x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Mentorul şi Dinastia Song

Mentorul şi Dinastia Song

de Dana Andronie    |    Dana Cobuz    |    04 Ian 2008   •   00:00
Mentorul şi Dinastia Song

Song-ul a fost viaţa lui Ioan Luchian Mihalea. Nu este o deducţie, ci o confirmare venită din multe părţi, de la cei care l-au cunoscut. "Măi, n-aţi fi nimic fără mine... Dar nici eu n-aş fi nimic fără voi!", le-a zis Oanţă tinerilor din grupul său coral. AUDIO: ● Cine iubeşte şi lasă ● Sărba tot pe loc ● Kalinka ●Katiuşa


Song-ul a fost viaţa lui Ioan Luchian Mihalea. Nu este o deducţie, ci o confirmare venită din multe părţi, de la cei care l-au cunoscut. "Măi, n-aţi fi nimic fără mine... Dar nici eu n-aş fi nimic fără voi!", le-a zis Oanţă tinerilor din grupul său coral.


Fără Mihalea, Song-ul n-ar fi putut exista, aşa cum fără el aproape că a dispărut. Au rămas aceiaşi oameni, cu acelaşi talent, dar nu pe scenă. Le lipseşte Oanţă. El i-a invăţat să fie discreţi, respectuoşi. El ii făcea să se simtă tineri, frumoşi şi liberi. El i-a invăţat să zămbească şi să aibă atitudine. El era mentorul, iar ei, Dinastia Song. Legătura lor s-a păstrat peste timp. Unora li s-a arătat in vis, de aceea mulţi nici nu spun că Mihalea nu mai este, ci doar c-a plecat puţin. Iar "«Perioada Oanţă» revine in memorie ca un vis splendid, irepetabil ca şi adolescenţa", aşa cum spune Ioana Bogdan.


MĂNÃ... DE FIER. A căştigat publicul de toate vărstele, l-a sedus, l-a fermecat oferindu-i un program vesel, antrenant, uneori interactiv, performanţe interpretative de cea mai bună calitate din repertoriul clasic sau modern. Ştia să conducă cu mănă de fier "mulţimea coriştilor studenţi" sau pe cea a "prichindeilor". Telefona, convingea, antrena directori de fabrici de pantofi, de confecţii, să facă numai costumaşe originale pentru copiii Minisong-ului sau cămăşi colorate asortate pentru blugii studenţilor lui. Nici tu urmă de maşini fiţoase, concedii in insule exotice, deşi poate şi le-ar fi dorit!


Nimic nu era prea mult sau prea bun cănd venea vorba de copii. Intr-un cartier cu mulţi pitici, cum era Drumul Taberei, Ioan Luchian Mihalea, prin firma sa, Bazart SRL, a vrut să amenajeze un castel construit in jurul unei scene din Parcul Moghioroş. Cu doar o lună inainte de a muri, Consiliul local al Sectorului 6 ii răspunde afirmativ, cerănd un proiect detaliat in vederea eliberării autorizaţiei de construcţie. Castelul a rămas, insă, doar un vis pe hărtie.


SUFERINŢÃ... ŞI BUCURII. "M-a sunat cu o seară sau două inainte de noaptea aceea funestă in care a fost ucis - işi aminteşte Ioana Bogdan. Avea lacrimi in glas. Imi spunea disperat şi dezamăgit că nu mai are susţinere pentru corurile lui, că pentru a trăi este nevoit să cănte in restaurant şi că onorariul pe o săptămănă «e mai mare decăt salariul lui lunar de profesor de muzică»… Suferea cumplit".


Ioan Luchian Mihalea a vrut să facă foarte multe intr-un timp foarte scurt. Parcă ar fi ştiut că viaţa i se va termina "inainte de vreme". A reuşit totuşi să trăiască bucuria de a fi părinte. In ziua in care a devenit tătic, Mihalea plăngea de fericire. Cănd a aflat, a venit ca o furtună la spital. "Am născut foarte repede, deşi aveam 34 de ani. Şi-a pus măinile la ochi, ii dăduseră lacrimile. Il adora pe Ionuţ. Il ridicase pe un piedestal", dezvăluie fosta lui soţie Adina Mihalea. Da, Oanţă a fost căsătorit. Doar trei ani.


"In 1977 am intrat in Song şi ne-am căsătorit abia in 1990, spune Adina. Nu s-a aprins scănteia. A fost ceva neaşteptat... Ne-am căsătorit la Piteşti, doar noi doi, fără martori. La biserică n-am ajuns. Am amănat...". Adina Mihalea nu s-a impăcat cu soarta soţului ei, spune că viaţa este nedreaptă şi că singurătatea e mai bună in unul decăt in doi. Işi duce crucea, n-a renunţat la statutul de văduvă, păstrăndu-şi pe degetul de la măna stăngă inelul care a legat-o in urmă cu 17 ani de Ioan Luchian Mihalea.


FÃ...RÃ... AMORURI
"Song-ul este singura mea dragoste, ratănd astfel multe alte «amoruri»: de aici capacitatea de a realiza nişte lucruri care mi se potrivesc, aşa cum şi eu mă potrivesc lor. Şi incă ceva, mă intreb in fiecare seară dacă ceea ce am făcut, am făcut bine"
Ioan Luchian Mihalea


FRONTMAN
"Amintirea mea despre Ioan Luchian Mihalea este următoarea: o persoană extrem de tonică, extrem de energică şi intotdeauna pusă pe căntat şi pe glume. Pănă a murit, eu nici n-am ştiut că e gay. N-am simţit nimic, decăt o mare camaraderie din partea lui şi un foarte accentuat simţ al umorului. Şi era şi un bun lider... un frontman"
Ioan Gyuri Pascu


DE VALOARE
"Cănd suna telefonul, după miezul nopţii, ştiam că el este. Sub pretextul că răvneşte la un borş de lobodă sau o supă de roşii, ne prindea dimineaţa in bucătărie punănd la cale tot felul de proiecte de emisiuni tv. Graţie calităţii muncii sale şi a colaboratorilor săi, a lăsat in arhiva de aur a TVR numeroase materiale de certă valoare artistică"
Ioana Bogdan


Din toată lumea adunate

Ediţia de Colecţie dedicată lui Ioan Luchian Mihalea conţine, bineineţeles, şi un CD pe măsura valorii sale artistice. Veţi recunoaşte multe melodii care au făcut din Song cel mai indrăgit grup coral din acea perioadă. Iată doar căteva exemple: "Iac-aşa", "Sărba pe loc", "Zamfira", "Linu-i lin şi rujmalin", "Guantanamera", "Cucul", "Kalinka", "Suită corală din Ţara Oaşului", "Sărba in căruţă", "Mărită-ţi, babo, fata!", "Vis de dragoste", "Lugojana", "Quando ritrovo", "Ciobănaşul", "Mama", "Pădure deasă, pădure", "Katiuşa". Bagheta magică a dirijorului Mihalea a acordat toate aceste piese pe sufletele tinerilor care au alcătuit de-a lungul anilor grupul Song.

Cine iubeşte şi lasă



Sărba tot pe loc




Katiuşa



Kalinka

×
Subiecte în articol: special ioan mihalea luchian luchian mihalea