cunoscut pe Sergiu Băhăian în anul 2006 prin intermediul lui Gheorghe Teleagă, care i l-a prezentat ca o persoană importantă din Bucureşti cu care trebuia să discute o potenţială colaborare viitoare. "Însuşi Băhăian Sergiu s-a prezentat ca un fost important om de afaceri (care fusese la un moment dat în topul celor 300 cei mai bogaţi oameni din România), persecutat politic, astfel că-şi pierduse averea. Avea atunci o fabrică de conserve, iar sora sa - un lanţ de magazine. Au purtat multe discuţii despre funcţionarea antrepozitelor fiscale, un subiect de interes pentru Băhăian Sergiu", se arată în rechizitoriul procurorilor DIICOT - Ialomiţa.

"În anul 2007 au discutat şi despre campania electorală locală şi parlamentară. Băhăian s-a oferit atunci să le furnizeze confecţii, produse de la fabrica surorii sale, cu diferite defecte de fabricaţie pentru a fi distribuite alegătorilor înainte de campania electorală. A trimis atunci nişte bani online pentru plata carburanţilor folosiţi în transportul confecţiilor de la Bucureşti până la Timişoara (explicaţie nesatisfăcătoare a transferului sumei de 1.500 de lei prin mandat online către Mărculescu Edward Marian la data de 21.05.2007, dacă ne raportăm la data începerii campaniei electorale)", se arată în rechizitoriu.

Anchetatorii mai reţin din declaraţia preşedintelui Consiliului Judeţean Timiş că acesta "în primăvara-vara anului 2007 (după exprimare, nu în aceeaşi perioadă de timp cu evenimentele relatate anterior) l-a întâlnit cu totul întâmplător pe Băhăian Sergiu pe o terasă din centrul oraşului". Acolo, Băhăian era la o masă cu Marceluş, un vânzător local de maşini second-hand, şi două surori gemene, prietenele dealer-ului. Martorul Cândea le-a mai spus anchetatorilor că "Băhăian era vădit interesat de una dintre ele, căreia i-a promis că îi va da o maşină dacă se întâlneau în acea seară (o întâlnire amoroasă)". Rezultă că politicianul şi afaceristul escroc au stat la aceeaşi masă.

×
Subiecte în articol: special