x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Megaciorbă ucraineană, pregătită la București

Megaciorbă ucraineană, pregătită la București

de Mariana Zaharia    |    08 Apr 2022   •   07:25
Megaciorbă ucraineană, pregătită la București

Zece bucătari și mai mulți voluntari români vor prepara o tonă de ciorbă de pește la un festival din Capitală.

 

Cu cele aproximativ 3.000 de porții încearcă să doboare recordul de anul trecut, când au fost făcute 2.000 de porții. Pentru asta va fi nevoie de circa 200 de kilograme de pește și aproximativ 200 de kilograme de legume. Profitul din vânzarea ciorbei va fi donat copiilor ucraineni refugiați și familiilor lor.

Ciorba, care ar trebui să doboare recordul, va fi preparată cu o zi înainte de sărbătoarea Floriilor, după o rețetă ucraineană. Va fi folosit pește din Deltă și din Marea Neagră, iar voluntarii se vor pune pe treabă. Ideea de a doborî un record național este a unei asociații, „Frăția Ceaunelor”, aceiași oameni care au gătit și în Vama Siret ca să îi ajute pe refugiați.

„O să pregătim o tonă de ciorbă de pește și sperăm că va fi un nou record naţional. Am chemat alături de noi oameni pricepuți la bucătărie din rândul refugiaților, ca să o facem după o reţetă ucraineană. Va fi vândută, iar banii vor fi donați. Vom avea mult pește din Deltă şi din Marea Neagră: crap, șalău, plătică, hamsii din Marea Neagră. O să aducem şi calcan, chefal, zargan (n.r. ţipar de mare), lufar şi scoici proaspete. Pe lângă ciorbă, vom pregăti majoritatea speciilor de pește sub toate formele, la plită, ceaun și grătar. Va fi o linie de 20 de metri cu diverse sortimente de pește. Vor fi multe ceaune cu preparate din pește. Nu va lipsi mămăliga. Fiecare bucătar va face  în stilul lui. Este Festivalul Deltei și vrem să onorăm Delta și ce ne dă ea! Vin bucătari din toată țara, pentru a pune umărul la stabilirea acestui record național, dar și să ajute  familiile refugiaților”, a povestit pentru Jurnalul chef Liviu Bosnea, preşedintele asociaţiei „Frăţia Ceaunelor”.

Festivalul Deltei este la a treia ediție și se va desfășura în perioada 8-17 aprilie, în București, parcul IOR, intrare Glob. 

>

Cum se va face ciorba 

La pregătirea ciorbei-record vor lucra zece bucătari şi mai mulţi voluntari. Aceștia din urmă vor ajuta la curățarea și tocarea produselor folosite la ciorbă. Timpul de preparare este estimat la 6 ore și bucătarii spun că vor lua 200 de kilograme de peşte, 150 de kilograme peşte mare (n.r crap, şalău, plătică) și  50 de kilograme de peşte mic (hamsii), dar şi aproximativ 200 de kilograme de legume: 50 de kilograme de ceapă,  40 de  kilograme de  morcov, 40 de  kilograme de țelină, 30 de kilograme de  ardei, 30 de kilograme de roșii, 5 kilograme de bulion, borș, oțet, sare, piper. „Profitul obţinut din vânzarea acestei ciorbe va fi donat către copiii ucraineni refugiați în România și familiile acestora. Nu am estimat despre câți bani va fi vorba. O să dăm la o parte cheltuielile, noi muncim voluntar. Ceea ce va rămâne va ajunge la ei până la ultimul leu. Alături de noi, la festival vor fi şi copii de la Asociația Ana care vor vinde produse create de ei, având ca scop reducerea abandonului școlar”, a explicat Romi Todireanu, organizatorul Festivalului Deltei.

 Pentru cei care postesc, rețete vegetariene

Vor fi prezenți la festival și  localnici din zona Deltei. Pe lângă preparatele din peşte, aceștia vor pregăti şi reţete tradiţionale greceşti şi turceşti. Organizatorii vor ţine cont de faptul că ne aflăm în Postul Mare şi bucătarii vor oferi şi mâncăruri vegetariene. „Festivalul vorbește despre părțile mai cunoscute ale Deltei, adică: români, ucraineni și lipoveni. Aceştia vor prepara ciorbe de pește, pește afumat și toate formele de pește. În cea de a doua parte a festivalului o să scoatem în evidenţă minoritățile care sunt în Deltă, dar sunt mai puţin cunoscute, respectiv comunităţile grecești, turcești și felul în care culturile acestora au influențat și au fost influenţate. Pe partea de mâncare o să fie şi preparate grecești și turcești. Fiind post, o să avem și mâncăruri vegetariene și vegane. De asemenea, vor fi prezenţi şi meşteşugari. Un domn o să arate cum se fac plasele de pescuit de Dunăre și de mare. Întreaga parte a festivalului o să conţină multe plase de de pescuit, aducem o canoe și multe alte elemente tradiţionale, stuf, rogojini, astfel încât să recreăm părți din Deltă, chiar aici lângă noi, în Bucureşti”, a mai spus Romi Todireanu.

 

 

×